Teknoloji ilerledikçe hayatımıza dahil olan birçok gelişmeye şahit olduğumuz bu günlerde “yapay zeka” diye adlandırılan bir oluşumla karşı karşıyayız. Bu farklı oluşuma adapte olmak tasarım dünyasında olmayan insanlar için zor olsa da bu dünyanın içinde yoğurulan ve teknolojiyi her anlamda takip ederek işine entegre edebilen insanlar için oldukça iyi bir ivme sağlıyor diyebiliriz. Bu ay sayfalarımızda yapay zeka teknolojisi ile özellikle ilgi çeken Atatürk görselleri hazırlayan ve kısa zamanda aldığı etkileşim doğrultusunda herkese ulaşabilmeyi başaran bir tasarımcıyı ağırlıyoruz.
Vizyoner çalışmaları ile 271EY Yunus Emre Yılmaz ve merak ettiklerimiz Grey’de sizlerle…
Yunus Emre bey merhabalar, gördüğümüz kadarıyla birçok önemli kişiliği işliyorsunuz, bu tercihler ağırlıklı olarak size mi ait yoksa sizden istenen kişilere mi odaklanıyorsunuz?
Merhaba! Evet, genellikle tercihler bana ait oluyor, ancak gelen her mesajı dikkatle alıyorum ve üzerinde çalışıyorum.
Herhangi bir yapay zeka görsel çalışması ile sizin ürettikleriniz arasındaki en temel fark nedir?
Günümüzde görsel üretmek, yapay zeka sayesinde oldukça basit bir hale geldi. Ancak ben, tasarımın yarattığı etkileşimden ziyade iletmek istediği mesajla ilgileniyorum. Çünkü bir tasarımın en etkileyici yönü genellikle ilettiği mesajdır. Sanırım beni farklı kılan özellik de bu diyebilirim.
Nasıl bu fikri buldunuz? Sizi bu fikre inandıran-iten-yönelten sebepleriniz oldu mu?
Lise yıllarımdan bu yana tasarım alanında farklı çalışmalar yapmaya başladım. Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte işler oldukça kolaylaştı ve bir konsept oluşturarak görseller üretmeye karar verdim. Yaptığımız görsellerle milyonlara ulaştık ve birçok kişiyle iletişim kurmamız daha kolay hale geldi. Sonrasında sürekli olarak üretmeye başladık ve bu faaliyeti bir işe dönüştürdük.
Özellikle Atatürk ile ilgili görsellerde temel olarak vurgulamak istediğiniz duygu nedir?
Atatürk'ün yapay zeka ile oluşturulan görsellerini üreten ilk üç kişiden biriyim. Bu çalışmaları yaparken en büyük titizliği Atatürk görsellerine gösteriyoruz. Çünkü bu görseller hata kabul etmeyen bir hassasiyet taşıyor. Örneğin, kravatında bir yamukluk gibi küçük bir hata bile ciddi eleştirilere yol açabilir. İfade etmek istediğim ana nokta ise şu:
"Elbet bir gün beni unutturmaya çalışanlar olacaktır ama Türk gençliği buna izin vermeyecektir."
-Mustafa Kemal Atatürk.
Yaptığımız her çalışma, her alan, mutlaka Atatürk'ten bir iz taşıyacaktır. Bu, onun mirasını yaşatma ve gelecek nesillere aktarma kararlılığımızdır.
Atatürk’ün yapay zeka ile oluşturulan bu görsellerinin onun toplumdaki mirasını ve anlamını daha da ileriye taşıyacağına inanıyor musunuz?
Bu soruya Hz.Ali'nin sözü ile cevap vermek istiyorum; “Gören göze karanlık perde olmaz. Görmek istemeyen göze ışık ne yapsın?”
Bu değerli çalışmaları sosyal medya haricinde fiziksel platformlarda görebilmemiz ve hatta ulaşabilmemiz ile ilgili bir projeniz var mı?
Evet Atatürk görselleri ile ilgili böyle bir projem ilk başlarda vardı ama sponsor bulamadık ne yazık ki. Fakat elbette hayallerime nokta koymuş değilim. Bu bağlamda bir sponsorluk girişimi olursa fiziksel bir proje ile yaptığım tasarımları taçlandırmak ve daha farklı platformlarda da duyurmak isterim.
Sanatın geleceği düşünüldüğünde, yapay zekanın rolü hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Yapay zeka sadece bir araç ve asıl yaratıcılık ve sanatsal ifade sanatçının bakış açısına ve yeteneğine bağlı. Yapay zeka, sanatçılara yeni olanaklar sunabilir ancak sanatın özü; insan duyguları, deneyimleri ve düşünceleriyle şekillenir.
Sonuç olarak, yapay zeka sanata yeni perspektifler getirebilir ve sanatçılara ilham verebilir, ancak gerçek sanatın kaynağı her zaman insanın yaratıcılığı ve düşünce gücüdür.
Instagram: 271ey
0 Yorum