Tüm dünyanın dijital verilerini içeren ve dijital verilerine dair güncel tabloyu sunan “We Are Social Digital Report Nisan 2021” raporu geçtiğimiz hafta yayımlandı. 200 sayfalık rapor dünyanın ve Türkiye’nin dijital eğilim ve hareketlerini ortaya koyuyor. En çok ziyaret edilen web sitelerinden en çok kullanılan sosyal medya platformlarına, influencerların takip edilme oranlarından podcastlerin dinlenme oranlarına pek çok çarpıcı veriyi barından raporu Gamze Nurluoğlu 15 maddede özetlemiş ve ortaya Dünyanın Dijital Karnesi çıkmış. O halde gelin karnemizi hep birlikte inceleyelim…

1. İnternet evrenine genel bir bakış

Nisan 2021 itibariyle dünya nüfusu 7,85 milyar oldu. Bu durumu geçen yıl ile kıyasladığımızda dünya nüfusunda yüzde 1 artışa denk geliyor. 

Dünyadaki mobil kullanıcı sayısına baktığımızda; dünyadaki tüm insanların üçte ikisinden fazlasının artık bir cep telefonuna sahip olduğunu söyleyebiliriz.

İnternet kullanıcıları geçen yıla (2020) oranla yüzde 7,6 artarak 4,72 milyara ulaştı. Bu da dünya nüfusunun yüzde 60’ından fazlasına denk geliyor.

Geçtiğimiz bir yılda sosyal medya platformlarına katılan yeni insan sayısı ise yarım milyardan fazla. 

2. İnternette bir gün nasıl geçiriliyor?

Tüm dünyada etkisini sürdüren pandemi ile birlikte artık daha fazla süreyi online olarak geçiriyoruz. Ocak ayı raporu ile bu süreleri kıyasladığımızda; internette geçirdiğimiz süre 2 dakika artarken sosyal medyada geçirdiğimiz süre 3 dakika azaldı.  

3. İnterneti ne için kullandık?

İnternetin kullanım amacının ilk sırasında her zaman “bilgi almak” geliyor. Uzun zamandır da bu bölümde, ilk 3 sıra hiç değişmiyor. İnternette harcadığımız 6 saat 65 dakikayı ağırlıklı olarak bilgi almak, sosyal çevremiz ve yakınlarımızla iletişim kurmak ve iletişimde kalmak, haberleri ve etkinlikleri takip etmek, video – tv programları ve film izlemek için ayırdık. 

 4. En çok hangi web siteleri ziyaret edildi?

En çok ziyaret edilen web sitelerinde ilk sıra Ocak ayı raporuna kıyasla değişmiyor: Google, Youtube ve listede 3’üncü sıraya geçen yıl yerleşen tmall.com. Çin’in e-ticaret sitesi tmall.com listede yerini koruyor. Facebook 2019 yılında kaybettiği 3’üncülüğü hala geri alamazken, Zoom da listeye yaptığı girişi istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. 

Ocak ayı ile karşılaştırdığımızda liste 9. sırada değişmeye başlıyor. Amazon; 9’uncu sıradan 11’inci sıraya geriliyor. Reddit ve Netflix de sıralamada geriye düşenler arasında yer alıyor.  

5. Arama motorlarında pazar payı nasıl? 

Arama motorları arasında en yüksek pazar payı yüzde 92,4 ile Google’da. Bunu 2’nci sırada Bing takip ediyor. 

6. Google’da en çok ne aranıyor?

Google’da en çok arananlar arasında ilk sırada geçen raporlarda olduğu gibi yine “Google”ın kendisi yer alıyor. 

Google’da en çok arananlara, ilk kez Nisan 2020 raporunda “Coronavirus” araması 3’üncü sıradan listeye girmişti.

Ocak 2021 raporunda ise 6’ncı sıraya gerilemişti. Nisan 2021 raporlarında, artık “Coronavirüs” ve “Corona” aramaları görülmüyor. Bu öğrenme sürecinin tamamlanması olarak da yorumlanabilir, artık bu konu hakkında konuşmak veya bu konuyu araştırmaya dair isteksizlik psikolojisi de olabilir. 

7. Online içerikler en çok nasıl tüketildi?  

Videoların hayatımızdaki etkisi her geçen gün artıyor. Her yeni yayınlanan “We Are Social” dijital raporunda, kullanıcıların video izlemeye daha çok zaman ayırdığı ortaya çıkıyor. Buna oranla, VLOG, online müzik, online radyo dinlemek gibi diğer etkinlikler de etkisini sürdürüyor. 

8. Podcast dinleme oranları ne durumda? 

Online aktivitelerde Podcast dinleme oranı yüzde 44,8. Uluslararası ortalama yüzde 44,8. İken, Türkiye’de ise 16–64 yaş arası internet kullanıcılarının yüzde 31,1’i podcast dinliyor. 

Podcast dinleyicilerinin yaş oranlarına baktığımızda derin uçurumlar gözlemlemiyoruz. Dengeli bir dağılım gözleniyor.  

9. Oyun dünyasında dünyada ve Türkiye’de durum ne? 

Video oyun oynama oranlarında global ortalama yüzde 86,1. Türkiye’de ise 16–64 yaş arası internet kullanıcılarının yüzde 92,6’sı video oyunları oynuyor. Bu oran Türkiye’yi, global ortalamanın üzerine taşıyor. 

10. Sesli aramalarda son durum ne? 

Her yeni çıkan raporda sesli aramalardaki artış dikkate değer. 16 ile 64 yaş arası internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 47’si geçen sürede herhangi bir cihazda sesli komut veya sesli arama kullandığını belirtiyor. 

11. Sosyal medyada genel veriler nasıl değişti?

Sosyal medya kullanıcı sayısında, Ocak ayı verilerine nazaran yüzde 3’lük bir büyüme görülüyor. Dünyadaki sosyal medya kullanıcı sayısı, 2021’in ilk çeyreğinde önceki üç aya göre iki kat daha hızlı artmış durumda.

Bu süreçte Çin; son 12 ayda 85 milyon yeni sosyal medya kullanıcısına sahip olurken, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’da da yerel kullanıcı sayılarında artış gözleniyor. 

12. En çok kullanılan sosyal medya platformları hangileri?

Ocak ayından bu yana Facebook, YouTube, Whatsapp sıralamasında bir değişiklik olmazken, Snapchat’in bu kısa süre içerisinde sıralamasını yükseltmesi dikkat çekici. Telegram ise sıralamada düşenler arasında yer alıyor.

13. Sosyal medya platformlarını en çok ama hangi amaçlarla kullanıyoruz? 

Sosyal medya platformlarının en çok hangi amaçla kullanıldığı bölümünde, genel olarak, “arkadaşlar ve aileyle iletişim halinde kalmak” hala en büyük motivasyon olarak 1’inci sıradaki yerini koruyor. Haberleri takip etme ve eğlence ise güçlü motivasyonlar arasında. 

16–64 yaş arası internet kullanıcılarının dörtte birinden fazlası, yapacakları veya satın alacakları şeylere ilham vermek için sosyal medyaya başvururken, yüzde 26,5’i özellikle satın alacak ürünleri bulmak için sosyal platformları ziyaret ediyor.

Favori sosyal medya platformu “Whatsapp” 

Dünya çapında (Çin hariç), 16–64 yaş arası internet kullanıcılarının yüzde 24,1 (neredeyse 4’te 1’i) WhatsApp’ın en sevdikleri sosyal medya platformu olduğunu söylüyor.

Facebook şu anki sıralamada ikinci sırada yer alırken, Instagram yüzde 18,4 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Twitter, bu sıralamada TikTok’tan daha üst sıralarda yer alıyor. Tiktok’un son yıllardaki çıkışı göz önünde bulundurulduğunda tam tersi olması beklenirken, araştırma 16 – 64 taş arasını değerlendirdiği için Twitter daha yukarıda yer alıyor.

14. Sosyal medyada en çok ne takip ediliyor?

We Are Social’a yeni eklenen bu veriler kimlerin, hangi sebeplerle takip edildiğini ortaya koyuyor. Yüzde 46,5’lık bir dilim, sosyal medyayı en çok arkadaşları ve aile yakınlarını takip etmek için kullanıyor. Geri kalanlar ise eğlence ile ilgili hesapları takip ediyor. Katılımcıların dörtte birinden fazlası da oyuncuları, TV şovlarını ve müzisyenleri takip ediyor. 

15. ‘Influencer’ların takip edilme oranları nasıl? 

Influencing’ten gelen “Influencer kavramı, Türkçe’ye Etkileyici Pazarlama olarak çeviriliyor ve internet ünlülerinin onayları ve/veya ürün yerleşimlerini içeren bir sosyal medya pazarlaması türü olarak geçiyor.

Ülkelere göre influencer takip etme oranına baktığımızda; küresel ortalama yüzde 21,3. Türkiye ise küresel ortalamanın altında kalıyor. Türkiye’de16–64 yaş arası internet kullanıcılarının yüzde 13,9’u influencerları takip ediyor. 

Yine aynı şekilde, verilere göre göre kadınların ‘influencer’ları takip etme eğilimi, erkeklerden daha yüksek.

Kaynak: https://www.marketingturkiye.com.tr/
Hazırlayan: Gamze Nurluoğlu 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *