Sevimli dostlarımız da aynı bizler gibi anatomik ve fizyolojik özelliklere sahipler. Bu özellikler tıpkı bizlerde olduğu gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verir. Yaşadığı ortam, geçirdiği kalıtsal rahatsızlıklar, parazit uygulamalarının düzenliliği, aşılarının yapılıp yapılmaması, kullandığı takviye ilaç ya da katkılar ve tabi ki beslenme durumu bu süreçte onların sağlıklarını etkileyen unsurlardan önemli olanları.
HEPSİ ŞANSLI DEĞİL
Yaşadığı ortam tüm çocuklar için çok önemlidir. Ortamın sıcaklığı, temizliği, yumuşak patilere sahip çocuklar için daha da önemlidir. Sürekli soğukta kalan, açlıkla sınanan, küflü ve bozulmuş yiyeceklere maruz kalan sokak hayvanları belirli bir süre sonra organ fonksiyon bozuklukları sonucu hayatlarını kaybedebiliyorlar.
Ortam şartları kaynakları cam, çivi gibi yabancı cisim batması ya da çeşitli yerlere sıkışma ya da ezilme yaşayıp uzuv kaybı yaşayan ve bu doku kaybı ile yaşayamayan çok fazla patili dostumuz var. Bunun ise tek ve etkili çözümü sokaktaki hayvan sayısının azalması. Sokaklardan hayvan sahiplenmek ve belirli bir süreçten sonra kısırlaştırma sürecinin ülkemizde tamamlanması.
Kötü şartlarda yaşamak, yaşamak olmuyor maalesef.
KALITSAL HASTALIKLAR
Bilindiği üzere bazı ırklar bazı hastalıklara predispozedir (yatkın). Bunlardan başlıca olanlar Scottish Fold’lar ve British Shorthair’ler. Scottish Fold’ların özellikle 2 yaşa kadar artarak devam eden ve belirli destekler olmadan hareket kabiliyetinin çoğunu kaybettiği eklem hastalığı halk arasında en bilineni. Bunun yanı sıra çeşitli kalp ve böbrek hastalıkları ise süreç içerisinde beslenme kaynaklı ortaya çıkabilir.
British'ler ise çok da farklı sayılmayacak bir fizyolojik durum söz konusudur. Ancak Scottish Fold'lar kadar hastalıklarını hızlı belli eden ırklar değildir. İleri yaşlarda özellikle beslenmeye bağlı karaciğer, böbrek fonksiyonlarında bozukluklar baş gösterebilir. Diğer ırklar ise çok farklı hastalıklara predispoze olabilir. Bunu o canı sahiplendikten sonra hekiminizle muayenenizde bilgi olarak talep edebilirsiniz.
PARAZİT UYGULAMALARI
Eğer evde baktığınız bir can dostunuz var ise ve düzenli parazit uygulamalarını yaptırıyorsanız bu sizin için geçerli bir durum değildir. Ancak sokakta yaşayan ve aşırı parazit enfestasyonu geçiren canlar belirli bir süre sonra o parazitler kaynaklı metabolik ya da bulaşsal hastalıklar sonucu hayatlarını kaybedebiliyor. Bu oran oldukça yüksek olduğundan ve bizler sokaktaki canlardan evdeki dostumuza bulaştırabileceğimizden en azından sizin gözetiminizde olan canlara bu uygulamaları yapmakta fayda var.
AŞILAR
Covid-19 sürecinde gördüğümüz üzere viral hastalıklar virülansi ne kadar düşük olursa olsun bulaşıcı ve belirli varyantları öldürücü virüsler hayatımızda hep varlar. Ve tekrar gördük ki aşılar her zaman koruyucu ve hastalıkların hafif atlatılmasında önemli bir anahtar. Sevimli dostlarımızın viral hastalıkları için de aynı şey geçerli. Viral hastalıklar doku ve organlarda harabiyet yaratarak ölüme götüren süreçlere sebep olur. Yaptırdığınız her aşıda bu riski minimuma indirirsiniz. Hekiminizin önerdiği aşı takvimine mutlaka uyunuz.
DÜZENLİ KULLANILAN İLAÇLAR VE KATKILAR
Eğer zaten süregelen bir organ yetmezliğiniz var ise bu süreci nasıl geçireceğinizi biliyorsunuz. Kullandığınız düzenli ilacınızı hekiminizin yönlendirdiği şekilde uygulamalı ve bu süreci asla kırmamalısınız.
Bir kalıtsal hastalığınız yok ise düzenli kullandığınız malt, vitamin ve prebiyotik-probiyotik destekleri hekiminiz yönlendirmesine göre kullanmaya devam etmelisiniz. Ancak can dostunuzun cinsi, cinsiyeti, yaşı ve kısırlaşma durumu bunların kullanımında farklılık gösterecektir. Kendiniz bir rutin oluşturmak yerine mutlaka araştırmalısınız.
BESLENME
Kalıtsal hastalıkların dışında organ yetmezliklerinin en büyük sebeplerinden biri beslenmedir. Bu süreç doğum anından ölümüne kadar olan süreçte her dönemin beslenme düzeni farklıdır. Bu süreçler bebeklikte yüksek proteinli prebiyotik ve probiyotik özellikleri barındıran kedi- köpek bebek mamaları ile başlayıp, yavru süreçte eklem kas gruplarını destekleyecek. Ve büyümeye yardımcı mamalar ile devam edip daha sonra genç yetişkinlik süreçlerinde ona yardımcı mamalar ile devam edip yetişkinlik ve yaşlılıklarında ise onlara uygun mamalarla devam etmek gerekir. Tuz, şeker ve yağ oranlarına mamaların çok dikkat edilmesi özellikle böbrek sağlığı açısından önem arz etmektedir. Klinik olarak onaylanmış mama tercih etmesi hem sağlığını koruması açısından önemli hem de lezzet adı altında zararlı içerikleri tüketmemesi adına da çok önemlidir.
Tek tip beslenme ise süreçten sürece farklılık göstermelidir. Yaş mama tüketimi, maltlar ve ödüller süreç içerisinde dönemsel olarak artırıp azaltacağınız ürünlerdir. Düzenli olarak ve yoğun maruz bırakılmamalıdır.
Ağız ve diş sağlığı başta olmak üzere metabolizmada bozulmalara, kandaki insülin ve kolesterol oranında değişimlere sebep olabilir. Bunun yanı sıra sık karşılaşılan böbrek taşları ve yetmezliği beslenme kaynaklı oluşabilecek en önemli sorunlardandır.
YAŞLILIK
Süreç içerisinde evde yıllarınızı geçirdiğiniz can dostunuz da bizler gibi yaş almakta. Yaşlılığa bağlı sorunlar tüm ırklar için olmasa da 6-8 yaş bandında belirti göstermeye başlayacaktır. Bu süreçte ileri yaş için olan mamalar kullanılmalı ve belirli ağrıları ya da kalıtsal hastalıkları var ise hekiminizin önerdiği takviyeler aksatılmadan kullanılmalıdır.
Tüm bunlar can dostlarımızın sağlığını ve yaşam kalitesini artırmak için ufak tüyolar. Her canlı kendine özgü özellikler barındırır ve en doğru bilgiyi hekiminizden edinebilirsiniz. Hastalıklardan onları korumak elimizdeyken yanlışı doğru zannedip uygulamaya devam etmemek gerekir. Tüm tetkikler ve gözlemlerin yanı sıra onu sevgiyle sarıp sarmaladığınız da bile onu sevdiğiniz ve sokakta bırakmadığınız için size teşekkür edeceğini bilin.
Instagram: @vetmervedikici
0 Yorum