Merhaba, ben Ülker Hemşire. Sertifikalı Emzirme Danışmanı ve Anne Bebek Koçuyum. Çocuklarımızın ileriki yaşamlarını etkileyecek temellerin bebeklik döneminde atıldığını düşünerek bebek beslenmesi ve emzirme sürecinde kendimi geliştirmeye karar verdim. Bu konuda gerekli eğitimleri alıp sertifikalarımı tamamladıktan sonra, bilgi ve deneyimlerimi anne ve bebeklere ulaştırmak için gönüllü oldum ve çalışmaya başladım. Hâlâ anne sütü destekçisi ve laktivist olarak görevime devam ediyorum.

Sosyal medya, YouTube ve Instagram üzerinden konu hakkında yararlı videolar paylaşıyor; ayrıca anne destek hattı aracılığıyla yardımlarıma  devam ediyorum.

Her şey anne ve bebekler için...

 

EMZİRMEK Mİ? SAĞMAK MI?

Bir bebeğin beslenmesinde en önemli ve yararlı olan gıda, insan sütüdür. Bebek doğduktan sonra öncelikle kendi annesinin sütü, bu yoksa donör anne sütü (süt annelik), bunun da imkânı yoksa formül süt ile beslenmelidir diye önerir Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF. Çünkü her canlının sütü, kendine has özelliklerle üretilir.

İnsan sütünü bebeğe vermenin en yararlı ve önemli yolu emzirmedir. Emzirildiğinde, bebekler annelerinin sütünü en taze ve en temiz şekilde alırlar. Bu süreç, bebek ile anne arasında bağ kurulmasına olanak sağlar. Anne sütünün, bebeğin ihtiyacı oranında artması, emzirme yoluyla çok hızlı olur. Ayrıca memenin anatomik yapısı sayesinde bebeğin diş ve damak yapısı sağlıklı bir şekilde gelişir. Emzirmek, anne ve bebeğin yaşayabileceği eşsiz bir duygudur.

Peki ya sağmak?

Süt sağmanın hem olumlu hem de olumsuz yönleri bulunmaktadır. Çalışan bir anne, bebeğinin beslenmesi için sütünü sağarak evde bırakabilir ya da işte olduğu saatlerde sütün devamlılığı için sağım yapabilir. Bebeğinden ayrı olan anneler, bebeklerini kendi sütleri ile besleme imkânı bulabilirler. Sütü bebeğine yetecek kadar fazla olmayan anneler, miktar ayarlamasını sağım ile yapabilirler. Kanal tıkanıklığı ve mastit gibi meme problemleri yaşayan anneler, rahatsızlıklarını gidermek için sağımdan faydalanabilirler. Ancak bazen sağım yapmak süreci olumsuz da etkileyebilir. Süt sağdığında çıkan miktarı yeterli bulmayan bir anne, bebeğini beslemek için formül süte başlayabilir ya da morali bozulabilir. Sağımı rutin hale getiren bir anne, uyarıyı fazla tutarak süt fazlalığı yaşayabilir ve bebeği memeyi reddedebilir. Sağım yapmak emek, zaman ve güç ister; uzun süre bu şekilde devam etmek anneleri yorar ve süt miktarı giderek azalabilir. Uygun teknikle ya da danışman rehberliğinde yapılmayan sağım işlemleri, meme ucu tahrişlerine ve yaralara neden olabilir. Tüm bu olumsuzluklar, anne sütü miktarını, bebeğin beslenmesini ve annenin moralini olumsuz etkileyebilir.

Sevgili anneler, bebekler emzirildikleri sürece sağmaya kıyasla daha fazla süt alırlar. Bebeğin süt ihtiyacı, annenin memesini emerek belirlendiğinden süt miktarı emzirilerek ayarlanabilir.

Emzirmek, süt sağmaya göre daha konforlu ve kolaydır. Ayrıca hem sağlıklı hem de ekonomiktir. Emzirme esnasında anne ve bebeğin yaşadığı duygular eşsiz ve benzersizdir.

Son söz olarak; emzirmenin, süt sağmaya kıyasla tartışmasız bir üstünlüğü bulunmaktadır.

Emzirerek, bu eşsiz yolculuğunuzu mutlu anılarla geçirebilir ve mucizevi besin olan sütünüzle bebeğinizi besleyebilirsiniz.

Annelerin fizyolojik mucizesi olan anne sütü, her bebeğin beslenmesinde en yararlı olandır.

Sevgiyle kalın, emzirmekten vazgeçmeyin.

 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *