“Su içsem yarıyor.”, “Buzdolabının önünden geçsem kilo alıyorum.” diyen kişilerin büyük olasılıkla en büyük problemlerinden biri metabolizmalarının yavaş olmasıdır. Herkesin metabolizması farklıdır. Metabolizma hızını belirleyen faktörler arasında yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, vücut kompozisyonu, hormonlar, hastalıklar, menopoz, kullanılan çeşitli ilaçlar, diyet ve fiziksel aktivite büyük rol oynamaktadır. Metabolizma hızı sabit değildir. Uygun beslenme, hidrasyon, egzersiz ve takviyelerle yükselebilir daha hızlı kilo verme sağlanabilir.
Diyet ve zayıflama sürecinde hızlı ve takılmadan kilo vermek için şimdi bahsedeceğim metabolizmayı hızlandıran bu adımlardan muhakkak faydalanın!
Su içmek metabolizmayı hızlandırır!
Her gün 2-3 litre civarında su için! Su tüketiminin artması metabolizmanın hızını arttırarak ve iştahınızı azaltarak vücut ağırlığını azaltabilir. Bu konuda yapılan çalışmalar da bu teoriyi doğruluyor. Üstelik suyun 0 kalori olduğunu da unutmamak lazım.
Kahvaltıyı asla es geçmeyin!
Özel bir diyet ya da aç kalmanız gereken bir ilaç kullanamıyorsanız uyandıktan sonra en geç 2 saat içerisinde muhakkak kahvaltınızı yapmış olun. Metabolik hızınızı ters bir üçgen gibi hayal edin. Ters üçgenin en geniş kısmı sabahları, kademeli olarak azalmak üzere en dar kısmı da akşamları temsil eder. Güne iyi bir kahvaltıyla başlayın. Gün ilerledikçe kademeli olarak aldığınız kaloriyi azaltmaya çalışın.
Gün içinde aktif olduğunuz süreçte uzun süre aç kalmayın!
Gün içerisinde 3-4 saati geçen açlıklarınız varsa mutlaka beslenmenize küçük sağlıklı ara öğünler koyun. (Az miktarda meyve, kuruyemiş, yoğurt, kefir, peynir – wasa olabilir.)
Spor yapmayı ihmal etmeyin!
Vücudumuz her zaman belli bir denge içindedir. Bu dengenin hücre düzeyinde devam ettirilmesi ise metabolizma oluşturan önemli bir hızını faktördür. Biz spor yaptığımızda kaslar ve diğer tüm organlar fazladan çalışmak zorunda kalır. Egzersiz sonrası bozulan dengenin tekrardan kurulması için ayrıca bir enerjiye ihtiyaç duyarız. Böylece metabolizma hızlı çalışır. Bununla beraber spor yapmak her zaman vücut kompozisyonunu değiştirir. Bu değişim genelde kas kütlesinin artışı ve yağ oranının azalması şeklindedir. Oluşan bu değişim metabolik olarak daha aktif olan dokuların yoğunluğunun artması ve metabolizmanın hızının dolaylı yoldan artışı demektir.
Kaliteli protein tüketin!
Proteinin termik etkisi fazladır. Proteinler; karbonhidrat ve yağa göre metabolizmayı %30 daha fazla arttırır. Aldığımız besinleri sindirirken de enerji harcarız. Bu nedenle yemek yemek metabolizmayı hızlandıran bir durumdur. Buna termik etki denir. Yani yeterli miktarda kaliteli protein tükettiğinizde daha fazla yağ yakılır ve daha fazla kilo verirsiniz.
Yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardan kaçının!
Hamur işleri, şekerli gıdalar, beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratlar vücutta yağ depolanmasını arttırarak metabolizmayı yavaşlatır.
Bu besinleri ekleyin;
Kırmızı biberdeki kapsaisin metabolizmayı hızlandırır. Zencefil, zerdeçal, vanilya ve hardal gibi baharatlar metabolizma hızlandırıcı etkilerinden dolayı beslenmeye katılmalıdır. Yeşil çay, mate çayı, beyaz çay, matcha ve kahve metabolizmayı hızlandıran içeceklerdir. Herhangi bir hastalığı olmayanlar günlük 2-3 fincan içebilir. Böylece metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Instagram: @dytoznurbircan
0 Yorum