Sevgili Grey okurları,

Bu sayıda pastacılık dünyasının en gözde tatlılarından Tiramisu'yu sizlerle paylaşıyoruz. Reçeteden önce tarihçesinden bahsetmek, Tiramisu’nun neden bu kadar sevilen ve popülerliğini kaybetmeyen bir tatlı olduğunu anlamamıza yardımcı olacaktır.

Tiramisu’nun tarihsel olarak kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, kelime bakımından ilk kez 1980'de İtalyanca, 1982 yılında ise İngilizce olarak sözlükte yerini almıştır. Kelime anlamı olarak Tiramisu; beni canlandır, neşelendir anlamına gelmektedir.

1.yüzyılda İtalya'nın Siena kentindeki en iyi fırıncılar, Grand Duke Cosimo-III için bir yarışa tutuldular. Grand Duke'un kişiliğini temsil edecek özel bir pasta için kolları sıvayan fırıncılar, görkemli ve aynı zamanda iştah açıcı görünmesi gereken bir tatlı yapmalıydılar ve nitekim yaptılar da. Tiramisu’ya bayılan asilzade, bu enfes tarifi Floransa'ya götürerek bu lezzetin tüm İtalya'da yayılmasına vesile oldu. Başka bir hikayeye göre ise, İtalya'nın Treviso kentinde yer alan "Le Beccherie" adlı restoranın sahibi Roberto Linguanotto'nun bu tatlıyı icat ettiği iddia edilmiş ancak bu sadece bir iddia olarak kalmıştır.

Orijinalinde Tiramisu; kedidili bisküvi (savoiardi), yumurta sarısı, şeker, kahve, mascarpone peyniri, kakao tozu ile yapılır. Bunun yanında Tiramisu yapımında likör ve yaygın olarak Marsala şarabı da kullanılır. Tiramisu’nun birçok varyasyonu bulunmakta olup, bazen Savoiardi yerine Panettone gibi mayalı ekmek/kekler kullanılırken, içeriğindeki alkol değişikliği ve yumurtasız versiyonlarıyla da çeşitlilik gösteren tarifler vardır.

Sizlerle orijinaline en yakın deneyip pişman olmayacağınız Tiramisu tarifini paylaşıyoruz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

Tiramisu Kreması:

Bu tarif yaklaşık 10-12 kişilik

tiramisu hazırlamanızı sağlayacaktır.

Malzemeler:

> 350 gr Krema

> 300 gr Mascarpone Peyniri

> 6 adet yumurta sarısı

> 75 gr Toz Şeker

> Bir çimdik tuz

> 30 Adet Kedi Dili Bisküvi

Hazırlanışı:

> Yumurta sarılarının içine şekeri ve tuzu ekleyip hazırladığınız benmari tezgahına oturtun. Oturduğunuz anda itibaren yaklaşık 6-7 dakika sürekli hızlı hızlı çırpın. Dilerseniz bu aşamada el mikseri de kullanabilirsiniz. Karışım beyazlaşıp, kalınlaşacaktır. Kesinlikle karıştırmayı bırakmayın, topaklanmasın.

> Kıvamı koyulaşıp rengi açılınca ocaktan alın ve yaklaşık 10 dakika soğumasını bekleyin. (Bu sırada krema ve mascarpone peynirini bir çırpma kabında kabarana kadar çırpın. Yaklaşık 4-5 dakika içinde eğince dökülmeyecek, kabarmış bir kıvamı olmalı.)

> Soğumuş yumurtalı karışımı çırpılmış kremalı mascarpone'un içine ekleyin ve spatula ile güzelce

birbirine yedirin.

> Kremanız hazır bu aşamadan sonra kedi dillerini dilediğiniz kahve (granül veya espresso) ile ıslatın. Eğer alkol kullanmak isterseniz hazırladığınız kahve karışımının içine kahve likörü veya

Baileys ekleyebilirsiniz.

> Islattığınız kedi dillerini servis kabının içine yerleştirin, üstüne kremayı sürün, sonra bir kat daha ıslattığınız kedi dillerini koyun ve bir kat daha krema sürüp dolapta dinlenmeye bırakın.

> En az 4 saat dinlendikten sonra üzerine kakao eleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *