Nerede olursak olalım, güne nerede ve ne koşulda başlarsak başlayalım en güzel hikayeler benim ve yemek severler için geleneksel kahvaltıyla başlıyor. Fırında ekmek kuyruğunu beklemek de taze simidin bir tarafından koparıp eve gidene kadar yemek de her seferinde buna dahil. Anne eli değmiş bir reçelle tazecik bir ekmeğin uyumuna şarkılar bestelenir kahvaltı masasında.

Kahvaltı; sofraların en birleştiricisi, hepimizi bir tarafından içine alan, aslında güne pozitif başlama ritüelimiz. Mutluluk verdiği tescilli, serotonini yükselttiği çok belli. Uzun masalarda kalabalık grupları neşeyle ağırlayan kahvaltı, Anadolu toprakları için geleneksel olarak çok önemli bir kültürel nokta. Buğdayın ana vatanı olan topraklarımızda; yüzlerce geleneksel ekmek, yüzlerce peynir çeşidi varken kahvaltıda bu lezzetlerden esinlenmemek olmazdı. Kars’tan Balıkesir’e uzanan yüzlerce yıllık muazzam peynirlerle, Gemlik’ten Hatay’a uzanan çeşitlerce zeytinin ve zeytinyağının kahvaltımızdaki eşsiz yeri şapka çıkaran cinsten. Bu kültürle donattığımız kahvaltı sofraları hep bir birleştirici, hep aynı sofrada bizleri toplayan unsurlardan biri.

O kadar çok geleneksel kahvaltı lezzetimiz ve çeşidimiz var ki... Hepsinin hatıralarımızda ve damağımızda yeri çok önemli. Annelerimizin kahvaltısının üstüne çıkabilen kahvaltıcı da yok.

Bu sayıda sizlerle Anadolu’nun ve annelerimizin geleneksel kahvaltı lezzetlerinden biri olan “çılbır” yapacağız. 15. ve 16. yüzyılda Osmanlı saraylarında padişahların kahvaltı sofralarını da süsleyen çılbır; hastalıklarda ve soğuk algınlıklarında da yapılabilen bir lezzet olarak yüzyıllarca süregelmiş. Anadolu’nun bazı bölgelerinde ana yemek veya ara sıcak olarak hâlâ sofraları süslemektedir. Yoğurtla ve kaymakla muazzam uyum içerisinde servis edilebilen çılbır, eritilmiş tereyağı ile Nirvana’ya çıkan eşsiz bir lezzet olmakta. Adı Avrupa mutfaklarında Poche (poşe) olarak geçen, Fransız mutfağının içerisinde de ayrı bir yeri olan yemektir. Kaynamayan çok sıcak su içerisine kırılan, su ile yapılan enfes lezzetli bir yumurta yemeği olarak mutfaklarda yer edinmektedir.

Dünya aşçılık tarihinde yumurtanın yeri o kadar önemlidir ki klasik aşçı üniformasında kullanılan pileli aşçı keplerinin her pilesi bir yumurta yemeğini temsil eder.

"Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı."

ÇILBIR

1 - 1,5 lt su
1 yemek kaşığı üzüm veya elma sirkesi 1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta
1 kâse süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber

*Bir pilav tenceresine su ilave edilir ve kaynama noktasına gelene kadar beklenir. Sudan buhar çıkacak fakat su kaynamayacak. Ortalama 85 - 90 derece olacak.
*Kaynama noktasına gelen suya sirke ve tuz ilave edilir.
*Yumurtalar suya alçak bir noktadan, aralarında boşluk olacak şekilde suyun içerisine kırılır.
*Ortalama 5 dakika, beyazlar pişmiş sarılar ise kayısı kıvamında olduğunda delikli bir kevgir yardımıyla suyun içerisinden alınır.
*Bir kâğıt havlunun üzerinde birkaç dakika suyundan süzdürülür.
*Çırpılmış süzme yoğurt ve eritilmiş toz biberli tereyağı ile servis edilir. Akşam yemeği olarak tüketmek isteyenler yoğurdun içerisine ilave edecekleri 1 diş sarımsak ile tüketebilirler.

Sporcular ve diyet yapanlar için sağlıklı bir öğün alternatifi olabilir.

Instagram: @chefaysegul

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *