KLİNİK PSİKOLOGLAR MERVE ERTEN YILMAZ VE Dr. ALİ RUHAN ÇELİK İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ RÖPORTAJDA, PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE TERAPİ SÜREÇLERİNİN DERİNLİKLERİNE İNİYORUZ. MESLEKLERİNE OLAN TUTKULARI VE ETİK YAKLAŞIMLARI İLE DİKKAT ÇEKEN MERVE HANIM VE ALİ BEY, SİZLERE KENDİ MOTİVASYONLARINI VE MESLEKİ DENEYİMLERİNİ ANLATIYOR
Merve Hanım ve Ali Bey, hoşgeldiniz. Grey okurları için sizi tanıyabilir miyiz?
Uzm. Klinik Psikolog Merve ERTEN YILMAZ ben. 1992 Kocaeli
İzmit doğumluyum. Lise öğrenimimi Muammer Dereli Anadolu Öğretmen Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 2016 yılında burslu olarak öğrenim gördüğüm Maltepe Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) bölümünden mezun oldum. 2019 yılında Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini, “Doğu Marmara Bölgesinde Yeme Bağımlılığı ve Kişisel İyi Oluş İlişkisinin İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla tamamladım. Lisans eğitimimde, Uluslararası olarak yürütülen “Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi” (SOYAÇ) ve “Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte” projelerinde görev aldım. Yüksek lisans eğitim sürecimde ise, Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası ödüllü projesinde görev aldım. Lisans eğitimi sırasında klinik stajımı Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, yüksek lisans eğitimi sırasında klinik stajımı ise NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde tamamladım. 2016-2019 yılları arasında anaokulları, rehabilitasyon merkezleri ve psikoteknik merkezlerinde hizmet verdim. Bu süreçte şema terapi, bireysel davranışçı terapi, çözüm odaklı terapi, psikoonkoloji, oyun terapisi gibi terapi eğitimlerimi tamamladım ve ihtiyaç duyacağımı düşündüğüm psikolojik testlerin eğitimini aldım. 2020 yılından itibaren, kurucusu olduğum Erten Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık bünyesinde ergen, yetişkin, çift ve ailelere hizmet vermekteyim. Aynı zamanda şirket eğitimleri, seminerler ve anaokulu danışmanlıklarına devam ediyorum.
Dr. Ali Ruhan Çelik ben. 1992 Kocaeli/Gölcük doğumluyum. Gölcük İhsaniye Anadolu Lisesi'nde lise öğrenimimi, 2011-2015 yılları arasında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde lisans, 2016-2018 yılları arasında Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans, 2018-2023 arasında da Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Doktora eğitimlerimi tamamladım. Lise yıllarımda yoğun olarak sporla ilgilendim ve profesyonel düzeye kadar futbolculuk yaptım. 2015 yılındaki lisans mezuniyetimin hemen ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Müdürlüğünde uzman olarak danışan görmeye, profesyonel meslek yaşamıma başladım. 2016 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na atanarak bakanlık bünyesinde yaklaşık 8 yıl boyunca sürekli olarak psikoterapi ve aile danışmanlığı yaptım. 2023 yılı sonu itibarıyla Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı, Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesiyim. Klinik Psikoloji, Politik Psikoloji ve Psikolojide Yapay Zeka uygulamaları alanlarında dersler veriyorum. Bunun yanı sıra 4 yılı aşkın süredir Klinik Psikolog Merve Erten ile birlikte yarı zamanlı olarak Erten Psikolojik Danışmanlık merkezinde danışan görüyorum. Ayrıca meslek hayatım boyunca Kocaeli ve çevre illerde 500'e yakın eğitim-seminer verdim. Saha çalışmalarımın yanı sıra akademik çalışmalarımı da sürdürerek mesleki beceri ve yeterliliklerimi güçlendirmeye gayret ettim. NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde klinik süpervizyonu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Aile Danışmanlığı Eğitimi, Evlilik Öncesi Eğitici Eğitimi ve Travma ile Başa Çıkma Eğitimi, Uluslararası Psikologlar Derneği'nden Objektif ve Projektif Testler, Cinsel Terapi ve Filial Terapi Eğitimleri aldım. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Avrupa Siyaset Okulu'ndan mezun oldum. Aldığım eğitimlerin ve mesleki çalışmalarımın yanı sıra akademik yayın çalışmaları da gerçekleştirdim. Dr. Muhammed Arıkan ile birlikte "Kişilik Bozuklukları ve Tedavileri: Masterson ve Kohut Yaklaşımları", "Sosyal Psikoloji 1-2" kitap yayınlarımızın yanı sıra editörlüğünü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal'ın yaptığı "Sosyal Medya Psikolojisi" ve "Metaverse: Dijital Oyun Psikolojisi" kitap çalışmalarında kitap bölümü yazdım. Ayrıca çeşitli uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde makalelerim bulunmaktadır. Profesyonel meslek yaşamımın yanı sıra çeşitli STK'larda yer aldım ve siyasi çalışmalarda bulundum. Hâlihazırda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Gölcük Belediyesi Meclis Üyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik, Eğitim, Spor, Kültür Komisyonu Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyesiyim. Ayrıca Kocaeli Bağımlılıkla Mücadele Derneği yönetim kurulu üyesi ve danışmanıyım.
Sizlerden destek almak isteyen birey ve ailelere neler söylemek istersiniz?
Merve Erten Yılmaz: Hayatın her aşamasında psikoloğa gitmeyi gerektirebilecek durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz ancak psikolojik destek almak için mutlaka "olması gerekli" koşullar diye bir şeyden bahsetmek yanlış olur diye düşünüyorum. Tabii ki bu durum patoloji dışında geçerli. Yoksa ortada herhangi bir patoloji varsa ya da bir doktor yönlendirmesi yapılmışsa, ertelenmeden başlanmalı. Bunun yanı sıra psikolojik desteğin yararlı olabileceği durumlardan bahsedebiliriz. Örneğin, "ilerleyen" veya "akut" olarak değinebileceğimiz sorunlar nedeniyle kişi psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir ve başvurabilir. Bu sorunlar; kaygı, tekrarlayan düşünce ve davranışlar, bir travma sonrası ortaya çıkan rahatsız edici durumlar, iştah veya uyku düzeninde meydana gelen değişiklikler gibi sıralanabilir. Bununla birlikte uzun süredir devam eden, neredeyse kişilik özelliği haline gelmiş ancak kişiyi rahatsız eden durumlar nedeniyle de başvuru alıyoruz.
Şunu belirtmekte fayda var, fiziksel yaralanmalarda olduğu gibi ruhsal yaralanmalarda da iyileşme zaman ister. Tek çiçekle bahar gelmeyeceği gibi tek görüşmeyle de ne yazık ki iyileşme olmaz. Terapi sürecinde iyileşme her zaman doğrusal olmaz, öyle ki bazen modumuz düşebilir, umutsuz ve yorgun hissedebiliriz, hatta acı bile çekebiliriz. Bu süreçte bazen 2 basamak yukarı çıkarken, 1 basamak aşağı inebiliriz. Bu gerileme, sürecin normal parçası olarak kabul edilmelidir.
Bu arada terapinin zorlayıcı kısımları da var tabii ki, acı gerçeklerle yüzleşmek, farkında olmadan tekrarlayan olumsuz döngüleri görmek ya da var olduğumuzdan beri tutunduğumuz bazı dalların kırılması gibi... Genellikle terapiye giden insanlar için olumsuz düşünceler var toplumumuzda ama bana sorarsanız onlar çok cesur ve güçlü kişiler.
Son olarak, kişisel hedef ve gelecek planlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?
Merve Erten Yılmaz: Hiç öyle şubelerim olsun, herkes beni tanısın, bilsin gibi bir hedefim olmadı. Mesleğimde gelmek istediğim yer; sadece mesleki kimliğime uygun, etik ilkeleriyle ilerleyen bir psikolog olmak. Her görüşmeye girerken de bunun için çabalıyorum. Planlarım arasında doktora var, şu an ona hazırlanıyorum ve iş arkadaşımın da bu konuda bana iyi bir öncü olacağını düşünüyorum.
Dr. Ali Ruhan Çelik: Ben klinikte olduğu kadar akademik hayatta da varım. Buna istinaden önceliğimde profesörlük ve ardından rektörlük var.
İş hayatındaki en büyük motivasyon: Merve - Dr. Ali Ruhan: Biz mesleki olarak manevi hazzın olduğu bir meslek grubuyuz, dokunduğumuz her hayat süreç bittikten sonra kendi sosyal hayatlarında değişimleriyle yeniden var oluyorlar. En büyük motivasyonun bu olduğunu söyleyebilirim. Ve tabii ki biz terapistler olarak klinikten çıktıktan sonra hayatlarımıza eşlik eden sevdiklerimiz.
Erten Psikolojik Danışmanlık: Yahyakaptan Mah. Şehit Ergün Köncü Sk.
No:46/18 Nazerinn İş Merkezi İzmit, Kocaeli
0 Yorum