Son yıllarda popüler olan “intermittent fasting” adıyla tanınan “aralıklı oruç” diyeti, pek çok kişi tarafından uzun zamandır uygulanıyor. Akdeniz tipi beslenme, uygulanabilecek en sağlıklı beslenme şekli olsa da kliniğime gelen danışanlarıma özel beslenme programı hazırlarken tek bir doğruya bağlı kalmıyor; onların yaşam şekline uygun bir beslenme programı hazırlamak önceliğim oluyor. İntermittent fasting diyeti; özellikle güne geç başlayan, sabah kalkar kalmaz kahvaltı yapamayanlar için ya da Akdeniz diyeti ile 6 öğün beslenmeye çalışırken yeme dürtüsü artan ve aklı sürekli yemekte olmasından rahatsız olanlar için çok uygun olabilecek bir diyettir.
Intermittent Fasting diyetinin en sık tercih edilen 2 çeşidi var: Bunlardan biri 5:2 yöntemi diğeriyse benim de kliniğimde sıklıkla uyguladığım 16/8 yöntemi.
5:2 yöntemi: Bu yöntemde, 5 gün boyunca toplam enerji harcaması kadar kalori alınır yani dengeli beslenilir. Diğer 2 gündeyse kadınların 500 kalori, erkeklerin 600 kalori ile beslenmelerini sınırlandırır. Bu beslenme şekli ile egzersiz yapılması da tavsiye edilmektedir.
16/8 (Aralıklı beslenme) yöntemi: Bu beslenme şekli, 8 saat boyunca yemek yeme, 16 saat boyunca aç kalma prensibine dayanır. Burada dikkat edilmesi gereken şey; 8 saat dışında su, çay, kahve gibi sıvılar hariç
herhangi bir besin alımının olmamasıdır. (örneğin öğlen 11:00 de ilk öğünü başlatıp son öğünü 19:00 da bitirmek gibi ya da 12:00 de başlayıp akşam 20:00 de bitirmek gibi).
“ARALIKLI BESLENMENİN FAYDALARI NELERDİR VE GERÇEKTEN HIZLI KİLO VERDİRİYOR MU?”
Herhalde en çok sorulan sorulardan biridir. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; yaşam biçimine uyumlu olan danışanlarımda gerçekten muhteşem sonuçlar alıyorum.
Gelelim kanıtlanmış faydalarına;
* Sistematik bir şekilde aç kalmak, hızlı kilo kaybı sağlar.
* Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
* Aralıklı orucun; total kolesterolü , LDL’yi ve trigliserid seviyesini azalttığı belirtilmiştir.
* Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.Gece aç kalma süresindeki her 3 saatlik artışın ve saat 17:00'den sonra günlük toplam kalorinin yüzde 30'undan azını tüketmek HbA1c oranında azalmaya neden olur.
* Aralıklı oruç, insülin salınımını düzenler. İnsülin seviyelerini düşürür. Vücudun insüline hassasiyetini arttırararak insülin direncini azaltır. Düşük insülin seviyesi, depo yağların yakılması için çok önemli bir faktördür. Özellikle karın bölgesi yağlanmasının azalmasında etkilidir.
* Aralıklı oruç büyüme hormonunu anlamlı derecede arttırır. Bu hormonda yağ yakımını ve kas kazanımını ciddi ölçüde arttırır.
* Nörolojik hastalıklara karşı koruyucudur.
Bu bahsettiğimiz haliyle Intermitten Fasting (aralıklı oruç) diyeti oldukça faydalı bir beslenme tarzı gibi geliyor.
Peki, bu diyeti kimler yapamaz?
Özellikle insülin kullanan diyabet hastaları, düşük kiloda olanlar, yeme bozukluğu olanlar, gebe ve emziren anneler, gelişme çağındaki çocuklar bu diyeti uygulamamalıdır.
Aslında, bakıldığında bugünkü konumuz aralıklı oruç diyeti olsa da “muhteşem diyet” diye bir şey yoktur. Sizin strese girmeden rahatça uygulayacağınız, uzun süre devam edebileceğiniz diyet, sizin için en mükemmel kilo verdiren diyettir. Ayrıca bir çok kronik hastalığınız var ve aralıklı beslenme uygulamak istiyorsanız muhakkak bir diyetisyenden destek alınmalıdır.
Instagram: @dytoznurbircan
0 Yorum