ADATIP HASTANESİ GENEL CERRAHİ UZMANLARI DOÇ. DR. ORHAN VELİ ÖZKAN, OP. DR. HÜSEYİN AKSOY VE OP. DR. ORHAN YAĞMURKAYA’YA OBEZİTEYE DAİR MERAK ETTİĞİMİZ HER ŞEYİ SİZ SEVGİLİ GREY OKUYUCULARIMIZ İÇİN SORDUK. OBEZİTENİN AŞAMALARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ SİZLER İÇİN SAYFALARIMIZDA...

OBEZİTENİN CERRAHİ TEDAVİSİ

Morbit obezite, son yüzyılda epidemik sorun haline gelerek, ölüme neden olan önlenebilir problemler arasında sigaradan sonra ikinci sıradadır.

Obezitenin dereceleri Vücut Kitle İndeksi (VKİ=vücut ağırlığı/ boyun metrekaresi) ile tanımlanır. Bu hesaplamayı herkes kendisi için hesaplayabilir. VKİ'sine göre hastalar; zayıf, normal kilo, fazla kilolu, obez, morbit obez ve süper obez olarak sınıflandırılırlar.

VKİ (kg/m2 )
Zayıf... <18.5
Normal kilo... 18.5-24.9
Fazla kilolu... 25-29.9
Evre 1 obez...30-34.9
Evre 2 obez... 35-39.9
Evre 3 (Morbit obezite)... ≥40
Evre 4 (Süper obezite)... ≥50

Obezitenin etkilerine bağlı olarak kalp damar hastalıkları, eklem hastalıkları, tip 2 şeker hastalığı, reflü hastalığı, safra kesesi taşları, solunum problemleri, yüksek tansiyon, kanda yağ değerlerinin bozulması, bazı kanser türleri, migren tipi baş ağrısı gibi birçok sağlık problemine neden olabilmektedir. Hatta daha erken ölümlere sebep olabilmektedir. Kilo kaybıyla birlikte bu hastalıkların çoğu iyileşir veya ortadan kalkar. 21 yaşında morbit obez erkek bir hastanın ömrü normal kişiye göre 12 yıl daha az. Bu süre kadında 9 yıl daha az olacağı tahmin edilmektedir.

Morbit Obezitede Tedavi Seçenekleri

İlk başta obezitenin altında yatan endokrinolojik hastalık gibi bir sebep var mı bunun araştırılması gerekir. Hipotiroidi gibi bir hastalık varsa önce bu tedavi edilerek normal kiloya ulaşmaya çalışılır. Sağlıklı, yeterli, dengeli beslenme ve bireysel özelliklere göre uygun spor aktiviteleri ile normal kilo korunmaya çalışılır. Bununla beraber mideye balon uygulanması ve mideye botoks yapılması gibi yöntemler de obezite ile mücadelede uygun seçenekler olarak elimizde bulunmaktadır.

Cerrahi dışı yöntemlerle kilo kaybı sağlansa da 24 ay gibi kısa sürede hastaların % 66’sı tekrar kilo alarak şişmanlar. Ek hastalıklar nedeniyle erken ölümlere neden olması ve epidemik hale gelmesiyle morbit obezite tedavisinde cerrahi seçenek öne çıkmıştır.

Morbit Obezitede Cerrahi Tedavinin Yeri:

Morbit obezitenin cerrahi tedavisi ‘Bariatrik Cerrahi’ olarak isimlendirilir. Cerrahi tedavi ile uzun süreli kalıcı kilo kaybı sağlanır, obezitenin metabolik etkileri azaltılarak birçok yandaş hastalık önlenir ve böylece daha kaliteli, daha uzun yaşam süresi elde edilebilir. Sürdürülebilir kilo kaybı cerrahi tedavi ile sağlanır. Cerrahi tedavi fazla kilolarda % 50’den fazla azalma sağlar.

Morbit obezite tedavisinde cerrahi tedavi, endokrinoloji, psikiyatri, diyetisyen ve gereken diğer tıp dallarının da dahil olduğu multidisipliner yaklaşımın bir ayağını oluşturur. Hastanın motivasyonunun iyi olması, multidsipliner değerlendirmelere katılımcı olması, eğitimli ve medikal tedavi uygulanmış olması durumlarında cerrahi tedavinin sonuçları daha iyi olmaktadır. Madde bağımlılığı olanlarda cerrahi tedavi kesinlikle uygulanmamalıdır.

Hangi Cerrahi Tedavi Yöntemini Tercih Etmeliyiz?

Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı)

Morbit obezite tedavisinde, Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı) cerrahlar ve hastalar için popülaritesi yüksek, uygulama sıklığı artan, güvenilir ve etkili bir cerrahi yöntem haline gelmiştir. Bu nedenle obezitenin cerrahi tedavisindeki oranı ve bu ameliyat olan hasta sayısı hızla artmaktadır. Tüp mide ameliyatında Laparoskopik alet ve yöntemlerle hastanın karnı açılmadan özel aletlerle yapılmaktadır. Önce midenin uzun kenarındaki yağ dokusu ayrılır, midenin içine yerleştirilen tüp kılavuzluğunda stapler dediğimiz aletlerle mide uzunlamasına kesilir ve dikilir. Kanama kontrolleri sağlandıktan sonra metilen mavisi dediğimiz boyalı su ile kaçak kontrolü yapılır. Midenin çıkarılan kısmı karın dışına alınır. En son takip için hastaya dren konarak ameliyata son verilir. Ameliyat sonrası dönemde metilene mavisi ile kaçak kontrolü yapıldıktan sonra diyetisyen kontrolünde hastanın beslenmesine başlanır. Yaklaşık 3-4 gün içinde de taburcu edilir.

Sonuç olarak tüp mide ameliyatı, morbit obezite tedavisinde tek başına veya diğer yöntemlerle birlikte çok sık tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Cerrahların morbit obezite tedavisindeki tecrübelerinin artması, tıbbi araç gereçlerdeki son teknolojik gelişmeler bu ameliyatların sayısının hızla artmasına yol açmıştır. Bu ameliyatların kapalı yapılması, kanamayı durdurma ile ilgili gelişmeler ve midenin kesilmesi ve dikilmesinde kullanılan stapler teknolojisindeki ilerlemeler bu ameliyatların popülaritesini ve yaygınlığını arttırmıştır.

Adres: İstiklal Mahallesi, Şehit Mehmet Karabaşoğlu Caddesi, No:67 (Kazımpaşa yolu üzeri) Serdivan Sakarya
İletişim: 0264 888 19 99
Instagram: @adatipsaglikgrubu
www.adatiphastanesi.com

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *