Mart ayının gelmesi ile birlikte özellikle kediler başta olmak üzere tüm mevsimsel üreyen canlılar neslini devam ettirmek için bir arayışa girerler. Bu süreç mevsimsel üreyen canlılarda yılda bir ya da iki kez gözlemlenir. Bu süreçte eğer kediniz 6 aydan büyük ise çiftleşme dönemi davranışları göstermesi çok muhtemeldir.
Erkek kedilerde özellikle hareketlerde artış, çiftleşme davranışı taklitleri, evin belirli yerlerine koku bırakma gibi durumlar söz konusu olabilir. Agresyon, stres, bitmek bilmeyen tuhaf yaramazlık davranışları gözlemlenebilir. Dişilerde ise genelde aşırı bir bağırma söz konusu olabilir. Kediler özellikle gece hayvanı olduğu için bu davranışı gece gösterirler ve uykuları kaçıracak dereceye getirebilirler. Onun dışında severken kalçasını yukarı kaldırma, yerde yuvarlanma ve kendini aşırı sevdirme davranışı ile karşılaşılabilir. Fakat bazen agresyon geçirme ve saldırganlaşma durumları da gözlemlenir.
Bu süreç sonunda eğer kedinizden yavru almak istiyorsanız iki kedinin de mutlaka bu dönemde olması gerekir. Dişi ya da erkek için uygun ortam yaratılmalı, hangi hayvan daha az strese giriyorsa o diğerinin evine gitmelidir. Bu süreç boyunca sahiplerin kedilerini gözlemlemeleri oldukça önemlidir. En ufak bir anlaşmazlıkta kavga etmemeleri için başlarında beklenmelidir.
Eğer gebelik gerçekleşirse dişi için bakım süreci başlamalıdır. Gebelikte özellikle folik asit, omega 3, omega 6 ve vitamin desteklerine başlanmalıdır. Gebelik süreci kedilerde 63 gündür (+/-5). Bu süreçte gebelik muayenesinde bebeklerin durumunu 22. günden sonra gözlemleyebilirsiniz. Bu durum annenin yaşı, kilosu, bebeklerin sayısı ve büyüklüğü ile birkaç gün değişebilir.
Doğum sürecinde ise eğer daha önce tecrübeniz yok ise veteriner hekiminizden mutlaka destek almalısınız. Doğum anında yapacağınız yanlış bir müdahale anne ya da bebeklerin hayatına mal olabilir. Doğum süreci bittikten sonra annenin bebekleri kabul anı oldukça önemlidir. Eğer ret olursa mutlaka anne tarafından kabulü için yanında tutulmalıdır.
Unutmayalım ki önümüzdeki aylarda bu süreçte sokaklarda çok yavru olacak. Kedi sahiplenmek isteyenler için sokaklardaki yavru kediler en güzel seçenek.
Doğum mu? Kısırlaştırma mı?
Unutmayalım ki kedilerimiz artık doğada değil evlerimizde yaşıyor. Bu onlar için sürekli suni bir bahar havası yaratıyor. Doğal süreçlerde sıcaklık bu kadar istikrarlı değilken evlerde sürekli sıcak olan hava mevsimsel üreyen hayvanlarda çiftleşme hormonlarının sürekli salgılanmasına ve dolayısıyla da hastalıklara yatkınlığı artırmaktadır.
Bu süreç içerisinde erkek kedi çiftleşme davranışını öğreneceği için bundan sonraki tüm çiftleşme döneminde koku bırakmaya çalışacaktır. Çiftleşme davranışlarını da tekrar etme eğilimi olacaktır. Medikal açıdan ise birçok hastalığa da yatkınlığı artacaktır.
Dişi kedilerde ise durum giderek vahim bir hal alır. Sık sık girilen çiftleşme dönemi evi yaşanmaz hale getirdiği gibi birçok medikal hastalığa yatkınlık başlar. Yumurtalık kistleri, rahim duvarının kalınlaşması ve rahim iltihabı gibi pek çok önemli hastalıklara yol açabilir.
Sürecin sonunda yavru kedi sevmek hepimiz için büyük mutluluk olabilir fakat çiftleştirmek, doğum, yavru bakımı ve hastalıklara yatkınlıklar aklımızdan çıkarmamamız gereken önemli süreçler.
Unutmayalım ki önümüzdeki aylarda bu süreçte sokaklarda çok yavru olacak. Kedi sahiplenmek isteyenler için sokaklardaki yavru kediler en güzel seçenek.
Instagram: vetmervedikicii / clinicizmit
0 Yorum