Beslenmenin ve besinlerin saç telimizden tırnağımıza kadar vücudumuzun her bölgesi için önemi vardır. Solgun görünen, elastikiyetini kaybetmiş cilt probleminiz ya da akne probleminiz varsa bu sorunların önemli bir kaynağı da beslemeniz olabilir.
Gelin beraber hangi vitamin ve minerallerin özellikle cilt sağlığı üzerine etkili olduğuna bakalım!
C ve E Vitamini:
Antioksidan kapasitesi yüksek olan bu vitaminler deri hücrelerindeki DNA hasarını da azaltabilmektedir. C ve E vitamini serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcıdır. Serbest radikallerin zararlı etkileri güneş ışığı, sigara ve çevre kirliliği ile ortaya çıkabilmektedir.
C vitamini kaynakları: Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek gibi taze meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, kuşburnu, biber.
E vitamini kaynakları: Bitkisel yağlar, fıstık, fındık, badem, ay çekirdeği, zeytin...
Biotin
Cilt sağlığı söz konusu olduğunda akla ilk gelen en önemli vitamin biotindir. Yeterli miktarda alınmadığında dermatitlerle veya bazen saç dökülmesi ile karşılaşılabilir. Biotin birçok besinde bulunur. Muz, yumurta, yulaf ezmesi, pirinç en bilinen kaynaklardandır.
A Vitamini
A vitamini cilt dokularının onarımı için gereklidir. Sebze ve meyveler A vitamini ile yüklüdürler. Klinik çalışmalar A vitamininin çizgi ve kırışıklıkları azalttığını, akne oluşumuna karşı koruyucu olduğunu belirtmektedir. Yine bir cilt hastalığı olan sedef hastalığında vücut çok fazla cilt hücresi üretir. A vitamini, bu aşırı üretimi azaltarak sedef hastalığının semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabildiği belirtilmiştir. Kaynakları: Yağlı balıklar, süt, yumurta; havuç, kış kabağı, kayısı, şeftali gibi sarı-turuncu sebze ve meyvelerde bulunur. Ispanak, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler de A vitamini bakımından zengindir.
Çinko
Çinko deride inflamasyonu kontrol eder ve cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Çinko yönünden zengin besinler akne oluşumuna karşı koruyucudur. Et, karaciğer, yumurta, deniz ürünleri ve yağlı tohumlar en yüksek çinko içeriğine sahiptir.
SÜTE DİKKAT!
Süt akne gelişimine ve şiddetlenmesine neden olabilir. Klinik çalışmalar sütün olumsuz etkisinin orta ve ağır şiddetli aknede ortaya çıktığını ama hafif aknede oluşmadığını savunur. Şiddetli akne problemine sahip biri süt içtiğinde sivilceleri artıyorsa süt sınırlanmalı ve yerine yoğurt, kefir gibi fermente ürünler tercih edilmelidir.
Bunlara Dikkat!
-Alkollü içecekler
-Yağlı salata sosları, mayonez, yağlı peynirler
-Tuzlanmış, salamura yapılmış her türlü yiyecek
-Salam, sosis, sucuk, pastırma, jambon gibi şarküteri ürünleri Yağlı ve şekerli hamur işleri
-Çok fazla miktarda alınan gazlı içecek, kahve, çay
-Bunların tüketimi cilt sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
Cilt sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz bazı ufak değişiklikler
-Kolajen, cilt hücrelerini bir arada tutan bir proteindir ve cildin elastikiyeti ve dayanaklılığında büyük rolü vardır. Kolajen içeriğinden zengin sığır eti, tavuk eti, hindi eti, balık, yumurta tüketimi diyette yeterli olmalıdır. Takviye olarak kullanımındaysa size uygun form ve dozdaki kolajen bir uzman kontrolünde kullanılabilir.
-Yeşil çay içeriğindeki epigallokateşin sayesinde deri yüzeyindeki yağ oranını azaltır, antimikrobiyal olarak hareket eder ve akne tedavisinde yarar sağlar.
-Meyve ve sebzelerin antioksidan gücünün zengin olduğunu bilerek tüketimlerinizi mutlaka arttırın.
-Günlük su tüketiminiz 2-3 litre civarında olmalıdır.
-Omega-3 yağ asitlerince zengin olan balıklar genel sağlığı korumada olduğu gibi cilt sağlığını korumada da önemlidir. Haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
Instagram: @dytoznurbircan
0 Yorum