ŞAŞILIK GÖZ TEMBELLİĞİNİN EN ÖNEMLİ SEBEPLERİ ARASINDADIR.

Bebeklerde görülen göz kaymaları aileler için oldukça endişe vericidir. Bebeklik döneminde görsel gelişimin yani görmeyi öğrenmenin sağlıklı gelişebilmesi için gözlerin paralel olması, iki gözden gelen aynı ve net görüntünün beyinde üst üste çakışması gerekir. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde bu şartları bozan her sorun tüm yaşam boyu devam edecek görme azlığına yani göz tembelliğine sebep olur. Şaşılık göz tembelliğinin en önemli sebepleri arasındadır.

ÇOCUKLAR ÖZELLİKLE IŞIKLI VE GÜNEŞLİ ORTAMLARDA TEK GÖZLERİNİ KAPATACAKLARDIR!

Çocuklarda gelişen şaşılıkta gözlerin paralelliğinin bozulmasıyla iki gözün farklı görüntüleri beyne göndermesi sonucu önce çift görme başlayacak. Çocuklar bunu yenebilmek için özellikle ışıklı ve güneşli ortamlarda tek gözlerini kapatacaklardır. Problem çözülmezse kayan göz ile beyin arasındaki ilişki azalmaya başlayıp şaşılığın ciddiyetine göre tembellik oluşacaktır.

BEBEKLERDEKİ HER ŞAŞILIK TEDAVİ EDİLMELİ MİDİR?

Özellikle yenidoğan bebeklerde her şaşılığın tedavi edilmesi gerekli değildir. Yenidoğan dönemindeki bebeklerde gözler henüz paralel olmayabilir yani göz-sinir ve kas yapısının gelişimi aynı düzeyde olmadığından ilk 6 ayda her türlü şaşılık görülebilir. Buna fizyolojik şaşılık denir. Ancak bu şaşılıklar küçük kayma açılı, çok kısa süreli, kendiliğinden düzelen yani sabit olmayan tiptedir. Zamanla görülme sıklığı ve şiddeti azalmalıdır. Yenidoğan döneminde görülen “konjenital şaşılık” adı verilen geniş açılı, sabit kaymalar ise bu dönem içinde patolojiktir ve tedavi edilmesi gereklidir. 6. aydan sonra ise hiçbir şaşılık görülmemelidir. 6 aylığı geçmiş bebeklerde görülen her şaşılık mutlaka tedavi edilmelidir.

YALANCI ŞAŞILIK NEDİR? ŞEHLA BAKIŞ?

Yalancı şaşılık adı verilen durumlar göz kürelerinin paralel olduğu ancak başka faktörlerden dolayı şaşılık varmış görüntüsünün olduğu durumlardır. Halk arasında “şehla bakış” da denmektedir. Göz kapaklarının, gözü çevreleyen orbita adı verilen kemik yapılarının, göz küresindeki büyüklük farklarının sonucu yalancı şaşılık görülebilmektedir ve tedavi edilmeleri gerekmez.

ŞAŞILIK TEDAVİLERİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Öncelikle şaşılığın sebebini saptamak önemlidir. Bebeklik ve çocukluk dönemindeki özellikle içe şaşılıkların en sık sebebi yüksek göz numaralarıdır yani “akomodatif ezotropyalar”dır. Bu hastalara verilecek gözlükler ile hem kayma düzelecek hem de hasta daha iyi görecektir. Gözlük tedavisine ek olarak verilecek kapama tedavileri şaşılığın düzelmesine yardımcı olurken göz tembelliğinin önlenmesinde de hayati öneme sahiptir.

BOTOX ŞAŞILIKLARDA KULLANILABİLİR Mİ?

Konjenital yani doğumsal içe şaşılıkların tedavisinde 6.aydan itibaren botox enjeksiyonu yapabiliyoruz. Fazla çalışan gözü içe çeken kaslara yapılan botox enjeksiyonu ile uygun hastalarda ameliyata gerek kalmadan düzelme sağlanabilir. 10 aylıktan itibaren de şaşılık ameliyatlarını yapabiliyoruz. Ne yazık ki ülkemizde küçük bebeklerdeki şaşılıklar için “Bu yaştaki bebek hiç ameliyat edilir mi? Bekleyin büyüyünce kendiliğinden geçer.” gibi yanlış görüşler mevcut. Bu düşünce ile bekletilen bebeklerin daha sonraki dönemlerde tedavileri daha zor ve başarı oranları daha düşük olmaktadır.

Bebeklerimize gözümüz gibi bakalım!

Ne yazık ki ülkemizde küçük bebeklerdeki şaşılıklar için “Bu yaştaki bebek hiç ameliyat edilir mi? Bekleyin büyüyünce kendiliğinden geçer.” gibi yanlış görüşler mevcut.

 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *