ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÇAĞINA GİRDİK, GİRİYORUZ DERKEN 2 ŞUBAT’TA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN ÖTV ORANLARI ARTTIRILDI. BU NOKTADA SEKTÖRDE TABİİ Kİ GAYRİRESMÎ OLARAK BU ARTIŞA TAYCAN VERGİSİ DENİLMEYE BAŞLANDI.

Son birkaç aydır Türkiye’de Taycan rüzgârı esiyordu. Porsche’nin ilk elektrikli modeli olan Taycan’ın ismi de Türkçe bu arada. Taycan; genç, güçlü, canlı at anlamlarına geliyor.

Porsche’nin Türkiye distribütörü olan Doğuş Otomotiv’den önce özel ithalat ya da paralel ithalat da denilen yöntemle galeriler yoluyla Türkiye’ye giriş yapan Taycan bir anda moda oldu. Daha sonra Doğuş Otomotiv tarafından da ithalatı başlayan otomobil; 4S, Turbo ve Turbo S olarak üç versiyona sahip. İşte Taycan’ın 1 milyon 450 bin lira civarından başlayan fiyatıyla yollarda bolca görülmeye başlaması kimseyi şaşırtmadı.

Youtube’da yayınlanan kaza videosu ya da Ali Ağaoğlu’nun Taycan pazarlığı sosyal alemde konuşulurken anlaşılan Cimer’e de bolca şikâyet gitmiş. Şikâyetlerin temelindeyse lüks ve sportif bir otomobil için ödenen düşük vergi yatıyor, deniliyor. Sonuçta Taycan’ın en zayıf versiyonu bile 530 HP gücünde yani bildiğiniz 4 kapılı spor otomobil. Buna karşılık bu otomobil için ödenen ÖTV ise %15’ti. Yani neredeyse biraz zengin donanımlı bir C segmenti SUV sahibinin ödediği ÖTV kadar vergi ödeniyordu. Pahalı üründen daha yüksek vergi alma mantığına ters bir durum oluşmuştu. Yollarda tek tük görülse belki dikkat çekmezdi ama durum öyle değildi.

BENCE YENİ ÖTV KADEMELERİ BU YIL İÇİNDE DE GELEBİLİR. BÖYLECE LÜKS TANIMINA GİRMEYEN BAZI MARKA VE MODELLER DAHA ERİŞİLEBİLİR FİYATLARA İNEBİLİR.

Söylenen o ki gelen şikâyetlerin de etkisiyle elektrikli otomobillerin ÖTV oranlarında değişiklik yapıldı. Motor gücü 85 kW’ı geçmeyen otomobillerin ÖTV’si %3’ten %10’a, 85 kW ve 120 kW arasındakilerin ÖTV’si %7’den %25’e, 120 kW üzerinde güce sahip olanların ÖTV’si ise %15’ten %60’a çıkarıldı.

Her ne kadar Taycan vergisi desek de Türkiye’de satılan, bu yıl satışa sunulması planlanan birçok modelin motor gücü 120 kW’ın üzerinde olduğu için markalar için de evdeki hesap çarşıya uymadı. Tabii TOGG’un üreteceği ilk modelin giriş versiyonunun gücünün de yaklaşık 149 kW olduğu düşüldüğünde elektrikli otomobillerde yeni bir vergi kademelendirmesi beklenebilir. Örneğin 120 kW-250 kW arası %40 gibi. Tabii bunu zaman gösterecek. Bence yeni ÖTV kademeleri bu yıl içinde de gelebilir. Böylece lüks tanımına girmeyen bazı marka ve modeller daha erişilebilir fiyatlara inebilir. Bu da şarj üniteleri için yatırım yapan şirketlerin yatırıma devam etmesini sağlayacaktır. Sonuçta yeterli altyapı kurulması için gecikilirse TOGG’da bundan zarar görür.

 Instagram: @halitbolkan

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *