Toksoplazma bir mikroorganizmadır. Genellikle kedilerde meydana gelir ve bazı çiftlik hayvanlarını da enfekte edebilir. Toksoplazma genellikle hayvanlarda ürese de insanları da enfekte edebilen bir hastalık çeşitidir. Bu yüzden özellikle evlerinde kedi besleyen tüm aileleri yakından ilgilendiren bir hastalık.
Toksoplazma, hayvanlardan insanlara direkt temas yoluyla bulaşmaz fakat hayvan dışkısıyla, dışkının bulaştığı eşyalar yoluyla ya da enfekte olan çiftlik hayvanlarının az pişmiş olarak besin yoluyla tüketilmesiyle bulaşabilir.
Özellikle gebelik yaşayan kadınların doğum sonrasına kadar kedi dışkısından uzak durması ve az pişmiş ya da çiğ et tüketmemeleri gerekmektedir. Toksoplazma hamile kadınlarda düşük riskine veya bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalıktır. Toksoplazma aynı zamanda gözde retina enfeksiyonuna neden olabileceği gibi görme sinirine veya görme merkezine de ciddi zararlar verebilir. Tedavi edilmediği takdirde ise görme kaybı oluşabilir. Bu görme kaybı bazen odaksal bazen de tamamen görmemeye sebebiyet verebilir.
Toksoplazma Nedenleri
Toksoplazmanın insanlara bulaşmasının nedenlerinden biri de kedi dışkısıdır. Özellikle toksoplazma paraziti içeren kedi dışkısıyla temas edilmemesi oldukça önemlidir. Enfekte olmuş kedi dışkısıyla temas edildikten sonra yanlışlıkla ağzınıza dokunursanız parazitleri yutabilirsiniz. Özellikle avlanan veya çiğ et ürünleriyle beslenen kedilerin toksoplazma barındırma olasılığı diğer evcil kedilere göre çok daha yüksektir. Ama eğer siz de evinizde kedinizin canının çektiğini düşünerek şarküteri ürünleri ya da çiğ et veriyorsanız bu durumu desteklemiş olursunuz.
Genel olarak sağlık sorunu olmayan kişilerin bağışıklık sistemi parazitleri kontrol altında tutar. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan kişilerin vücudunda bazı parazitler hareketsiz bir durumda kalır ve ömür boyu bağışıklık sağlar. Böylece bağışıklık kazanılan parazitle tekrar enfekte olunmaz. Ancak bağışıklık sistemi hastalık veya belirli ilaçlardan dolayı zayıflarsa, enfeksiyon kendini yeniden aktif edebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Risk Faktörleri
Toksoplazma hastalığı dünya üzerinde hala görülebilmektedir. Bu nedenle bu hastalıkla herkes enfekte olabilir. Toksoplazma enfeksiyonu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Bu hastalık bağışıklık sistemi zayıf kişileri daha fazla etkilemekte ve aşağıdaki durumlarda risk faktörleri oluşturmaktadır.
Toksoplazma Belirtileri
Bazı insanlarda hiçbir belirti veya semptom vermez ve hastalar enfekte olduklarının farkında değildir. Toksoplazmanın genel belirtileri gribe benzer özellikler gösterebilmektedir.
Bebeklerde;
Anne adayları hamilelikte hemen önce veya hamilelik sırasında kaparsa, belirti ve semptomlar olmasa bile enfeksiyonu bebeğe (konjenital toksoplazmoz) bulaştırabilir.
Hamilelik döneminde veya öncesinde toksoplazma enfeksiyonuna maruz kalınması bebekte doğum sonrası ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Toksoplazma enfeksiyonunu taşıyan anne adayları düşük, erken doğum veya doğum sonrası bebeği kaybetme gibi durumlarla karşılaşabilmektedir. Anneden toksoplazma geçen bebeklerde ise aşağıdaki gibi belirtiler görülebilmektedir. Bunlar; Nöbetler, karaciğer ve dalak büyümesi, sarılık, göz enfeksiyonları vb. Toksoplazma enfeksiyonuna sahip olan birçok bebek doğum sonrasında hastalığın belirtilerini göstermektedir. Toksoplazma ile enfekte olan bebeklerde çoğunlukla işitme kaybı, zihinsel engellilik veya ciddi göz enfeksiyonları gibi belirtiler bulunur.
Toksoplazmadan korunmak için hayvan dışkılarını eldivensiz temizlememeniz ve çiftlik hayvanlarının besinlerini
çiğ olarak tüketmemeniz gereklidir. Yine de bağışıklığınızı düşürecek bir durumunuz varsa, hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız ve toksoplazma enfeksiyonuna maruz kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız mutlaka en kısa sürede bir doktora görünerek test yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
Kedimizle yaşarken neye dikkat edelim?
Öncellikle gebelik riski varsa ya da yeni doğum yaptıysanız mutlaka veteriner hekiminize ve kadın doğum uzmanınıza danışarak hem kedinizi sizi hasta etmemesi adına hem de kedinizin parazit ile enfekte olmaması adına uygun zaman aralıklarında iç parazit mücadelesi için uygulamalarınızı yaptırın. Zamanını asla aksatmayın ve mutlaka sık sık kontrole gidin.
Bunun yanı sıra evde kedinin kum temizliğini yapacak başka bir insan varsa sorumluluğu ona verin ve eğer kedinizin kendini temizleyememe gibi bir problemi varsa mutlaka uygun solüsyonlarla onun temizlenmesine yardımcı olun.
Kediler evlerimizde bizimle birlikte özellikle her yere oturdukları için elimizi ağzımıza götürmemizle bu hastalığı çok kolay kapabiliriz. Mutlaka parazit uygulamalarını çok düzenli yaptırmalı ve gebelik ve doğum sürecini sorunsuz yaşamak için siz de elinizden geleni yapmalısınız.
Instagram: @vetmervedikici
0 Yorum