*İlk ve bence en önemli sebebi: ALIŞKANLIK. Unutmayın! “Beslenmemiz yeme alışkanlıklarımızın toplamıdır.” Vücut alıştığı şeyleri tekrar etme eğilimindedir. Yemek sonrası veya bazı saatlerde tatlı yemeyi alışkanlık haline getirdiğiniz için tatlı krizleri yaşanabilir.

*Bir başka sebep de psikolojik olarak tatlının mutlu ettiğinin düşünülmesidir. Örneğin; kişi çikolatayı tamamen mutlulukla bağdaştırdığı için sürekli çikolata tüketir. Bunun tek çözüm yolu mutlu olmak için bunun tek yol olmadığını fark etmek ve daha farklı ilgi alanlarına yönelmektir.

*Tatlı krizleri alışkanlık veya psikolojik sebepli olmak zorunda değildir. Fiziksel sebeplerinden en yaygın olanı insülin direncidir. Kan değerlerinde HOMA-ır yüksek çıksın ya da çıkmasın kişinin bel çevresi kalınsa ve yağlanma çoksa insülin direnci belirtileri başlar. Bu belirtilerin azalması için de karın bölgesinden kilo vermek ve egzersiz yapmak en etkili yöntemdir.

İnsülin direncinin belirtileri: Sık sık yemek yeme isteği, yemek yedikten sonra doymuş hissetmemek, tatlı tüketme isteğinde artış, yemekten sonra gelen uyku hali, kilo artışı insülin direncinin belirtilerindendir.

İnsülin direnci ilerde Tip 2 diyabet gibi daha ciddi durumlara yol açabileceğinden önlemi alınmalıdır.

TATLI İSTEĞİNİZİ AZALTABİLECEK ÖNERİLER:

Su tüketiminizi arttırın. Susuzluk hissi arttıkça bu tatlı yeme isteği ile karıştırılabilir. Tatlı isteği olunca öncelikle 1 bardak su için bakalım tatlı isteğinizde azalma oluyor mu?

Gün içerisinde kendinizi 4 saatten fazla aç bırakmamaya özen gösterin. Beslenmenizden beyaz un, beyaz şeker gibi basit karbonhidratları çıkarıp yerine kompleks karbonhidrat içeren tam tahıllı, tam buğday, yulaf, çavdar, karabuğday gibi kompleks karbonhidratları koyun.

Posalı besinleri tüketin. Bu besinler kan şekerinizin ani yükselip ani düşmesini engelleyecektir. Örneğin posasından tamamen ayrılmış meyve suyu içmek yerine dozunu abartmadan meyve yiyebilirsiniz fakat meyveyi de aç karnına yanında protein içeren bir besin olmadan tüketmemeye özen gösterin.

Rafine ve işlenmiş paketli gıdaların glisemik indeksleri çok yüksek olduğundan sonrasında daha çok yeme isteği oluşturur. Bunun yerine daha sağlıklı tatlı atıştırmalıklardan yararlanılmalıdır.

TATLI İSTEĞİNİZİ AZALTACAK ARA ÖĞÜN ALTERNATİFLERİ

> 2 adet hurmanın içine koyulmuş şekersiz fıstık ezmesi
> 1 bardak tarçınlı süt ya da protein sütü ile 1 porsiyon meyve
> 1 küçük muz üzerine şekersiz fıstık ezmesi ya da tahin
> 1 bardak süt + yarım muz + 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi + 1 yemek kaşığı yulaf (smoothie)

DİYETTE YENİLEBİLECEK TATLILARA ALTERNATİF

Hindistan Cevizi Kurabiyesi
* 1 su bardağı toz hindistan cevizi
* 2 yumurta akı
* 2 yemek kaşığı bal

Yumurtanın beyazlarını ve balı iyice karıştırın, içerisine 1 su bardağı hindistan cevizini ekleyin. Çok az vanilya da atabilirsiniz. Bu karışımı yuvarlak yuvarlak top yapıp önceden ısıtılmış 150 derece fırında 20 - 30 dk, biraz kızarana kadar pişiriyorsunuz. Afiyet olsun...

Yulaflı Hurma Topları
* 5 adet iri hurma
* 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
* 1 tatlı kaşığı kakao

Hurmaları yumuşatmak için çekirdeklerini çıkarıp sıcak suda bekletin. Bu sırada yulafları parçalı kalacak şekilde robotta çekin. Daha sonra yumuşayan hurmaları çatalla ezin, kakao ve yulafla karıştırıp top haline getirin. Dilerseniz üzerlerini kakao ya da Hindistan cevizi ile kaplayabilirsiniz. Ben yazmadım ama enerjisini biraz arttırmak için içine badem ya da ceviz gibi kuru yemiş parçaları da koyabilirsiniz. Afiyet olsun...

Çilekli Dondurma
* 1 adet donmuş olgun muz
* 5-6 adet dondurulmuş çilek
* 1 yemek kaşığı laktozsuz süt ya da Hindistan cevizi sütü

Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Afiyet olsun...

Instagram: @dytoznurbircan

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *