Lyme hastalığı özellikle “geyik kenesi” denen bir kene türünde bulunan Borrelia bakterisinin insana bulaşması sonucu oluşur. Lyme hastalığı tedavi edilmediğinde, felce kadar ilerleyen nörolojik semptomlara neden olabilir.
Lyme hastalığının en belirgin semptomu bu hastalığa özgü gözlenen özel bir döküntü türüdür. Öküzgözü eritem olarak da adlandırılan eritema migrans; ortası açık, kenarları kırmızı ve iç içe geçmiş halkalar şeklinde gözlenen bir tür kırmızılıktır. Bu görüntü, kene ısırmasından sonra 3 gün ila 1 ay arasında gözlenir ve ardından tanı konulur. Bununla beraber her vakada görülmez. Lyme hastalığının belirti ve semptomları değişkendir. Genellikle aşamalar halinde görünürler ancak aşamalar aynı anda da gelebilir.
Lyme hastalığına Borrelia Burgdorferi ve Borrelia Mayonii bakterileri neden olur. Bu bakterileri taşıyan genç kahverengi keneler, çoğu zaman haşhaş tohumu büyüklüğündedir. Bakteriler kene ısırığıyla birlikte cilt engelini aşarak kan dolaşımına girer ve hastalığa neden olur.
Çoğu durumda Lyme hastalığına yakalanmak için enfekte kenenin en az 36 ila 48 saat boyunca insana yapışmış olması gerekir. Vücutta sonradan fark edilen ve artık şişmiş olan keneler muhtemelen bakterileri bulaştıracak kadar uzun süre beslenmiştir. Kenenin mümkün olan en kısa sürede çıkarılması enfeksiyonu önleme açısından önemlidir.
Evcil dostlarımızda ise köpeklerde görülen bu hastalık bir spiroket olan Borrelia Burgdorferi tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Lyme hastalığı etkeni olan bakteri köpeklere sadece kene ısırması sonucu bulaşır. Lyme hastalığı köpeklerin dışında birçok memeli ve kanatlı hayvanda da görülebilmektedir. Enfeksiyon sonucu oluşan klinik bozukluklar daha çok köpeğin bağışıklık sistemine bağlıdır. Lyme etkeni böbreklere yerleşme eğilimindedir. Etken kanda çok bulunmadığından hematolojik ve biyokimyasal değişikliklere rastlanmaz. Daha çok keneyle temastan 2-5 ay sonra başlayan topallık ve eklemlerde şişme hastalığın ilk ve sinsi habercisidir. Bunun yanında ateş, halsizlik, lenf yumrularında büyüme ve iştahsızlık yapabilir. Bazı köpeklerde akut, ilerleyici böbrek hastalıkları ve bunlara bağlı sistit bulguları, artrit, nörolojik bozukluklar ve kalpte aritmi görülebilir.
Enfeksiyöz hastalık sınıflandırılmasında Lyme, Zoonoz hastalıklar listesinde yer almaktadır. Köpek-insan arası bulaşma sadece enfekte kenelerin ısırması sonucu görülür. Yapılan araştırmalarda direkt bulaşma bildirilmemiştir. İnsan ve pet hayvanları keneler için tesadüfi bir konak olduğundan köpekler insanlar için enfeksiyon kaynağı değildir.
Köpeklerde hastalıktan korunma ancak kene mücadelesi ve aşılama yapılarak mümkündür. Kene mücadelesinde ense damlası, kene tasması ve bölge ilaçlaması kombine olarak yapılmalıdır. Lyme hastalığına karşı bakterin aşılamalar büyük oranda koruyuculuk sağlasa da, tam olarak etkin değildir. Kenelerin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde uygulanması tavsiye edilir. Aşılar ilk olarak 2-4 hafta aralıklarla iki doz halinde yapılır. Sonrasında yıllık tek doz aşı uygulamaları yeterlidir. Eğer evcil dostunuzun düzenli bir şekilde iç ve dış parazit uygulamasını yaptırmıyorsanız, klinik kontrollerini aksatıyor ve düzenli olarak kontrol ettirmiyorsanız keneler ile Lyme hastalığı taşınabilir. Lyme hastalığı insanlara da bulaşabilir. Lyme hastalığı olan bir köpekle aynı ortamda bulunmak sağlığınız açısından bir tehdit oluşturmaz ancak ortamda pire veya kene varsa köpekten aldıkları hastalık etkenlerini size taşıyabilir. Bunun için evcil dostunuzun mutlaka kontrollerini yaptırmalı, aşılarını aksatmamalısınız.
Instagram: vetmervedikicii / clinicizmit
0 Yorum