İtalya'nın ilk kadın doktoru olan Maria Montessori 1900’lü yılların başında, çocukların ilgi alanlarına göre bireysel ilerlemelerini dikkate alan bir eğitim sistemi oluşturmak istemiştir. Bu doğrultuda “İnsan doğuştan iyiye yöneliktir ve esas amacı kendini ispatlamaktır.” bakış açısını benimseyen Montessori’nin metodunda üç ana etken vardır. Bunlar; planlanmış bir çevre, çocuk ve öğretmendir.

Montessori eğitiminin ilk amacı; çocuğun kendi kendine yetebilmesi ve içinde bulunan potansiyel karakterinin oluşmasını sağlamaktır. Eğitim yöntemi ile çocukların soru üretebilen ve bunlara cevap arayan bireyler olarak yetişmesini hedefler. Kısacası Montessori eğitimi ile üreten, çevresine ve diğer insanlara saygılı olan, mutlu bireyler yetiştirilmesi hedeflenir.

Montessori eğitimi sadece akademik alanda değil, aynı zamanda çocuğun duygusal ve sosyal alanlarda da gelişimini destekleyen ve gerçek hayata hazırlayan bir sistemdir. Bu eğitim sisteminin temel dinamikleri, klasik ve alışılagelmiş olan eğitim modelinden çok farklıdır. Eğitim modelindeki temel amaç ise çocuğu henüz erken çocukluk döneminden itibaren, anaokulu çağında gelişmeyi öğretebilmek ve hayat boyunca ihtiyaç duyabilecekleri becerileri kazanabilmeleri, yaratıcı olabilmeleri için daha özgür bir alan yaratmaktır.

Montessori Yataklar; Alışılmışın dışında bir tarza sahip yatak çeşididir. Neredeyse bir yer yatağı görünümündeki bu yatakların amacı, çocuğunuzun kimsenin yardımı olmadan yatağına yatabilmesini ve kalkabilmesini sağlamaktır. Bu yatakların bir diğer güzelliği ise çocuğunuzun yataktan düşme ihtimalini sıfırlamasıdır. Çok da estetik ve basit tasarımları olan bu yatakları dilerseniz renkli ışıklar ve oyuncaklarla süsleyebilirsiniz.

Montessori Dolaplar; Çocuğun kendi kendine yetebilmesi önemli dedik, öyleyse koca dolaplar ortadan kalkmalı! Bu yöntemde kullanacağınız Montessori dolap seçimi çocuğunuzun boyuna uygun, erişebileceği boyutlarda olmalı. Çocuğunuz eşyalarını bu dolaplara zorlanmadan, başka birine ihtiyaç duymadan koyabilmeli.

Montessori Raflar; Montessori çocuk odası dekorasyonunun bir diğer önemli parçası raflardır. Genellikle odaların tepelerine kondurulan rafların aşağı inmesi büyük bir tehlikedir. Çocuğunuzun oyuncaklarıyla oynadıktan sonra yerine yerleştirmeye çalışması Montessori eğitiminin bir parçasıdır. Bu yüzden rafları kendi boyuna uygun yükseklikte olmalıdır.

Montessori Masalar; Montessori eğitiminde bazı etkinlikler masa başında yapılıyor. Resim yapmak, zekâ geliştirici obje oyunları oynamak gibi birçok oyun için yine bu noktada çocuğunuz tarafından kolay ve rahatça gerçekleştirilmesi için küçük ve çocuğunuzun boyutlarına uygun masa ve sandalyeleri seçmelisiniz.

Montessori Oyuncakları; Öncelikle çocuğunuzun duyu organlarına hitap etmeli. 0-3 yaş arası çocuklarınıza çıngıraklı, sesli, aynalı ve muhakkak ahşap oyuncaklar seçmelisiniz. İlerleyen dönemlerde motor gelişimine katkıda bulunacak yapbozlar, sayılı, yazılı, büyüklük ve küçüklük ayrımını yapabileceği oyuncaklar seçmelisiniz.

Montessori eğitimi temelinde sadelik yatar. Bu nedenle çocuğunuzu odanın karmaşasından kurtarmanız lazım. Karmaşa, çocuğun dikkatini dağıtır. Özellikle oyuncaklarını muhakkak gruplandırın ve aynı gruptakileri bir araya toplayın. Bunun için büyük ve kapaklı raflar tercih edebileceğiniz gibi karton, ahşap kutular ve oyuncak sepetleri de tercih edebilirsiniz.

Instagram: @rustyhomeinteriors
İletişim: subasmuharrem@gmail.com

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *