YEMEK YEDİĞİNİZ ZAMAN NE YEDİĞİNİZİN FARKINDA OLMADIĞINIZ VEYA HİÇ FARK ETMEDEN TÜM TABAĞINIZI BİTİRDİĞİNİZ OLDU MU?

GÜNLÜK İŞLERİNİZİ YAPARKEN, YEMEK YERKEN BİRÇOK DURUMDA YAPTIKLARINIZIN FARKINDA OLMADIĞINIZ ZAMANLAR OLUYORDUR. İŞTE TAM OLARAK BURADA BİLİNÇLİ FARKINDALIK DEDİĞİMİZ MINDFULNESS KAVRAMI DEVREYE GİRİYOR. BUNUN YEMEK YEMEYE UYARLANMIŞ VERSİYONU DA “MINDFUL EATING” YANİ FARKINDALIKLI BESLENME OLARAK ADLANDIRILIYOR.

Mindful Eating Prensipleri Nelerdir?

YAVAŞLA!

Gün içerisinde acele etmekten, koşturmaktan ve yetişmeye çalışmaktan vazgeçin. Yemek yerken acele etmeyin. Yemek yerken süre tutmayı deneyebilirsiniz. Ne kadar hızlı yediğinizi fark ettiğinizde çok şaşıracaksınız. Unutmayın ki beyin doygunluk hissine 20 dakika sonra ulaşıyor. Çok hızlı yediğinizde gereksiz birçok besin tüketmiş olabiliyorsunuz.

ODAĞIN YEMEK OLSUN!

Vücudunuzun size verdiği sinyalleri dinleyerek gerçekten aç olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
Yemek yemenin duyularınıza da etki etmesine izin verin. Odağınız yemekte olsun. Yemeğin kokusunu, tadını, besleyiciliğini, bedeninize olan faydasını düşünün.

Hızlıca yemeğini hazırlayıp, bir film açıp yemek yemekten vazgeçin. Bir yandan yemek yiyip diğer yandan da film izlerken odağınız yediğiniz yemekte değil, filmde olacaktır. Neyi, ne kadar yediğinizin farkında olmadan gereğinden fazla kalori alabilirsiniz.

DUYGU HİSSEDEREK YEMEK YEMEYİN!

En sık yapılan hatalardan biri de şu: Hissettiğimiz duygu ile yeme eğilimine girmek. Diyelim ki birine ya da bir şeye kızdınız veya üzüldünüz bunu düşünerek yemek yediğinizde hem yediklerinizden tatmin olmuyorsunuz hem de o “anlık” rahatlama sandığınız yanlış kodlama ile her üzgün ya da kızgın hissettiğinizde farkında olmadan duygusal yeme atağı yaşamaya meyliniz artabiliyor. Sonrasında gelen pişmanlık hissi ile kendinizi suçlu ve değersiz hissedebilirsiniz. Bu da yeme bozukluğu ya da yeme bozukluğuna  yatkınlığınız varsa şiddetinin artmasına sebep olabilir.

KENDİNİZE ŞUNU SORUN: “ŞU AN HİSSETTİĞİM GERÇEK BİR AÇLIK MI?”

Yemek yiyeceğiniz zaman direkt yeme eylemine geçmeyin, kendinize 1 dakika verin. Açlığınızı sorgulayın. Stresli ya da üzgün müsün yoksa gerçekten fiziksel olarak aç mısın? Eğer gerçekten aç olmadığınızı, sadece o anı geçiştirmek için yemek yediğinizi fark ediyorsanız size iyi gelecek başka aktivitelerde bulunmayı deneyin. Böylece pişmanlık duygusu olmadan kilo kontrolü sağlamak daha kolay olacaktır.

HEDEF DEĞİŞTİRİN!

Hedefiniz sadece kilo vermek olmasın. Bu durum, her anlamda kısa süreli olacaktır ve sonunda maalesef yine eski kilonuza dönebilirsiniz. Unutmayın ki diyet kilo verdirir evet; fakat bizim verdiğimiz kiloları korumamızı sağlayacak olan “kazandığımız alışkanlıklar”dır. Eğer siz de kısa süreli kilo kayıplarının ardından verdiğiniz kiloyu daha hızlı geri alıyorsanız, özellikle yeme bozukluğunuz ya da yatkınlığınız varsa “mindful eating” tam size göre...

Mindful eating, bir diyet programı değildir. Burada amaç, ne yediğinizden ziyade nasıl yediğinizdir.

Tükettiğimiz besinleri 5 duyu organımızla da hissederek ne yediğimizin, nasıl yediğimizin, ne zaman yediğimizin ve ne kadar yediğimizin farkındalığını yaşamaktır. Bedenimizin bize gönderdiği sinyalleri doğru tespit etmek, her duyguyu açlık olarak algılamamayı öğrenmektir. Beden farkındalığı ile tokluk sinyallerinizi bilerek daha sağlıklı ve ihtiyacınız kadar, kaliteli besin tüketebilirsiniz.

Instagram: @dytoznurbircan

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *