Baharın güzel yüzünü hissettiğimiz nisan ayındayız. Bu, biz ve tüm doğa için yeniden uyanışın en hissedilir olduğu dönem. Biz ve patili dostlarımız baharın gelişiyle daha da hareketlenmeye ve dışarı çıkmaya istekli hale geldik. Dışarı çıkarken de doğanın uyandığı bu dönemde patili dostlarımız dış parazitlere çok daha duyarlı hale geliyor. Bu durum sizi korkutmasın çünkü önlem almak bu sorunu tamamen ortadan kaldırdığı gibi hem patili dostlarımızı hem de sizi güvenle korur.
Önlem ise çok basit: Paraziter uygulama yapmak.

Parazit Nedir?

Bu küçük canlılar bize zarar vermek için yoklar fakat büyük bir canlının vücuduna girerek onların kan dolaşımındaki besinlerle beslenirler. Kanlar birbirine karıştığı için onlardan da küçük mikroorganizmalar bizi ve patili dostlarımızı hasta edebileceği gibi sadece varlıkları bile hastalıklara yol açabilir.

Paraziter Uygulama Nedir?

Uygulamalar birer aşılama değildirler. Aşılar mikroorganizmaların canlı veya ölü formlarının belirli dozlarda canlılara verilmesi ve vücudun bağışıklık sisteminin uyarılmasıyla çalışan bir mekanizmadır. Ancak paraziter uygulama parazit türdeki daha ufak mikroorganizmaları ve onların yumurtalarını öldürerek belirli kısa bir süre için yok olmalarını sağlamaktır.

Ne Zaman Yaptıralım?

Eğer patili dostlarınız sizinle bir süredir beraberse biliyorsunuz ki bu durum 2 ayda 1 tekrarlanmalı ve hekiminizin kontrolünde bu uygulamayı yaptırmalısınız. Ama yeni sahiplendiyseniz önce bir hekime danışıp onun önerdiği bir politika ile ilerlemeli ve sahiplendiğiniz hayvanın yaşı, ırkı ve o anki durumuna göre bir yol izlemelisiniz.

Bize Bulaşır Mı?

Dış parazitlerin bize bulaşma ihtimali yoktur. Ancak iç parazitler için durum biraz değişiklik gösteriyor. Bizde aynı tür hastalıklara yol açmasa bile belirli bazı bulaşma sorunları gözlenebiliyor. Bu yüzden iç ve dış parazit uygulamanızı hekiminize danışarak mutlaka düzenli bir şekilde yapmanızı tavsiye ederim.

Tıraş Meselesi

Mevsim geçişiyle birlikte bu dönem tüylü dostlarımızın tüy dökme oranları da epey bir artış gösterecek. Parazit uygulamaları ile birlikte sizin böyle bir talebiniz olduğunda tıraş yapılması patili dostunuzu rahatlatacak ve sizler için de dış parazit takibi daha rahat olacaktır. Bu gibi durumlarda havalar çok ısınmadan ama çok soğuk dönemleri de biraz geride bırakmışken yaptırmanızı tavsiye ederim çünkü yazın çok sıcaklarda tüyleri onları güneş yanıklarından korur, kışın ise ısıtır. Bahar döneminde yapılması ve tıraştan sonra bir dönem korunması çok kıymetlidir.

Alınacak Diğer Önlemler

Parazit uygulamalarını düzenli yaptırmıyor veya takip edemiyorsanız mutlaka ama mutlaka çok dikkatli olmalısınız. En kısa sürede hekiminize başvurup, takvimini belirleyip uygulamalara başlamalısınız. Ancak bu süre uzarsa can dostunuza mamadan başka yiyecek vermemek özellikle de çiğ et ve türevi yiyeceklerin asla verilmemesi büyük önem taşır. Çiğ et iç parazitlerin yumurtalarını içeriyorsa sizinle birlikte yaşamaya başlamaları çok uzun sürmeyecektir. Bu durum hem can dostunuzun hem sizin sağlığınız için çok önem taşımaktadır.

Korkalım Mı?

Korkacak hiçbir şey yok. Düzenli hekim kontrolünde sağlıklı bir dostunuz varsa gönül rahatlığı ile onunla bir hayat sürebilirsiniz. Ailenin büyümeyen bu bebekleri ona sağlıklı baktığınız için size hep minnettar kalacak.

Instagram: @vetmervedikici

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *