Ebeveyn olmaya karar verdikten sonra kendimizi ve bebeğimizi emanet edeceğimiz ellerden emin olmak isteriz. Her şeyin yolunda olduğunu söyleyen, bazen de sizi telkin edecek olan sese de güvenmek isteriz. Kıymetli doktorumuzla sohbetimiz bittiğinde 'Doğru ellerde' olduğunuzu hissettiriyor size. Kendisiyle oldukça keyifli bir röportaj gerekleştirdik.
Aşılamada, yumurtalıkta bir veya en çok iki yumurta elde etmek amaçlanır; önce yumurtalıklar uyarılır, yumurtaların büyümesi takip edilip hormon ölçümü yapılır, yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaşıp hormon değerleri de eş değerde uygunsa erkekten
sperm alınır.
Merhaba Bülent Bey, Grey okurları için kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Trabzon'da doğdum. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversiteyi Trabzon'da okudum. Karadeniz Teknik Ünivsersitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. İhtisasımı Atatürk Üniversitesi'nde yaptım. 2004 yılında doçent, 2010 yılında da profesör oldum. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanlığı yaptım. Evli ve 3 çocuk babasıyım şu anda Sakarya Özel Adatıp Hastanesi ÜYTE (üremeye yardımcı tedavi) merkezinde 2015 ylından beri hizmet veriyorum.
Kaç çeşit üremeye yardımcı tedavi yöntemi vardır?
Temelde iki çeşittir: birisi aşılama diğeri ise tüp bebek.
Kaç senedir tüp bebek ve aşılama tedavisinde bulunuyorsunuz?
2005 yılında sertifikamı aldığımdan beri aktif olarak her iki tedavi yöntemiyle de ilgileniyorum.
Genel jinekoloji muayenede bir problem yoksa, çiftler tüp bebek tedavi merkezine ne zaman başvurmalı?
Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl sonunda gebe kalamayanlar mutlaka tedavi için başvurmalıdır. Öncelikle uygunsa yumurta büyütme, çatlatma, aşılama, sonuç alınmaz ise son basamak olarak da tüp bebek tedavisi düşünülür.
Bize her iki yöntemin de tedavi süreçlerinden bahseder misiniz?
Aşılamada, yumurtalıkta bir veya en çok iki yumurta elde etmek amaçlanır; önce yumurtalıklar uyarılır, yumurtaların büyümesi takip edilip hormon ölçümü yapılır, yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaşıp hormon değerleri de eş değerde uygunsa erkekten sperm alınır. Spermlerin iyi ve hareketli olanları ayrıştırılıp ince bir kateter yardımıyla rahim içerisine nakledilir. Amaç doğal ortamda daha çok yurmurtanın daha çok sperm ile karşı karşıya gelmesidir.
Tüp bebek tedavisinin aşılamadan farkı, amaç çok yumurta elde etmektir, ideal sayı 8 - 12 arasıdır.
- Uyarılan yumurtaların anestezi altında toplanması.
- Olgun yumurtaların labrotuvarda ayrışıtırılması.
- ICSI yöntemi kullanarak sperm ile birleştirilmesidir.
- Döllenme takibi yapılır ve gelişmiş taze embriyo rahime transfer edilir. Son olarak kalan embriyolar ise dondurulup saklanır.
Eşler birlikte muayene olmalıdır. Korunmasız çocuk sahibi olmaya başlamadan önce her iki tarafın da sağlık kontrollerinden geçmesi gerekir.
Kalan embriyolar nasıl saklanıyor? Karışmaya karşı önleminiz nedir?
Hastanenin ÜYTE bölümünde sadece ben ve ekibim bulunuyoruz dolayısıyla tüm hastalarımla bire bir özel olarak ilgileniyorum. Hastamın bütün laboratuvar işlemleri burada yapıldıktan sonra yine buradan uğurluyoruz.Çok yoğun bir hasta ünitesi olmadığı için karışma ihtimali yok. VİP hizmet gibi düşünebilirsiniz.
Kaç yöntem tüp bebek tedavisi var?
Klasik tüp bebek ve ICSI yöntemi olarak iki çeşittir. Günümüzde tüm kliniklerde ICSI ilk seçenek olarak tercih edilmektedir.
Başarı oranını arttırmak için ayrıca yöntemler var mıdır varsa nedir?
> Embriyo Glue
> Sperm Chip
> Piezo
> Embriyoscope
> Lipid tedavileri
> Era testi gibi çeşitli yöntemler hastaların gereksinimine göre tercih edilmektedir.
Başarıda merkezin rolü nedir?
İyi bir embriyo, sağlıklı bir iç rahim ve uygun hormon değelerinden sonra tam teşekküllü bir merkezden önce uyumlu çalışan bir ekip ile bu ekibi yöneten deneyimli bir hekimin, merkezin başarısını etkileyen ilk faktör olduğunu düşünüyorum. Sakarya'da sadece bizim merkezimizde bulunan Embriyo Glue, Sperm Chip , Embriyoscope, Piezo ve Lipid tedavilerini uygulamada çok deneyimli olduğumuz için başarı da kaçınılmaz oluyor elbette.
Peki tüp bebek tedavisinde engeller nelerdir?
Özellikle ileri yaş, yumurta kalitesi ve spermin azlığı ya da yokluğu (azospermi) en önemli engellerdir diyebiliriz.
Erkeğin karşılaştığı engellerin çözüm ve tedavi süreçlerine de değinmek isterim, bu yolda annenin de babanın da eşit rollerde olduğunu düşünüyorum. Azospermi tanı ve tedavisinden de bahseder misiniz?
Elbette bahsedelim, kısırlık çiftlerin %55'ini erkeğin sperm sayısı, hareketliliği veya şekil ile ilgili problemler kapsarken %45'i ise kadına ait sebepleri içeriyor. Şöyle ki Azospermi, birer aylık aralarla en az iki kez yapılan spermiyogram sonucunda canlı sperm görülememesi ile tanımlanır. Tedavisi ise Y Kromozom mikrodelesyon testleri yapıldıktan sonra micro tese ile testislerden alınan dokularda sperm aranır. Bulunan spermler tüp bebekte kullanılmak üzere dondurularak saklanır. Fresh veya donmuş sperm zamanına uygun olarak kullanılır.
Hastaların merkeze olan güveni veya inancı biterse bir daha toparlamak zor oluyor dolayısıyla benim için öncelik danışanlarımın bana güvenmesi elzemdir ve elbette kendilerini rahat hissetmeleridir.
Eşlerin çocuk sahibi olmayı istediği anda her iki tarafın da genel muayene olmasının daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Siz ne düşünüyorunuz? Eşlere nasıl bir yol önerirdiniz?
Kesinlikle haklısınız, eşler birlikte muayene olmalıdır. Korunmasız çocuk sahibi olmaya başlamadan önce her iki tarafında sağlık kontrollerinden geçmesi gerekir. Çocuk sahibi olamayan eşlerde sorun genelde %50 %50 kadın ve erkeğe aittir.
Tüp bebek tedavisinde doğru bilinen en yaygın yanlışlar nelerdir?
- Her tedavinin pozitif sonuçlanacağını düşünmek
- Doğacak çocukların ileride kısırlık sorunu yaşayacağı
kız ve erkek çocuk seçimi yapılabileceği
- Doğacak çocuğun hiçbir genetik hastalığının olmayacağı
- Her tüp bebek gebeliğinde sezeryan doğum yapılacağının düşünülmesi doğru bilinen yanlışlardır.
Tüp tıkanıklığı engel midir?
Hayır engel değildir. Tüplerde sıvı birikimi varsa bu tüpler bloke edilmeli ya da çıkarılmalıdır. Sonrasında tüp bebek tedavisi ile gebelik oluşacaktır.
Azospremi baba olmaya engel midir?
Hayır değildir. Micro tese işleminde sperm bulunduktan sonra tüp bebekte başarı sağlanır.
Tese işlemi ağrılı mıdır?
Hayır değildir. Anestezi altında ameliyathanede yapılan ağrısız bir işlemdir.
Tekrarlayan düşükler neye bağlıdır?
Genellikle genetik nedenlere bağlıdır. Bazı trombofilik hastalıklar ve Anoploid embriyolar da buna sebep olabilir. Hastalığa göre tedavi uygulanmalıdır.
Peki tekrarlayan düşüklerde rahmin dinlenmesi için bir süre veriyor musunuz?
2 - 3 ay ara verilmesi yeterlidir.
Dondurulan embriyolar rahmin dinlenme sürecinde aynı kalitede kalıyor mu, ne kadar süre aynı kalitede kalır?
Dondurulan embriyorlar uygun koşullarda 10 yıla kadar saklanabilir. Literatürde 20 yıl sonra da çözülen embriyoların aynı kalitede olduğu görülmüştür.
Rahime yerleştirilen embriyonun sonucunu ne zaman öğrenebiliyoruz?
Embriyo transferi sonrası 12. günde bakılan BETA-HCG kan testi ile sonuç alıyoruz.
Canlı sürecin sonunda yine mucizeye ilk tanıklık eden biri olarak bize yaşadığınız ve unutamadığınız mucize bir hikayenizi paylaşır mısınız?
Yurtdışından gelen bir çiftimiz vardı, kadın 38 yaşındaydı ve 8 denemeden sonra tüm umudunu yitirmiş bir halde tavsiye üzerine geldiğini söylemişti. Hastaların merkeze olan güveni veya inancı biterse bir daha toparlamak zor oluyor dolayısıyla benim için öncelik danışanlarımın bana güvenmesi elzemdir ve elbette kendilerini rahat hissetmeleridir. Uzun bir sohbetten sonra çiftimizi tedaviye başlayacağımız güne kadar düşünmeleri ve dinlenmeleri için uğurladım ama tecrübemden ötürü geri geleceklerini ve ilk deneme de pozitif sonuç alacağımızı da biliyordum. Nitekim öyle de oldu, iki oosit, tek embriyo transferi ile bir prensimiz dünyaya geldi ve şu an 6 yaşında. Bu yüzden asla umutsuzluğa kapılmadan karşılıklı güvenle denemeye devam diyoruz.
Mesleğinizde profesörlükten sonra kendinize bir hedef koydunuz mu ya da gelecek plan veya projeniz nedir?
Sakarya Özel Adatıp Hastanesi'nin gelişerek Üniversite Hastanesi'ne evrilmesi ve Tüp Bebek Merkezinin tüm bölgeye hizmet eden bir klinik haline gelmesini temenni ediyorum diyelim.
Son olarak mesleğinizin yüksek adrenalli, yoğun temposu dışında kendinizi nasıl beslediğinizden ve yaratıcı yönünüzden de bahsetmek isterim :) Prof Dr Bülent Duran hekim olmanın dışında neler yapar?
Hekimlik dışında şiir ve edebiyat amatör olarak uğraştığım alanlardır. Bunun dışında hayata dair her şeyi sorgulamayı sevdiğimden ve merakımdan ayrıca 4 yıllık feslefe mezunuyum. Okumayı, yazmayı ve yazdıklarımı paylaşmanın yanı sıra sosyal medya kullanmayı da çok seviyorum.
Adres: İstiklal, İstiklal Mah. Şehit Mehmet Karabaşoğlu Cad. No.67, Kazımpaşa Yolu Üzeri, 54050 Serdivan, Sakarya
instagram: profdrbulentduran
www.drbulentduran.com
0 Yorum