Bu sene en önemli gündemlerimizden biri maalesef “Covid-19” ve “bağışıklık” oldu. Bir süredir bu salgınla yaşıyoruz ve bir süre daha yaşayacakmışız gibi gözüküyor. Covid-19 ile mücadele sürecinde bağışıklık sistemi açısından sağlıklı olabilmek için bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin tüketilmesi ve takviyelerin alınması son derece önemli. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirecek olan bu besin ve takviyeler neler?

Sağlıklı bir vücudun temeli sağlıklı bağırsaktır.
Bağışıklık için öncelikle bağırsaklarınızı ihmal etmeyin. Bu süreçte bağırsak sağlığı için doğal probiyotik olan; turşu, kefir, sirke gibi besinleri beslenme biçiminize dahil etmeniz faydalı olacaktır. Bu besinler, probiyotik bakteriler içerir. Probiyotikler sindirimi düzenler ve bağışıklık sistemini güçlendirir, sağlıklı bir bağırsak florası oluşturmaya yardımcı olur. Ve ayrıca probiyotikler bağırsakta B vitaminlerinin emilimini arttırır. Probiyotikler besinlerden alınacağı gibi takviye olarak da alınabilir.

C vitaminini bağışıklık fonksiyonu destekleyen antiviral ve antibakteriyel etkisi ile muhakkak yeterli şekilde almak gerekiyor.
C vitamini; yeşil yapraklı sebzelerde ve limon, portakal, mandalina, ananas, kivi, kuşburnu gibi birçok meyvede yüksek miktarda bulunur. Bu süreçte besinlere ek olarak C vitaminini takviye olarak almak da faydalı olabilir.

Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için alabileceğimiz takviyelerden biri de Omega 3 takviyesidir.

 

Omega 3 bir yağ asididir. Yağlı balıklar, badem, ceviz, keten tohumu gibi besinlerde de bulunur. Haftada 2 kez balığı beslenmemizde bulundurmanız Covid-19’dan korunmak için önemlidir. Bağışıklık sisteminde, sinir sisteminde ve kemik iliği yapımında önemli olduğu için B12 içeren besinler beslenmemizde yeterli olmalıdır. B12 vitamini; et, süt, yumurta, tavuk, balık gibi hayvansal besinlerde bulunur. Eğer bağırsak floranız sağlıklı ise kolayca emilir.

Adını son yıllarda sıklıkla duyduğumuz ‘D vitamini’ Covid-19‘a karşı da en önemli takviyelerden biri oldu.
Yapılan araştırmalarda D vitamini seviyesi normal ve normalin üzerinde olan hastalarda iyileşme ve sağ kalım oranının çok yüksek olduğu gösterilmiştir. Kış aylarına girmemizle beraber D vitamini üretimi için güneşten faydalanamayacağız, besinlerde de D vitamini yeterli bulunmadığından dolayı D vitamini seviyeniz düşük ise doktorunuza danışarak takviye alabilirsiniz.

Karantina sürecinin başlangıcında bu duruma adapte olmak için, evlerimizde birçok farklı uğraş bulduk. En çok duyduğumuz şey ise insanların evde bir şef gibi sürekli hamur işi yapmaya başlaması ve evde kalınan süre boyunca duygusal yeme ataklarında yüksek karbonhidratlı abur cubur tüketiminin çok fazla artmasıydı. Bu büyük beslenme hataları DNA yapısında hasara neden olup, bağışıklık sistemimizi zayıflatan serbest radikallerin artmasına sebep olur.

Anladığımız üzere, her şeyin ucu “sağlıklı ve dengeli” beslenmeye çıkıyor. Özellikle bu süreçte, kişi ideal ağırlığı civarında ise kilosunu korumalı. Obez olan kişilerin ise mutlaka bu süreçte sağlıklı beslenerek ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kilo vermesi gerekmektedir. Çünkü obezite, korona virüste çok önemli bir risk faktörüdür.

Instagram: @dytoznurbircan

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *