Mayıs ayı, baharın sonlarına doğru evcil dostlarımızın doğumlarının arttığı bir dönem. Evcil dostlarımızın doğumlarından sonra bizler elimizde çok sayıda yavruyla baş başa ve ne yapacağımızı bilemez halde kalıyoruz. Oysaki yavru bakımı, özellikle ilk müdahaleler yavrunun hayatta kalması için çok önemlidir.
Öncelikle can dostunuzun zor bir doğum yapmadığına nasıl karar vereceksiniz bu çok önemli. Doğum sancıları başladıktan sonra ilk 12 saat içerisinde doğuma dair hiçbir belirti göstermiyorsa hemen hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Eğer süre 24 saate uzarsa bu durum muhtemelen sezaryen müdahale ile sonuçlanacaktır.
Eğer doğum normal ilerliyorsa doğumun bittiğine ikna olduktan sonra yine de kontrol amacıyla kliniğe başvurmanızı tavsiye ederim çünkü can dostlarımız muhtemelen birden fazla yavru dünyaya getireceği için içeride yavru veyahut yavru zarı kalmış olma ihtimali çok yüksek olacaktır. Bu esnada nefes alışverişi, gözlerinin durumu; özellikle net ve düzgün bir şekilde bakıyor olması önemlidir. Annenin sıcak su torbalarıyla ısıtılıyor ve yeterince su alıyor olması da gerekir.
Doğum gerçekleştikten sonra ise anne yavrularının hepsini yalayacaktır. Bu, onların yavru zarlarından kurtulması ve rahat nefes alabilmeleri içindir. Eğer yavrulardan birini reddederse hemen arka bacaklardan yavruyu havaya kaldırıp ilk müdahalesini yapmak gereklidir. Ağzındaki ve burnundaki tüm sıvıyı yavaş dokunuşlarla ona zarar vermeyecek şekilde temizleyip nefes alışverişini gözlemlemek gereklidir. Eğer nefes almıyorsa hemen en yakın kliniğe yetiştirilmelidir. Eğer nefes alıyorsa annenin yanına bırakıp yavruyu kabullenmesini bir miktar beklemek daha faydalı olacaktır. Tüm canlılarda bebek bakımı onların geri kalan hayatları için çok çok önemlidir. Kas ve kemik gelişimleri, bağışıklık sistemleri, sağlıklı bir bünyeye sahip olmaları bebekken aldıkları besinlere bağlıdır.
Annesini kaybetmiş bebekleri her ne kadar süt tozları ile beslesek de anne sütündeki bağışıklığın yerini hiçbir şey tutmayacaktır. Yavrulara laktoz içeren inek sütü vermek ise onları bile bile ölüme sürüklemek olur.
Yavruların ilk 4 ay anne sütü alması çok önemlidir. Annesini kaybetmiş bebekleri her ne kadar süt tozları ile beslesek de anne sütündeki bağışıklığın yerini hiçbir şey tutmayacaktır. Yavrulara laktoz içeren inek sütü vermek ise onları bile bile ölüme sürüklemek olur. Biz insanlar bile laktoz içeren sütleri bazen sindiremezken bebek kedi ve köpeklerin bağırsak floraları bu laktozu kaldırmayacaktır. İnsan dışında hiçbir canlı kendi ırkının dışında bir canlının sütünü tüketmez. Eğer elinizde hiçbir imkân yoksa laktozsuz sütleri su ile karıştırıp bir öğün vermek uygun olabilir. Ancak onların beslenmesine uygun olan süt tozu veya mamayı mutlaka temin etmek gereklidir. Anneyi ise asla ve asla ev yemekleriyle beslememeli, yeni doğum yapmış annelere uygun mamalar vermeli ve mutlaka vitamin, mineral desteği verilmelidir. Emzirme gibi zor bir süreci mutlak suretle anneye kolay hale getirmek gerekir. Tüm bunlardan sonra yavrular ve anne sağlıklı durumdalarsa sağlık kontrollerine gitmekte geç kalmamak gerekir. Özellikle annenin genel durumuna, iştahına ve su içip içmemesine göre bazı sağlık sorunlarını anlamak çok yeterli olmayacaktır. Belirli bir haftalık yaşa geldikten sonra kilo ve genel durumu uygunsa hekim tarafından yavruların bebeklik aşılarına başlanmalıdır. Eğer yavrular sizinle birlikte kalmayacaksa bu durumda sahiplendireceğiniz kişilere; aşılara devam etmesi gerektiğini söylemenizi ve yavruyu aşı karnesi ile birlikte sahiplendirdiğiniz kişiye vermenizi tavsiye ederim. Tüm bunların yanı sıra yavruların sevgi ve şefkatle bakılması gerekmektedir. Sokaktaki canların çöplere bırakıldığı, dövüldüğü hatta yakıldığı bir toplumda hem anneleri hem de sahipleri tarafından sevgiyle kucaklanmak ve sıcak bir yuvada uyumak onların da hakkı. İnsanoğlu ne kadar kötü olursa olsun minik bir yavru kediye ev sahipliği ve arkadaşlığı yapacak ve bu yazıyı gönülden okuyacak tüm can dostu kalpleri yürekten tebrik ediyorum. Belki dünya değişmeyecek ama o minik yavru sizin dünyanızı değiştirecek. Sevgilerimle...
Instagram: @vetmervedikici
0 Yorum