2020 yılında kurulan ve ekonomi tabanlı Sivil Toplum Kuruluşu olan Üretim ve Ticaret Kurulu (ÜTİK) Başkanı Özkan Pınar ile Sivil Toplum Kuruluşları ve kuruculuğunu yaptığı ÜTİK hakkında konuştuk. “Gönüllülük esasına dayanan sivil toplumculuk, bireyin milletine olan borcunu ödemesinin yollarından biridir.” diyen Pınar’ın röportajını siz sevgili Grey okuyucuları için derledik.
"Gönüllülük esasına dayanan sivil toplumculuk, bireyin milletine olan borcunu ödemesinin yollarından biridir."
Özkan Pınar kimdir? Ticari faaliyetleriniz hangi alanlarda yoğunlaşmaktadır?
Mesleki olarak Özkan Pınar, finans bilen bir otomotivci ve bir sivil toplum gönüllüsüdür. Eski bir bankacı olarak finansal piyasalardan kopamadık, 2016 yılından beri girişim sermayesi alanında faaliyet gösteren Pay Girişim adlı şirketimizle yurt içi-yurt dışı mali enstrümanlara yatırım yapıyoruz. 2020 başı itibariyle de Hayat Plaza markası ile otomotiv sektörüne girdik, kısmen filo kiralama faaliyetinde bulunsak da ağırlıklı olarak otomotiv satışı yapıyoruz.
Özkan Bey sivil toplum adına neler yapıyorsunuz?
Gönüllülük esasına dayanan sivil toplumculuk, bireyin milletine olan borcunu ödemesinin yollarından biridir. İçinde yaşadığımız aile, mahalle, iş yeri, şehir, sektör gibi ekosistemlerin her birinde çeşitli sorunlar ve talepler karşımıza çıkmaktadır. Taleplerin bireysel faydaları öncelemek yerine toplumun geneline hizmet etmesi de ancak ortak akıl ile mümkündür. Ekonomik talepler ve sorunlar karşısında ortak aklı dillendirmek, ortak faydayı sağlamak amacı bir iş insanı olarak da 2018 yılından beri ekonomi tabanlı sivil toplum faaliyetlerine ağırlık veriyoruz.
Son yıllarda Türkiye’de her alanda STK sayısında artışı neye bağlıyorsunuz?
Benim ilgi alanım ekonomi olduğu için bu alandaki STK’lara ilişkin yorum yapmam daha doğru olur sanırım. Şöyle ki; 2016 yılından yaşadığımız hain darbe girişiminde ve o darbe girişiminin 3 yıl öncesine kadar giden süreçte gördük ki, Türkiye’deki ekonomik sivil toplum kuruluşları ve faaliyetleri belirli bir elde toplanmış tek bir merkezden yönetiliyormuş, hükümetin tüm yurt dışı program ve gezileri yine bu konfederasyon tarafından organize ediliyor ve yönlendiriliyormuş. Zaman zaman ortaya çıkan farklı düşüncedeki iş insanları ve teşkilatları da kısa süre içinde pasivize edilmekteydi. Darbe girişiminden sonra konu yapının ve uzantılarının tamamen ortadan kaldırılması ile ekonomi tabanlı STK altyapımızın hazır olmadığı ortaya çıktı. İş hayatı boşluk kaldırmaz kuralından hareketle birçok insanı hemen kısmen pasif olan dernekleri hareketlendirmeye veya yenilerini kurmaya başladılar.
Bu süreçte sizler neler yaptığınız ve bugünkü durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biz 2018 yılında Patronlar Platformu adıyla İstanbul’da faaliyet gösteren bir organizasyonunun kurucu başkanlığını üstlenerek Sakarya ayağını hayata geçirdik ve platformda kullandığımız tabirle 2 sezonu tamamladık. 2020 yılında ise Üretim ve Ticaret Kurulu’nu (ÜTİK) oluşturduk.
Hemen araya girmek istiyorum, bu kadar STK varken neden bir yenisini de siz kurdunuz?Çok haklı bir soru ama inanın çok haklı sebeplerimiz vardı. Biz pandemi sonrası ortaya çıkan yeni çalışma modellerinde bir kez daha gördük ki, internete bağlı bir cihaz olduktan sonra bize her yer ofis, okul, dernek binası. Bu nedenle üyelerimize ve kurulumuza maliyetler doğuracak ofis, ofis gereçleri ve ofis çalışanı giderlerinden uzak duruyoruz. Kurul başkanı olarak benim bir makam odam yok. Çünkü zaten ayrıca bir makam odasını kullanmaya kimsenin vakti yok.
Kurul tüm toplantılarını bulunduğu bölgenin en nezih otellerinden biri ile uzun süreli kurumsal anlaşmalar yaparak tüm toplantılarını bu otellerde yapmaktadır. Sakarya için partner otelimiz Radisson Blu’dur. Bu vesile ile Radisson Blu Sakarya ekibine, Genel Müdürü Uğur Ofluoğlun nezdinde destekleri için teşekkür ederim. Aynı zamanda ÜTİK’te sürekli istihdam edilen bir personelimiz de bulunmamaktadır. Kurul’un ihtiyaç duyduğu tüm hizmetler o konudaki partner şirketler tarafından verilmektedir. Böylece etkin bir maliyet yönetimi yaptığımızı düşünüyoruz.
ÜTİK nasıl yönetiliyor ve ne gibi faaliyetlerde bulunuyor?
ÜTİK 13 kişilik yönetim kurulu tarafından idare edilir. Bu yönetim kurulunun temel amacı üyelerine NETWORK - KNOWLEDGE üretmektedir. Bu iki kelimeyi ingilizce olarak kullanmamın özel bir sebebi var. Ticaretin özü insandır, insan ilişkisidir. Biz yeni insanlar tanıyalım istiyoruz ama bu kişilerde de belirli özellikler istiyoruz. Evet, bilgiye ulaşalım istiyoruz ama değerli bilgiye erişmek istiyoruz.
Yurt içindeki tüm toplantılarımız tüm üyelerimizin katılımı ile yapılmaktadır. Yani ÜTİK’e üye ol, aidatını öde, yönetim kurulundan değilsen hiçbir faaliyete katılmadan gerek yok şeklinde bir durum yoktur. Toplantılarımıza devamlılık esastır. Bu konuda önleyici tedbirlerimiz mevcuttur.
Yurt dışında çalışmalarınız var mı?
Tabi ki, mevcut döviz kurlarından ötürü Türkiye yabancılara maalesef ucuz ürün, ucuz işçilik fırsatları sunuyor, böylece ihracat talebi artıyor, hatta biliyorsunuz bazı ürünler yurt içi piyasalarda bulunamıyor. Biz bir yandan ihracat yapıyoruz ama kg başında ihracat hedefimizi ve karlılığımızı arttırmaya çalışıyoruz. Hedef pazarlarımız Rusya, Ukrayna ve başta Sırbistan olmak üzere Balkan ülkeleri. Bu ülkelerde ya temsilcilerimiz veya partner kuruluşlarımızı ile üyelerimize yeni müşteriler buluyoruz.
Kasım ayında Sırbistan’da, Mayıs ayında Ukrayna’da gerçekleştirdiğimiz satın alma zirvelerine Ekim ayında Saraybosna’yı da ekleyeceğiz.
İletişim: 0 541 297 67 02 / 0 532 356 75 54
Twitter: 1ozkanpinar
mail: ozkanpinar1@gmail.com
0 Yorum