Emzirme döneminde aslında aynı gebelik dönemi gibi annenin hayatındaki en önemli dönemlerden biridir. Emzirmek annenin bebeği doyurması demek olsa da aynı zamanda onunla sürekli tensel temas halinde olduğu anne için özel olan bir an. Anne bebeği emsin, sütü bebeğine yetsin ve sütü besleyici olsun istiyor. Ama bir taraftan da madalyonun diğer yüzü var “gebelikte alınan kilolar” ve anne bu kiloları hemen vermek istiyor.
Annenin psikolojik ve fizyolojik olarak değiştiği bu dönemde; hızlıca eski haline dönme istekleri çıkmaza girmelerine neden olabilir. Öncelikle şunu unutmamak gerekiyor, hamilelik süreci olan 9 ayda aldığımız kiloyu 1-2 ayda verme isteği aslında kendimize yaptığımız büyük bir baskıyı oluşturur ve genellikle gerçekçi olmaz.
Bebek doğduğunda emzirme dönemi başladıysa özellikle ilk 40 gün çok önemli. Eğer annenin özel bir sağlık problemi ile takip etmesi gereken bir beslenme programı yoksa ben ilk 40 gün beslenmede kısıtlanma fikrini çok doğru bulmuyorum. Bu fikir bile anne üzerinde baskı oluşturabilir. Bu demek değil ki anne önüne geleni yesin, şekerli besinler tüketsin, maltlar içsin. Hayır, tabii ki anne yine sağlıklı beslenmeli yine bu saydıklarımdan mümkün olduğunca uzak durmalı ama bu 40 gün onda stres olmamalı.
Ben diyete başlama süresini ortalama söylemem gerekirse en uygun 3 aydan sonra olarak söylüyorum. Bu dönemde ise planlanacak olan beslenme programı süt ve süt kalitesini artırıcı ve anneye sağlıklı olarak kilo verdirecek şekilde planlanabilir.
“6 ay kesinlikle diyet yapılmamalı” demeyi doğru bulmuyorum. Çünkü annenin bu dönemde toplum baskısına çok fazla maruz kalıp aşırı malt içecek ve şekerli besinler tüketmesine sebep olacak yanlış yönlendirmeler ile emzirme döneminde kilo alımına sebep olabiliyor. Neticede annenin ve bebeğin beslenmesini en iyi şekilde bilecek ve planlayacak olan kişi tabii ki bir diyetisyendir. Annesi ya da kayınvalidesi ya da komşuları değil. Diyetisyen sadece kilo verdirmek için beslenme programı yazmaz. Süt artırıcı ve sağlıklı beslenmeye yönelik beslenme programı ile annenin sağlıklı bir şekilde kilo vermesi sağlanabilir.
Anne Sütünü Artıran Öneriler:
Anne sütünü artıran en önemli kaynak sudur. Gün içerisinde bol bol sıvı almaya özen gösterin.
Şekersiz kompostolar (mevsim meyvelerinden ve kuru meyvelerden yapılmış sıvı alımınızı kolaylaştırır). Papatya, yasemin, frenk kimyonu, ısırgan otu, rezene gibi bitki çayları günde 2-3 fincanı geçmeyecek kadar tüketilebilir. Hem süt artırıcı, hem de gaz azaltıcı etkilerinden dolayı sizi rahatlatabilir.
Yulaf, bulgur, esmer pirinç gibi tam tahıllar süt artırıcı özelliklerinden dolayı beslenmenizde bulunmasında fayda var. Gaz yapmaması için kimyon baharatından faydalanılabilir.
Yeşil yapraklılar; özellikle dereotu, maydanoz, ıspanak, ısırgan, semizotu, fesleğen, anne sütünü artırıcı etkisinden dolayı beslenmenizde bulunması faydalıdır. İncir ve hurma gibi kuru meyvelerin de süt arttırıcı etkileri vardır.
Süt ve süt ürünleri beslenme 2-3 porsiyon olarak bulundurulmalıdır. Gaz yapmaması için laktozsuz süt, keçi sütü ve oda sıcaklığında yoğurt, kefir, ayran tercih edilmelidir.
Çiğ badem, kaju, ceviz, fındık yine anne sütünü olumlu etkilediğinden beslenmede bulunmalıdır. Emzirme döneminde yeterli protein tüketimi çok önemlidir. Bu sebeple et, tavuk, balık, yumurta gibi protein kaynaklarını mutlaka beslenmenizde bulundurun.
Özellikle bebeğiniz gaz problemi çok yaşanıyorsa; brokoli, karnabahar, lahana, baklagiller, çiğ meyveler, fazla miktarda salata, laktoz içeren süt gibi besinler biraz kısıtlanmalıdır.
Aslında bakıldığında bu öneriler ile tam bir dengeli beslenme tablosu çizmiş oluyoruz. Siz sağlıklı beslenip anne sütü için gerekli olan makro ve mikro besin öğelerini aldığınızda, stres yapmayıp yeterli uyku uyuduğunuzda sütünüzü olumsuz etkileyecek siz ve beslenme kaynaklı bir problem oluşmayacaktır.
Süt Artırıcı Çay Tarifi:
> 2 Yemek Kaşığı Isırgan Otu
> 1 Yemek Kaşığı Rezene
> 2 Çubuk Tarçın
> 1 Tatlı Kaşığı Taze Zencefil
> Doğranmış Elma ya da Armut
> Kuru İncir ya da Kuru Kayısı
Önceden kaynatılmış 2 litre su içine atılıp 5 dakika demlendikten sonra süzüp gün boyu tüketebilirsiniz.
Anneye Enerji Veren Süt Arttırıcı Hurma Topları:
> 10 Adet Hurma
> 1 Su Bardağı Çiğ Badem
> 1 Su Bardağı Çiğ Kaju
> 3 Yemek Kaşığı Kakao
> 1 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi Yağı
> 1 Yemek Kaşığı Chia Tohumu
> 1 Yemek Kaşığı Keçiboynuzu Özü
Tüm malzemeleri robottan geçirin elinizi ıslatıp hamur gibi kıvamıyla toplar yapıp ara öğün olarak tüketebilirsiniz!
Süt Artıran Smoothie:
> 1 Bardak Laktozsuz Süt ya da Badem Sütü
> 1 Yemek Kaşığı Tahin
> 1 Yemek Kaşığı Yulaf
> 1 Küçük Muz
> 2 Adet Hurma (Blendırdan geçirip üzerine tarçın atabilirsiniz, afiyet olsun)
Instagram: @dytoznurbircan
0 Yorum