Bebek odası dekorasyonu yaparken yapılan en büyük hata beşiğin yeridir. Bebekler ilk aylarda kemik gelişimi için anne sütü ve gün ışığına ihtiyaç duyarlar. Küçük odalarda da olsa beşiğin yeri mutlaka yeterince gün ışığı alacak bir yerde olmalı. Beşikler son yıllarda gelişen teknoloji ile hem kullanışlı hem de dekorasyona göre üretilebiliyor fakat bebek beşiği seçerken kullanılan boya ve plastik kısımlarının kanserojen içeren kimyasallar kullanılmamış olmasına çok dikkat edin. Beşik seçimi ve yeri belirlendikten sonra diğer detayları kendi zevkinize göre seçebilirsiniz. Bu seçimi yaparken bebeklerin çok meraklı olduğunu da unutmayın çünkü yapacağınız yanlış bir aksesuar seçimi bebeğe zarar verebilir. Özellikle ilk yıllarda her şeyi ağızlarına götürdüklerinde seçeceğiniz aksesuarlar küçük detaylar içermemeli.

Bebek odası dekorasyonunda iki veya üç renk tonu olmalıdır. Bundan daha fazla, çok parlak ve çok aşırı dikkat çekici renkler mümkün olduğunca bulunmamalıdır. Kız bebek odasında pembe olur, erkek odasında mavi olur gibi klişe renk kullanımları da çoktan sona erdi. Eğer siz renk konusunda kararsız kalırsanız hiç çekinmeden beyaz ve tonlarını her iki bebek odası için de kullanabilirsiniz. Bebekleri çok küçük yaşlardan itibaren cinsiyet ayrımına maruz bırakmak istemeyiz. Artık modern toplumda bu tarz kısıtlamalar yoktur. Sonuçta hiç bir rengin cinsiyeti yoktur değil mi?

Doğal Aydınlatma:
Bu konu bebek odası aydınlatmasıyla ilgili belki de en hassas nokta diyebiliriz. Bebek odası olarak dekore edeceğiniz odanın bol ışık alıyor olması sizler için bir avantaj. Doğal ışık olması bebeğinizin gece ile gündüz arasındaki farklı daha net şekilde algılayabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca gün ışığı alan, büyük pencereli bir oda temiz hava anlamına geleceği için daha sağlıklı bir ortamda da söz ettiğimizi unutmamak gerekiyor.

Temel Aydınlatma:
Temel aydınlatmadan kastımız odanın avize ile aydınlatılmasıdır. Yani bebek odasındaki avizenin ortama uygun olarak seçilebilmesi. Bu noktada en çok “dimmer” olarak bilinen aydınlatmaları önerdiğimizi söylemek gerekiyor. Bu tarz bir aydınlatma ile odadaki ışık miktarını istediğiniz şekilde belirleyebiliyor, geceleri bebeğiniz uyurken odaya girmeniz gerekirse minik yavrunuzu rahatsız etmeyecek loş bir ışık açabiliyorsunuz. Ayrıca temel aydınlatmaların bebeğinizin gözünü alabileceğini unutmamalı ve bebeğinizin ışık kaynağı ile direkt olarak göz teması kuramayacağı şekilde ayarlanmasına özen göstermelisiniz.

Güvenlik Önlemleri:
Evinizde farkında olmadığınız ama çocuk için birçok potansiyel tehlike vardır. Risklerin ne olduğunu bularak ve önleyerek çocuğunuzu güvende olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak tüm tehlikeleri ortadan kaldırdığınızı düşünseniz bile bebeğiniz hareketlenmeye ve yürümeye başladığında bir yerlere takılma,  eşyaları devirme tehlikesi olacaktır. O yüzden en iyi güvenlik önlemi her zaman gözetimdir.

Bebek için tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olmalısınız. Duvar prizlerini örtmek, yatağı pencere kablolardan uzak tutmak vb. Elektrik prizlerini kapatmaya ve kabloları gizlemeye dikkat edin.

Tehdit oluşturabilecek tüm mobilyaları sabitleyin ve kaymayı önlemek için bebek odası halısı dahil tüm halılarda kaydırmaz halı pedleriyle daha güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz. Tüm ilaçların, merhemlerin vb. malzemelerin bebeğin erişemeyeceği şekilde güvenli bir şekilde saklandığından emin olun. Keskin köşeli mobilyaları çocukların dolaştığı alanlardan uzaklaştırın. Mobilyaları hareket ettiremiyorsanız, köşelerini köpük veya köşe koruyucularla zararsız hale getirebilirsiniz.

Çocuğun ulaşabileceği çekmecelere ve dolaplara kaliteli güvenlik mandalları takın. Tüm keskin aletleri, çöp sepetlerini ve ev temizlik ürünlerini mandallı bir çekmece veya dolapta saklayın.

Küçük nesneleri ortalıkta, çekmecelerin alt raflarında bırakmamaya özen gösterin. Ayrıca, çocuğunuz büyüdükçe ve bir şeylere tırmanmayı ve açmayı öğrendikçe, yeni tehlikelere karşı da tetikte olmanız gerekir.

Instagram: @rustyhomeinteriors
İletişim: subasmuharrem@gmail.com

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *