Merhaba değerli okurlarımız. Bu ay birçoğunuzun tanıdığı Ortodontist Dr. Fırat Gök'ü ağırladık. Öncellikle "ortodonti nedir?" sorusunu cevaplayacak olursak ortodonti, alt ve üst çenenin birbiri ile olan uyumsuzluğunun düzeltilmesi, dişlerin çeneler üzerindeki doğru konuma yerleştirilmesi ve iskeletsel olarak profilin düzeltilmesi ile uğraşan diş hekimliği branşıdır. Bu branş üzerine ilimizde başarılı işlere imza atan Dr. Fırat Gök ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İlimizde böyle başarılı ortodontistlerin olması hepimizin şansı diyebiliriz çünkü ortodonti hafife alınacak bir konu değil... Keyifle okuyacağınızı düşündüğümüzü bu söyleşi ile sizleri baş başa bırakıyoruz.

Merhaba Fırat Bey, Grey sayfalarına hoş geldiniz. Özetle kendinizi tanıtıp, eğitim geçmişinizden bahseder misiniz?
Merhabalar, ben Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Fırat Gök. Uzmanlık eğitimim ve lise eğitimim haricinde eğitim hayatımı İzmit’te geçirdim. İlkokulu İzmit İsmet İnönü İlköğretim Okulu, liseyi Kadıköy Anadolu Lisesi’nde yatılı olarak, üniversiteyi ise Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde okudum. Daha sonra diş hekimliğinde uzmanlık sınavını kazanarak 4 yıllık ortodonti uzmanlığı eğitimimi bitirip ortodonti uzmanı oldum.

Ortodontist olmaya nasıl karar verdiniz?
Diş hekimliğinin ilgi alanlarımın bir sentezini oluşturduğunu düşündüğüm için bu bölüme yöneldim. Çocukluğumdan bu yana teknoloji, mühendislik gibi teknik bilimler ve biyolojiye ilgimin yanında hobi olarak bilgisayar destekli dijital tasarım ile uğraştım. Elektronik devreler yapıp bunların işler bir hale gelmesi için büyük bir keyif ve emek ile hobi olarak çalışırdım. Eğitim hayatımın her döneminde fizik derslerinde arkadaşlarıma yardımcı olmuş, çözülemeyen soruları çözmüşümdür.

Ortodonti ise estetiğin en ön planda değerlendirilmesi ihtiyacı olan, bu estetiği sağlamak için dişlerin pozisyonlarını değiştirme sürecinde kuvvet sistemleri ve çeşitli mekaniklerin oluşturulmasına ihtiyaç duyulan bir alan. Görsel tasarıma olan yatkınlığım ve mühendisliğe olan ilgimin diş hekimliği ile buluşması sonucu en iyi şekilde yapacağıma inandığım alan diş hekimliği diye düşünerek ortodontist olmaya karar verdim.

Ortodonti tedavisinin yaş sınırı var mı? Bu konu ile ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
Ortodonti tedavisinde herhangi bir yaş sınırı yoktur. 65 yaşında hastam olduğu gibi 8 yaşında da hastalarım mevcut. Genelde ileri yaşlarda çene kemiğinin kaynaştığı ve dişlerin içerisinde çok zor hareket edeceği gibi bir kanı var, bu doğru bilinen yanlışların başında gelenlerden biridir. “Ortodonti tedavisinde yaş sınırı yoktur” cümlesini detaylandıracak olursak, sadece çene kemiğini ilgilendiren problemler küçük yaşlarda daha kolay çözülebilecekken ileri yaşlarda daha karmaşık tedaviler ile çözülebilir. Küçük yaşlarda çene öndeliği ya da geriliği çeşitli aparatlar ile çene kemikleri hareket ettirilerek çözülebilirken, ileri yaşlarda çene ameliyatları gerekli olabilir. Bunun yanında küçük yaşlarda yapılan ortodonti tedavilerinde diş hareketleri bir miktar daha hızlı olabilir ancak bu fark minimaldir. Şu unutulmamalıdır ki yaşınız ne olursa olsun her türlü çene, yüz ve dişleri ilgilendiren konum bozuklukları ve düzensizlikler “Ortodontik Tedavi” ile çözülebilir.

Tel yerine şeffaf plaklar bu tedavi sürecinde kullanılıyor. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Süreç nasıl ilerliyor?
Günümüzde artık nasıl mektuptan e-postaya, kâğıt haritalardan GPS’e, makara filmli fotoğraf makinelerinden sonsuz dijital fotoğraflara geçildiyse teknoloji ile beraber tel tedavisi artık şeffaf plaklara doğru kaymaktadır. Yeni olan her şey gibi gelişim sürecinde olan bu tedavi protokolü ile hastalarımızın hepsini olmasa da büyük çoğunluğunu tedavi edebilmekteyiz.

Bu tedavi yönteminde dünyanın açık ara en iyi şeffaf plak sistemi olan Invisalign’ı kullanıyoruz. Tüm süreç dijital ortamdan ilerliyor ve başlangıçtan sona kadar plaklar el değmeden üretiliyor. Dişleriniz 3 boyutlu olarak taranıyor ya da kalıbı alınıyor. Dişleriniz dijital yazılımda adım adım düzeltiliyor ve her adım 3 boyutlu yazıcılarla plaklara çevriliyor. Her plak 10 gün takılıyor ve bir plağın bıraktığı yerden diğer plak düzeltmeye devam ediyor ve bu şekilde sekanslı bir şekilde finale ulaşılıyor.

Şeffaf Plaklar;
> Diş telleri ile kıyaslandığında birçok avantaja sahip.
> Invisalign isminden de anlaşılabileceği gibi şeffaf ve görünmezler.
> Günde 2 saat çıkarılabilir. Düğün, toplantı, kamera karşısı gibi özel anlarda çıkartılabilirler.
> Diş tellerinde erik gibi çekirdeği olan gıdalar, fındık, fıstık gibi sert gıdalar, asitli içeceklerin tüketilmesi yasak ancak şeffaf plakların kullanımında böyle bir durum söz konusu değildir. Yemek yerken çıkartabildiğiniz için dilediğinizce yiyip içebilirsiniz.
> Tamamen dijital bir şekilde üretilmiş olup son teknoloji bir sistemdir.

Klinik olarak hangi yönünüz ve prensiplerinizle ön planda oluyorsunuz?
Klinik olarak ilk önceliğimiz hastalarımız ile birebir ilgilenmek, estetik ve fonksiyon olarak en iyi işi ortaya koymak. İşin maddi boyutu her zaman ikincil sıradadır. Bilindiği gibi insan hiçbir makinenin ulaşamadığı bir zekâ ve beceriye sahiptir. Gelişen teknoloji ve insanın bu özelliklerinin birleşimi ile inanması zor, kusursuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle en iyi estetiği sağlamak ve en iyi çiğneme etkinliğini hastalarımıza sunmak için son teknoloji sistemleri kliniğimize entegre etmek önem verdiğimiz unsurlardan biridir. Diş hekimliğinin estetiği sağlama konusu birçok farklı şekilde gerçekleşebilmektedir. Dişler küçültülüp üzerlerine özel yapılmış kaplamalar ile ya da küçültülmeden sadece ön yüzlerine yapılan takma tırnak benzeri yaprak porselenler ile ya da pozisyon bozukluklarında ortodontik tedavi ile sağlanabilir. Biz en başta dişleri mümkün olduğunca ağızda tutmayı, mümkün olduğunca küçültmeden, doğal dişten aşındırmadan elde edeceğimiz en iyi estetik sonucu elde etmeyi prensip olarak kabul ediyoruz. Bu nedenle dişlerdeki pozisyon bozukluklarını ortodonti ile gidererek hastaya kendi dişleri ile bir estetik sağlıyoruz. Dişlerin zaman içindeki çarpıklığından kaynaklı aşınmalar, kırıklar ya da doğal dişlerin şekil bozukluklarında sadece ön yüze hiç aşındırma yapmadan ya da çok az aşındırma yaparak uygulanan laminalar ile ideal sonuca ulaşıyoruz.

Son olarak burada yapılan tedaviler neler bilgi alabilir miyiz?
Kliniğimde bir önceki sorunuzda bahsettiğim tedavi anlayışı temel alınarak, başta ortodonti olmak üzere diş hekimliğinin her alanında hizmet veriyoruz. İmplant, lamina, beyazlatma, kanal tedavisi, dolgu… Gibi diş hekimliği sınırları içerisindeki tüm tedaviler uygulanmakta.

Adres; Yahyakaptan, Nazer İnn İş Merkezi/İç Kapı, Şht. Ali İhsan Çakmak Sk. No:46 D:16 İzmit Kocaeli
İletişim; 0554 788 80 28
Instagram; dr.firatgok
www.firatgok.com

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *