Ailemizin bir bireyi olan evcil dostlarımızla birlikte seyahat etmemiz gereken birçok durumla karşılaşabiliyoruz. Bunlar kısa seyahatler olabileceği gibi uzun saatler süren yolculuklar da olabiliyor. Bu seyahatlere çıkmadan önce kendimize nasıl bir hazırlık yapıyorsak evcil dostlarımıza da benzer hazırlıklar yapmamız gerekir. Özellikle seyahatten veya dışarı çıkmaktan hoşlanmayan dostlarımız için bu daha da büyük önem arz ediyor. Bu gibi durumlarda mutlaka evcil dostunuzun yol ile ilgili tepkisini çok iyi analiz etmeniz gerekiyor.
Gerçekten bir anksiyetesi olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminizden yardım talep ediniz.
Olağan şartlarda seyahat edebilen evcil dostunuzu neyin korkutacağını yolda hiç bilemezsiniz. Sürücüyü rahatsız etmeyecek şekilde araç içerisinde hareketlerinin kısıtlanması seyahat eden bireylerin güvenliği açısından oldukça önemlidir.
KISA MESAFE
Eğer kısa bir seyahat planlıyor ya da rutin bir muayeneye gidiyorsanız sorunlar biraz daha başa çıkılabilir halde olabilir. Çünkü kısa seyahatlerde anlaşılmayacak sürelerde yolculuk yapıp sevdiği şeylerle onu bu stresten uzaklaştırmak ve dikkatini dağıtmak çok daha kolay olacaktır.
Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri eğer bir kafes ya da kutu ile seyahat ediyorsa çok uzun süre kapalı kalmasını engellemek gerekir. Seyahate çıkmadan çok kısa bir süre önce onları kapalı tutmak stres düzeyleri için çok önemlidir. Eğer ki kapalı kalmayacaksa küçük ödüllerle çıkışta ve eve dönüşte ödüllendirmek onu mutlu edecek ve stres düzeyini düşürecektir.
UZUN MESAFE
Uzun mesafe yolculuklarda ise durum biraz daha değişkenlik gösterecektir. Çünkü tıpkı insanlarda olduğu gibi evcil dostlarımızın da yola verdiği reaksiyon çok değişkendir. Kimi rahat bir şekilde araç içerisinde durabilirken kimisi çok fazla korktuğu için ses çıkarmaya, kimi korkudan uzak kazalar yaparken kimisi ise dışarı çıkmaya çalışabilir. Bu noktada aracınızla seyahat ediyorsanız alabileceğiniz en öncelikli şey emniyet kemerinin bağlanabildiği tasmalar kullanmak olacaktır. Olağan şartlarda seyahat edebilen evcil dostunuzu neyin korkutacağını yolda hiç bilemezsiniz. Sürücüyü rahatsız etmeyecek şekilde araç içerisinde hareketlerinin kısıtlanması seyahat eden bireylerin güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bir diğer seçenek ise zaten o kadar bile yerinde durmayan bir evcil hayvanınız varsa onu yine emniyet kemerine bağlanabilir kutu ve ya çantaya koymak olacaktır. Ufak kazaları önlemek adına yapılabilecek tüm tedbirleri hayvanınızın mizacını ve durumunu genel olarak bildiğinden hekiminize danışmanızı tavsiye ederim.
Eğer tüm bunların yanı sıra toplu taşıma kullanıyorsanız mutlaka evcil hayvanınızı bir çanta veya kutuya koymanız gerekecek. Bu durumda yarı kapanır ve rahat hava alabilen bir örtüyle dışarısıyla en azından görüntü anlamında biraz daha irtibatını kesecek bir şey kullanmanızı tavsiye ederim. Genel toplu taşıma kuralları gereğince hayvanınızı yanınıza alamıyorsanız mutlaka kokunuzun sindiği bir eşyanızı da yanına koymanızı şiddetle tavsiye ederim.
UÇUŞ DURUMLARI
Eğer ki evcil dostunuzla uçak yolculuğu yapacaksanız kullanacağınız havayolu şirketlerinin evcil hayvan taşıma şartlarına göz atmanızı tavsiye ederim. Bu şartlar eğer sizin için uygunsa yolculuk için istenen şartları eksiksiz yerine getirmemeniz halinde son dakika can dostunuzun seyahatine izin vermeme ihtimalleri oldukça yüksek. Buna çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
Eğer ülke değiştirecekseniz de ülkelerin şartlarının birbirinden oldukça farklı olduğunu belirtmek isterim. Çip takılması, kuduz aşısı zorunluluğu, bakanlık onaylı sağlık karnesi ve kuduz titrasyon testi gibi testlerin yanı sıra birçok daha şartı olan ülke mevcut. Bunların araştırmasını konsolosluklardan yaptıktan sonra bir veteriner kliniğine giderek yapacağınız işlemlerin yasal boyutlarının dışında yapılacak prosedürleri mutlaka tamamlayın.
YER DEĞİŞİMİ
Çoğu evcil dostumuz yer değişiminden hoşlanmaz çünkü evlerine ve alanlarına çok bağlıdırlar. Bu süreç içerisinde kullanabileceğiniz bitkisel içerikli feramonlar onları yolda ve gittikleri yerlerde oldukça rahatlatacaktır. Eğer can dostunuzda böyle bir davranış problemi fark etmeye başlarsanız hekiminize danıştıktan sonra mutlaka feramonlara başlamalısınız.
Instagram: @vetmervedikici
0 Yorum