Merhaba değerli okuyucularımız, Türkiye’de coronavirüs vaka sayısı bu yazıyı kaleme aldığım 22.04.2021 itibariyle 61.967 artarak 4.446.891’e yükseldi. Coronavirüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 2.932 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 362 kişi artarak 36.975’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 3.844.342 olarak rekor seviyelere yükselmiş durumda ve alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söylememiz mümkün. Ben de bu hastalığa maruz kalmış ve hastanede çok ağır geçirmiş biri olarak önlemlerinizi en üst seviyede almanızı, bu işin şakaya gelecek bir yanının olmadığını bilmenizi istiyorum.
Nisan ayında çıkan, ülkemizi ilgilendiren gelişmeleri ana başlıkla halinde özetleyecek olursak; ABD, Türkiye'yi F-35 programından resmî olarak çıkardığına dair Ankara'ya bildirimde bulundu. EBRD, Avrupa Komisyonu'nun kıtaya ithal edilen ürünlerin karbon ayak izini izlemek amacıyla bu yılın ortalarında yürürlüğe koymayı planladığı karbon vergisi uygulamasının Türkiye'yi de etkileyebileceğini duyurdu.
Coronavirüse karşı aşılama programıyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, 100 günde 200 milyon doz aşı hedefine ulaşıldığını “Başardık!” diyerek açıkladı.
ABD; Türkiye dahil 131 ülkeye “Seyahat Etmeyin.” uyarısında bulundu.
Erdoğan: "Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık." dedi.
Son 1 ayın özeti: En iyi hisse %30-35 düştü, dolar %10’da yükseldi. Küçük yatırımcı ortalama %40-50 zarar yazdı. Kaldıraçlı piyasada işlem yapıp en mütevazı kaldıracı (1/2) kullanan yatırımcılar ise sıfırlandı ya da marjin yiyerek kaybetti. Peki süreç ne zaman başladı? Hepsi MB başkanı değiştirildikten sonra!.. Aslında bugünlerin özeti 2 trilyonluk borsanın 200 milyon TL ile ne hale geldiğidir. Ülkenin şirketleri 1 günde 40 milyar TL değer kaybediyor ve yabancılar bunu 250 milyon TL para ile yapıyor. Gerçekten çok sahipsiz borsamızın olduğunu verilerden ve rakamlardan çok net görüyoruz. Tek başına Bank of Amerika adlı banka, endeksi son bir ayda diğer yabancı bankalarla birlikte perişan etti. Bir tek kurumun şu endeksi getirdiği hali görüp, buna serbest piyasa deyip seyirci kalınması da gerçekten çok acı.
Sene başından bu yana ülkede enflasyon %17 civarında borsamızda xu030 endeksi %15 ekside. Şirketlerin enflasyon karşısında değerini koruması için bile en az %30 lazım. Hisselerin birçoğu %30 - %50 arası düştü. Buna bir de %10 dolar artışını koyun, ortalama %50 düşen bir hissenin geri toparlaması için %100 kazanç elde etmek gerektiğini eklersek artık küçük yatırımcının orta ve uzun vadeli yatırımcı olduğunu söylemek çok atmasyon olmaz.
Banka hisseleri nerdeyse çöp hükmünde! 0.24-0.27 - 0.37-0.40 PD/DD de işlem görüyorlar. PD/DD’sı̇ 1 olan 1.5 Mı̇lyar pı̇yasa değerı̇ olan bı̇r şı̇rket sadece
1 mı̇lyon TL para çıkışıyla %5 düşüyorsa ve pı̇yasa değerı̇nı̇n 75 mı̇lyon TL azalmasina göz yumuyorsa o şı̇rketı̇n yönetı̇cı̇lerı̇nde de çok cı̇ddı̇ bası̇ret sorunu olduğunu söylemek gerekı̇yor. Şirket patronları kendi şirketlerinin değerinin düşmesine ve yatırımcısının para kaybetmesine göz yumarak sürekli bedelli sermaye artırımları ile zaten uzatmaları oynayan yatırımcının cebindeki son kuruşu da almak istiyor. Hatırlarsanız önceki yazılarımdan birinde yatırımcı sayısının çok arttığını ve bu durumun beni çok ürküttüğünü söylemiştim. Ne yazık ki ve üzülerek söylemem gerekiyor ki aklıma gelen başımıza geldi. Endeks %25’e yakın düşerek tüm hisseler %50’ye yakın değer kaybı yaşadı. Şimdi ne olacak? Yatırımcı, çok uzun bir
süre bankadan kredi çekerek girdiği borsada aldığı hisse senetlerinin tekrardan aldığı seviyeye gelmesini beklerken bir yandan da kredi borcu ödemek zorunda kalacak. Neden? Bu ülkenin sermaye piyasası araçlarına güvenmesinden, elini taşın altına koyup hisse senetlerine yatırım yapmasından dolayı. Yazık, gerçekten çok ama çok yazık!
Şu anda bizim borsamızda 1 milyar TL’si olan at koşturuyor! Şu durum net onu gösteriyor.1 milyarlık işlem hacmi 100 milyon TL’lik satışla Bank Of Amerika borsayı hallaç pamuğuna çeviriyor. 2 trilyon 500 milyar TL değeri olan borsamız eridi. Her gün 40 milyar TL değer kaybediyor. Öz sermayesi ekside, deli gibi zarar eden şirketler getiri yüzdesi bakımından listenin en başındayken bilançolarında milyarlık kârlar açıklayan kârlılık rekortmeni şirketler yerlerde sürünüyor. 2020'nin Ocak ayında geldiği yere sadece şu gördüğümüz grafikteki 2 günde geri getirdiler ve bu hareketle 15 aylık yükselişi geri almaları endeks bazında sadece 2 gün sürdü. Piyasa dediğimiz olgu bu kadar acımasız ve hazırlıksız yakalananları bitirmeye yönelik. 17 senelik yabancı takas oranı diplerde ve bariz bir pozitif uyumsuzluk hâkim. Yani bu ne demek? Ben düşüyorum ama yalandan düşüyorum. Yakın bir süre sonra yükselişe geçeceğim demek! Mümkünse bir an önce olsun artık yoksa küçük yatırımcının dayanacak gücü de kalmadı.
2021 yılında halka arz için resmî başvuru yapan şirketler 1-Aldem Çelı̇k, 2-Aydem Yenı̇lenebı̇lı̇r Enerjı̇, 3-Çan Kömür, 4-Efeler Çı̇ftlı̇ğı̇, 5-Galata Wind Enerjı̇, 6-İhlas Haber Ajansı, 7-İzdemı̇r Enerjı̇, 8-Metro Turı̇zm 9-Selva Gıda, 10-Şeker GYO olarak karşımıza çıkmakta. En kolay sermaye elde yönetimi olan halka arz seferberliğinde birçok firma da halka arz için sırada bekliyor.
16 Nisan Cuma günü Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile kripto paralara kısıtlama getirildi. Bundan sonra kısaca özetlemem gerekirse;
* Hiçbir ödemede kripto para kullanılmayacak.
* Papara gibi kartlarla ödeme akışı kesinlikle yasaklandı.
* Kripto para ödeme sistemleri ile ilgili yeni projeler iptal olmuş oldu.
* Kripto borsasına akan para; banka Türkiye’de yerleşik borsa-yurt dışı borsalar şeklinde olacak. Örneğin Garanti’den Paribu’ya, Paribu’dan Binance’ye gibi. Papara gibi aracı ödeme kuruluşları kullanılamayacak.
* Rolls - Royse ve Lotus’un Türkiye distribütörünün açıklamaları yalan olmuş oldu, kripto para ile Tesla gibi ödeme alamayacak.
* Kripto paralar ile yakında vergisel düzenleme gelebilir. Bu düzenlemeden sonra kripto paralar yasal bir statü kazanabilir. Bu yönetmelik böyle bir gelişmenin ön hazırlığı olabilir ve vergi kaybının önüne geçmek için hazırlanmış olabilir.
Kısaca ülkemizi yöneten yetkililer; kripto para ile ödeme yapamazsınız dedi.
Her şeyi ıskalamaya devam ediyoruz. Vermiş olduğumuz bu kararlar da tüm piyasayı etkilemeye devam ediyor. Geçen ayki yazımı bitirirken “Her an her şeyin çok hızlı değişebildiği bir aksiyon içerisinde zayiat vermeden yatırımlarımıza yön vermeye hasbelkader çalışıyoruz.” derken ne kadar haklı olduğumu gördünüz değil mi dostlar?..
Sevgi, sağlık ve huzur hep sizinle olsun. İşlemlerinizde başarılar...
Instagram: @borsamusaviri
Twitter: @kadirturokozdmr
Web: www.borsamusaviri.com
Kadir bey vizyon sahibi bu piyasada bilgisi tecrübesi ve yapmış olduğu icraatlariyla kendini ispat etmiş değerli şahsiyettir.cok kıymetli bilgi aktarımları sebebiyle kesinlikle yakinen takip edilmesi gerekmektedir.
Çalışmalarınız, vizyonununuz, piyasa yı tahliliniz süper. Emekleriniz eşssiz. Tşkler Kadir Bey.
Bilgiler için, emeklerinize sağlık hocam