GELİŞEN VE DEĞİŞEN DÜNYADA YAPTIĞIMIZ İŞLER O KADAR YOĞUN Kİ BAZEN BURNUMUZUN UCUNU BİLE GÖREMEYEBİLİYORUZ. OYSA İNSAN OLMANIN EN BÜYÜK ERDEMİ BİRBİRİNİ GÖRMEK HATTA BİRBİRİNİN İHTİYAÇLARINI GİDERMEK ADINA EKSİKLİKLERİNİ GÖREBİLMEK... İNSANOĞLU TOPLULUK OLARAK YAŞAMAYA BAŞLADIĞINDAN BERİ BİRBİRLERİYLE İLGİLİ BU SORUMLULUĞU KİMİ ZAMAN DİN, KİMİ ZAMAN KÜLTÜR, ÇOĞUNLUKLA DA GELENEKLER ARACILIĞIYLA GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR. KABACA İSMİNE “YARDIMLAŞMA” DENİLEN BU OLGU, GÜNÜMÜZDE “SOSYAL SORUMLULUK” ADIYLA EVRİMLEŞMİŞTİR. HENÜZ ÇİÇEĞİ BURNUNDA DERGİMİZİN ÖNEMLİ MİSYONLARINDAN BİR TANESİ DE SOSYAL SORUMLULUK ALANINDA YAPILAN PROJELERİ TAKİP EDİP, SİZLERE AKTARMAK OLACAK. BU BAĞLAMDA ŞEHRİMİZİN İLK AKLA GELEN İSİMLERİNDEN BİR TANESİ; ARZU DANYER. BU SAYIMIZDA KENDİSİYLE “OÇEM (OTİZMLİ ÇOCUKLAR MERKEZİ) ANNELERİ” PROJESİ HAKKINDA KONUŞTUK.

Yaklaşık 30 yıldır Kocaeli’de yaşayan, son 20 yıldır El Sanatları alanında çeşitli atölyeler gerçekleştiren ve daha birçok alanda başarılı işlere imza atan biri olarak, bu projeyi nasıl oluşturdunuz?
Üç yıl önce Kocaeli Anneleri Derneği Başkanı sevgili Hande Kaya’ya yardım talebinde bulunduğumda OÇEM (Otizmli Çocuklar Merkezi) Anneleri için yardım edebileceğimizi söyledi.

İlimizdeki bir OÇEM merkezine yaptığımız ziyaret esnasında, oradaki annelerin sıkıntılarını dinledikten sonra onlara uygun bir proje oluşturma kararı aldık.

Bizlere projenin gelişim sürecinden biraz bahseder misiniz?
Öncelikle, annelerin çocukları eğitim alırken bekledikleri salonları, bir el işi (nakış) atölyesine çevirdik. Ardından onlara atölye çalışmaları için malzemeler götürdük. İlk etapta haftanın üç günü atölye dersleri vermeye başladık.

Elbette böyle kapsamlı projeler için bir kaynak gerekli. Bu proje için kaynağınızı nereden temin ettiniz?
Başlangıç kaynağını kendi atölyemdeki arkadaşlarımdan temin ettim. Bu konudaki katkılarını minnetle anıyorum. Yanı sıra Kocaeli Anneleri ekibi resmi mercilere ulaşarak Halk Eğitim bünyesinden de destek aldılar. Böylece biz haftada üç gün atölye çalışması yaparken, diğer günlerde Halk Eğitim öğretmenimiz çalışmaları devam ettiriyordu.

Bu projenin genel olarak amacı neydi?
Özel çocuklarını binbir zorlukla eğitime taşıyan ve tüm gün bekleme salonunda çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için bekleyen anneleri hem üretime yöneltmek, hem moral ve motivasyon sağlamak.

Anneler bu eğitimi o kadar benimsediler ki, ortaya çıkan birbirinden güzel ürünler dikkat çekmeye başladı. Sezon sonunda hazırladığımız kermeste, ürünler (şal, yastık, örtü çeşitleri) çok fazla talep görünce, anneler para da kazanmaya başladı. Böylece onlara moral ve motivasyonun yanı sıra küçük maddi destekler de oluştu.

ÜLKEMİZDE ENGELLİ, DOWN SENDROMU VE OTİZM TANISI KONAN ÇOCUKLARA YÖNELİK PEK ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMA YAPILIYOR. ANCAK BU ÇOCUKLARIN ASIL KAHRAMANLARI OLAN ANNELERİNİN DE FARKINDA OLMAK VE ONLARA DESTEK OLMAK GEREKİYOR.

Çok faydalı ilerleyen bir proje olduğunu anlamış olduk. Peki şu anda proje ne aşamada?
Şimdilerde üçüncü yılını bitirecek olan projemiz, ikinci yılında Yahyakaptan ve Kartepe olmak üzere üç merkeze ulaştı. Buralardaki eğitimi Halk Eğitim öğretmenleri desteklerken; bizler de malzeme, lojistik ve sipariş desteğimize devam ettik. 2020 öğretim yılı itibariyle oluşan pandemi sürecinde de evlerinde özel çocuklarıyla kapalı kalan anneler, çeşit çeşit maskeler işleyerek bir nebze nefes aldılar. Böylece bu proje pandemide bile sürdürülebilir hale geldi. Yurtiçi ve yurtdışından pek çok gönüllü arkadaşlarımızın sipariş desteğiyle daha da ilerlemeye devam ediyor.

Son olarak Grey okurlarına neler söylemek istersiniz?
Bu projenin giderek yaygınlaşacağından hiç şüphem yok. Ülkemizde engelli, down sendromu ve otizm tanısı konan çocuklara yönelik pek çok önemli çalışma yapılıyor. Ancak bu çocukların asıl kahramanları olan annelerinin de farkında olmak ve onlara destek olmak gerekiyor.
Biz bu yolda önemli bir adım attık diye düşünüyorum. Bu konudaki hassasiyetiniz için sizleri kutluyorum. Ve yine sizlerin vesilesi ile Hande Kaya ve Kocaeli Anneleri ekibini ve bu projeye en başından beri destek veren; Atölye Terapi ailem başta olmak üzere bu şehirdeki tüm duyarlı dostlara teşekkür ediyorum.

Instagram: @ocemanneleri 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *