Sevgili Grey Okurları, bu ay sizlerle evimizin en önemli alanı olan “mutfak” tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken hususları paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki kriterler doğru uygulandığında kullanışlı bir mutfak sahibi olabilirsiniz.

Mutfak tasarımı, yalnızca gösterişli dolap tasarımlarıyla sınırlı değildir. Aynı zamanda kullanışlı olup işimizi kolaylaştırmalı ve yaşam standartlarını artırmalıdır. Mutfak, diğer mekanlara kıyasla evin en önemli çalışma alanıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda mutfakta; gün içerisinde ortalama 2 saatten fazla zaman geçirildiği, dolapların 80 kereden fazla açılıp kapatıldığı ve birbirinden farklı işlevlerin en az 50 kez tekrarlandığı görülmüştür. Mutfak, evin diğer mekanlarına göre daha fazla sayıda amaca hizmet etmektedir. Bu nedenle yemek hazırlama, pişirme, servis gibi işlevlerin her biri için aktivite alanları oluşturulmalı ve bu alanlar arasındaki ilişkiler doğru kurgulanmalıdır.

Mutfak yerleşimi yapılırken çalışma üçgeni kuralını dikkate almamız gerekmektedir. Çalışma üçgeni; mutfağınızda ocak, eviye ve buzdolabını kapsayan üçgene verdiğimiz addır. İş akış süreci göz önünde bulundurulmalı ve mutfağın mekâna yerleşimi bu sürece uygun planlanmalıdır. Bu çalışma üçgenimizin; konforumuz, pratik hareket edebilmemiz ve zaman kazanmamız açısından 6 metreyi aşmaması oldukça önemli. Üçgen olarak hitap etmemizden anlaşılacağı gibi buzdolabı, ocak ve eviyeden oluşan bu üçlüyü, bir üçgen oluşturacak şekilde yerleştirmemiz gerekmektedir. Bu yüzden dikkat edeceğimiz ilk kural, bu üniteleri yan yana koymamaktır. Örneğin; U biçimli bir mutfağımız varsa buzdolabımızı ve ocağımızı karşılıklı yerleştirebilir ve eviyemizi diğer kola konumlandırabiliriz. Eğer L biçimli bir mutfağımız varsa bir kola eviye ve buzdolabını yerleştirirken diğer kola da ocağı konumlandırabiliriz. Koridor biçimli mutfaklar için ise ocak ve buzdolabı aynı tezgâhın devamında konumlandırılırken eviyeyi karşı tezgâhta tercih etmek doğru olacaktır.

Mutfağımızda hazırlamak istediğimiz bir yiyecek için ihtiyacımız olan tezgâh alanları vardır. Bunlar: Buzdolabından çıkardığımız bir yiyeceği yıkamak ve ayırmak için gerekli olan ön hazırlık tezgâhı; yıkanmış ve ayıklanmış yiyecekleri, kesmek, karıştırmak, rendelemek vb. işlemleri yaptığımız ocak ile eviye arasında kalan hazırlık tezgâhı; pişirdiğimiz yiyecekleri servis edebileceğimiz veya dinlenmeye alabileceğimiz servis tezgâhı olarak üçe ayırabiliriz. Bu tezgahlardan en çok kullandığımız tezgâh hazırlık tezgâhı olduğundan bu tezgâh alanının olabildiğince geniş olması mutfak tasarımı için önemlidir.

Mutfağımızda kullanıldığımız cihazların doğru konumlandırılması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, cihazlara sağdan ve soldan ulaşılabilir konumun sağlanabilmesidir. Duvara bitişik; ocak, fırın, bulaşık makinesi ve buzdolabı yerleşimlerinden kaçınılmalıdır.

Ocağın her iki tarafında bırakılacak tezgâh alanı, taşan ve sıçrayan yemek artıklarının kolayca temizlenmesi, tencere saplarının rahatlıkla dönebilmesi açısından önemlidir. Ocak seçimi yapılırken kullanımımıza uygun seçeneği belirlemek gerekmektedir. Genellikle aynı anda ikiden fazla pişirme işlemi yapılıyorsa ocak göz aralıklarının geniş olduğu modeller seçilmelidir.

Fırının duvar dibinde olması, fırın tepsisine rahat ulaşmamızı engellediğinden kazalara ve pişen yemekten sıçrayan yağların duvarı kirletmesine neden olabildiğinden duvara yakın olmamalıdır. Ayrıca fırınlardan çıkan sıcak tepsiyi koyabilecek tezgâhın da mutfak tasarımı yapılırken düşünülmesi gerekmektedir. Fırın seçimi yapılırken kullanımı ve temizliği kolay ürünlerin seçilmesi önerilir.

Pişirme süreci boyunca davlumbaz veya aspiratör kullanılarak yağ buharının zararlı etkilerinden mutfağımızı korumak mümkündür. Günümüzde karbon filtre takılabilen davlumbaz ve aspiratörler sayesinde baca bağlantısına gerek kalmaksızın yağ buharının etkileri önlenebilmektedir. Unutulmamalıdır ki bu cihazlar içerideki yemek kokusunu dışarı atan cihazlar değil, yağ buharını çeken cihazlardır. Yemek kokusunu kısmen engelleyebilmektedirler. Mutfak alt dolapların gerektiğinde bazısının çıkartılarak dolap altlarının temizlenebilmesi sağlanmalıdır.

Üst dolaplar ile tavan arasında mutlaka temizlik yapılabilecek boşluk bırakılmalı, tavana sıfır üst dolap yerleşimi yapılmamalıdır.

Doğal ışık, mekâna ruhunu veren, etraftaki objeleri algılamamızı sağlayan ve alandaki aktivitelerimizi kolaylaştıran yegâne kaynaktır.

Bu yüzden yeterli ışık alamayan mutfaklarda malzeme seçimi, bu alanları ferah kılmak için dikkatlice ele alınmalıdır.

Özellikle yemek masalarının tam üzerine konumlandırılacak sarkıt avizeler, yemeğinizin daha ferah bir ortamda yenilmesini mümkün kılacaktır. Kullandığınız aydınlatma sistemi ne olursa olsun şiddeti ayarlanabilir ışıklara sahip olması mutfak aydınlatması için size avantaj sağlayacaktır. Özellikle son zamanlarda popüler hale gelen şerit LED aydınlatma uygulamalarını da mutfak dolaplarınızın altına yerleştirebilir; bu sayede tezgâhta çalışırken sağlıklı bir ortam yaratmış olursunuz.

Mutfaktaki rengin belirlenmesinde mutfak dolapları ve mutfak duvarları oldukça fazla katkı sunmaktadır.

Mutfaklar için açık tonlu renkler seçmek mutfağın ferah görüntüsü için oldukça önemlidir. Mutfaktaki rengin belirlenmesinde mutfak dolapları ve mutfak duvarları oldukça fazla katkı sunmaktadır. Bu sebeple daha az kirlenen ve toz tutmayan özelliklere sahip açık renkli mutfak dolabı ham maddesi kullanmak, önemli bir mutfak tasarımı uygulamasıdır. Koyu renkleri tozu belli edeceği gibi ortama karamsar bir hava katabilir; ancak eğer büyük ve aydınlık bir mutfağa sahipseniz koyu renkleri de tercih edebilirsiniz.

Mutfağın tipi de oldukça önemlidir. Ada mutfaklar, kullanışlı ve şık görünüme sahiptir; ancak her mutfak ada mutfak tasarımı için yeterli alana sahip değildir. Bu sebeple ada mutfak tasarımları sadece geniş mutfaklar için tercih edilmelidir. Ada mutfak tasarımı yaparken de adanın tezgâh ile olan uzaklığı yeterli mesafede olmalıdır. Adanın ebatları da mutfağın ebatları ile orantılı tasarlanmalıdır. Bazı mutfak tasarımları içinde yer alan ada tezgahların, mutfağın içerisinde dekorasyona uymayan uzunlukları ya da genişlikleri olabiliyor. Bu sebeple düşüneceğiniz ada tasarımları için mutlaka profesyonel destek almalısınız.

Mutfak düzeni, sadece dolapların çok olmasıyla ve geniş bir mutfakla sağlanamaz. Bunun için mutfakta kullandığınız her araç ve gereç için doğru fikirlerle alan oluşturmanız gerekir. Bu sayede hem mutfak aletlerine pratik erişim hem de düzenli bir mutfak mümkün halde gelecektir. Öncelikle mutfak düzeni sadece bir kişinin üstüne kalacak kadar hafif uygulamalar bütününü oluşturmaz. Bir mutfağın düzeni evin tüm bireylerini ilgilendirmektedir. Bu sebeple içilen suyun bardağı, yenilen meyvenin kabuğu, çerez tabakları ve benzeri durumlarda aile bireyleri rastgele mutfak tezgâhını ya da masasını kullanılırlarsa mutfak düzenini sağlamak çok mümkün olmayacaktır. Mutfakta hemen her ürünün nerede olabileceği ile ilgili her aile ferdinin bilgisi olmalıdır. Böylece kirlilerin nerede, malzemelerin hangi bölümde saklanacağı da ortaya çıkmış olur.

Mutfakta en az kullanılan alanlardan biri mutfak tezgâhlarının duvarlarıdır. Bu alanlar hem hacim olarak hem de tasarım açısından kullanıma müsait bölgelerdir. Büyük yapı marketlerde satılan şık ve metal askılıklar ile bu alanları verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Bu uygulama sayesinde hem mutfak düzenini sağlamış olacaksınız hem de her an kullanabileceğiniz mutfak aletlerini elinizin altında tutabileceksiniz. Mutfaklarda çok kullanılan bıçakların birçok çeşidi vardır. Fazla çeşidin olması bazı mutfaklarda karmaşayı da beraberinde getirir. Bunu düzeltmenin en güzel yolu bir çekmecenin bıçaklar için ayrılmasıdır. Tahta bir blok üstünde farklı ebattaki bıçaklar için ayrılmış alanların kullanılması ile hangi bıçağa ihtiyacınız varsa kısa zamanda ulaşabilirsiniz.

Instagram: @rustyhomeinteriors
İletişim: subasmuharrem@gmail.com

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *