NESNELERİN İNTERNETİ VE YENİ NESİL ALGORİTMALARLA FİRMALARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAN KREATIV TEKNOLOJİ, DÖNÜŞÜMÜN KİLİT FİGÜRLERİNDEN BİRİ OLMAYA ADAY. KREATIV TEKNOLOJİ'NİN BAŞARI ÖYKÜSÜNE BİRLİKTE ODAKLANIYORUZ.
Yıldırım Yolcu kimdir?
14 Haziran 1982 tarihinde Antalya'da doğdum. Öğrenim hayatımı Antalya'da lise dahil tamamladıktan sonra 2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği bölümünü bitirdim. Ardından 1,5 yıl süreyle Antalya'da çalıştım. 2007-2017 yılları arasında ise Ford Otosan Gölcük Fabrikasında mühendislik ve yöneticilik görevlerinde bulundum. Bu süreçte 2011-2012 yıllarında Kocaeli Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım.
2017 yılı sonunda, merkezi Ankara'da bulunan Ankaref İnovasyon A.Ş.'nin İstanbul ofisinde İş Geliştirme ve Satış Direktörü olarak görev aldım ve ofisin yönetimini üstlendim. Bu dönemde IoT (Nesnelerin İnterneti) alanında farklı sektörlerde birçok projeyi geliştirme ve devreye alma fırsatı buldum. Ayrıca, 2018-2020 yılları arasında TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlayarak, bir RFID çözümümüz ile TÜSİAD tarafından en iyi Ticarileşen Dijital Ürün kategorisinde ödül kazandık.
2021 yılı itibarıyla, kendi firmamız olan Kreativ IoT Teknoloji ve İnovasyon Ltd. Şti.'yi kurarak müşterilerimize hizmet vermeye başladık. Şirketin üç kurucu ortağından biriyim ve aynı zamanda Genel Müdürlük görevini yürütmekteyim. Ayrıca, Balkan ülkelerinde gerçekleştirdiğimiz projeleri yönettiğimiz Kosova/Priştine'de bir ofisimiz bulunmakta ve bu ofisi 2022 yılı içinde faaliyete geçirdik.
Kreativ Teknoloji bizlere tam olarak neler sunar?
Kreativ Teknoloji, 2019 yılında otomasyon odaklı çalışmalar yapmak üzere kuruldu, ancak 2021 yılı itibariyle tamamen Nesnelerin İnterneti (IoT) alanına yönelerek müşterilerinin dijitalleşme ve dijital dönüşümlerine destek sağlayan bir firma olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Kreativ Teknoloji, sektör bağımsız bir şekilde manuel veya yarı manuel iş süreçlerini, takip edilemeyen verileri ve maliyet artışına neden olan işleri dijital ortamda takip etmeyi ve maliyeti azaltmak için gerekli önerileri sunmayı amaçlar. Tasarlanan ve uygulanan tüm çözümlerde, RFID, Bluetooth Low Energy, Ultra Wide Band, Wi-Fi, Görüntü İşleme, LORAWAN ve NB-IoT gibi global IoT dünyasındaki teknolojileri kullanır ve bu teknolojileri müşterilerine en iyi fiyat performansıyla sunar.
Nesnelerin interneti nedir? Temel çalışma prensibi nasıldır?
Nesnelerin İnterneti (IoT), en basit haliyle, günlük yaşamımızda bulunan herhangi bir nesnenin, hiçbir veri gönderemeyen bir yapıdan, yaptığımız çalışmalar sonucunda istediğimiz zaman, istediğimiz miktarda ve sıklıkta, istediğimiz türde veriyi bize iletebilmesini sağlayan bir yapının genel adıdır.
Kısacası, bir nesneyi internete bağlayarak artık o nesneyle iletişim kurabileceğiniz bir hale getirmektir.
Kreativ olarak geliştirdiğimiz projelerde, herhangi bir sektördeki ürünler, yarı mamuller, mamuller, ham maddeler, insanlar, forkliftler ve diğer ekipmanlar gibi unsurları, bizimle iletişim kurabilir hale getirerek, en düşük maliyetle en yüksek verimi elde etmek için geliştirmeler gerçekleştiririz.
Nesnelerin internetinin günlük hayatımıza etkisi nedir?
Nesnelerin İnterneti'nin günlük hayatımıza en önemli katkılarından biri, eskiden manuel olarak gerçekleştirdiğimiz bazı işlerin artık tamamen dijital hale gelmiş olmasıdır. Günlük yaşamda bu dönüşümün en belirgin örnekleri ise şunlardır:
- HGS (Hızlı Geçiş Sistemi); araçlarımızın camlarına yerleştirdiğimiz etiketlerdir ve yukarıda bahsettiğimiz RFID etiketlerini içerir. Bu etiketler, radyo frekans temelinde çalışır ve gişeler, otoparklar ve benzeri noktalarda, eskiden kartlar veya biletlerle yapılan işlemlere gerek kalmadan giriş ve çıkış işlemlerini hızlıca gerçekleştirmemizi sağlar.
- WIFI destekli akıllı ev ürünleri de önemli bir örnektir. Bu ürünler, eve gelmeden klimayı açma, kombiyi çalıştırma, perdeleri açıp kapatma gibi işlemleri, WIFI ve Bluetooth Low Energy teknolojileri sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar.
- Elbette, en yaygın olarak kullanılan örneklerden biri de telefonlarımızdaki yüz tanıma özelliğidir. Bu özellik aslında bir görüntü işleme teknolojisi ve yapay zeka ile entegre edilmiş bir çözümdür.
Kreativ Teknoloji hangi teknolojileri kullanır ve bu teknolojilerle ne gibi çözümler üretilebilir?
Kreativ Teknoloji, bugün global IoT dünyasında kullanılan tüm teknolojileri kullanarak çözüm üretir ve bunu müşterisi için fiyat/performans odaklı bir şekilde gerçekleştirir. Kreativ tarafından tasarlanan çözümlerde başlıca kullanılan teknolojiler ise şunlardır:
> RFID, radyo frekans tabanlı kimliklendirme, IoT dünyasında maliyet açısından en uygun teknolojilerden biridir. HGS uygulaması gibi bilinen örneklerle tanıdığımız RFID, genel olarak depo yönetimi süreçlerinde stok takibi, stok analizi, demirbaş takibi gibi çözümler geliştirmek için kullanılabildiği gibi, aynı zamanda personel giriş-çıkış ve PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemi) çözümleri için de etkili bir araçtır.
>BLE (Bluetooth Low Energy), hepimizin bildiği Bluetooth teknolojisinin endüstriyel versiyonu olan bir aktif teknolojidir. Genel olarak personel takibi, forklift ve diğer ekipmanların izlenmesi ve konumlandırılması için, hem kapalı hem de açık alanlarda kullanılabilir.
> UWB (Ultra Wide Band), önce bahsettiğimiz BLE teknolojisinin daha gelişmiş bir versiyonudur. UWB, çok daha hassas konum takibi yapılmasını mümkün kılar ve genellikle benzer çözümler için kullanılır, özellikle 30 cm altındaki mesafelerde son derece doğru sonuçlar sağlar.
> LoRaWAN, son yıllarda sıkça duyduğumuz ve özellikle fabrika ve üretim tesislerinde kablosuz otomasyon için kullanılan bir teknolojidir. Bu teknoloji, tesis içindeki tüm makinelerin izlenmesi, makinelerin verimlilik analizleri ve kullanım sürelerinin belirlenmesi gibi MES (Üretim Yürütme Sistemi) yazılımları için kullanılır.
> LoRaWAN'ın sağladığı geniş çaplı kapsama alanı sayesinde birçok sensörden tamamen kablosuz veri almak mümkün olur.
> Görüntü İşleme, yapay zeka, derin öğrenme ve makine öğrenmesi gibi algoritmaların kullanıldığı kamera tabanlı çözümlerin genel adıdır. Kamera destekli yazılımlarla, genel anlamda her türlü konuda çözümler üretilebilir. Bu tür yazılımlar en yaygın olarak yüz tanıma, kişi ve nesne takibi, kalite kontrol, iş sağlığı ve güvenliği gibi sorunlara çözüm sunmada kullanılır.
> GPS, uydu tabanlı veri transferi için kullanılan bir teknolojidir ve özellikle araç takip çözümlerinde çok yaygın olarak kullanılır, ki bu teknolojiyi hepimiz iyi biliriz. Ayrıca, geniş açık alanlarda çalışan personelin ve yaşlı bireylerin takibi için de oldukça popüler bir teknolojidir.
Kreativ Teknoloji'nin endüstriyel alandaki rolü nedir ve neler sunmaktadır?
Kreativ Teknoloji, sektör ayırmaksızın tüm müşterilerinin dijital dönüşüm ihtiyaçlarını karşılama konusundaki en önemli rolünü üstlenir. Sunduğu tüm çözümler, analiz, yazılım, donanım, devreye alma ve bakım süreçlerini uçtan uca içerir. Bu süreç dahilinde sunduğumuz hizmetin detayları şu şekildedir:
> Detaylı süreç analizi
> Sürece uygun en doğru teknoloji seçimi
> Kavramsal çözüm tasarımı
> Yazılım ve donanım sistem mimarisinin oluşturulması
> Saha devreye alma, test ve entegrasyonlar
> Kullanıcı ve admin eğitimleri
> Teknik servis, yıllık bakım ve güncellemeler
Veri işleme ve analizinin uygulamalarınızdaki rolü nedir?
Temel amacımız, veri iletmeyen nesneleri internete bağlayarak onları çevrimiçi hale getirmektir. Bu işlem, farklı teknolojik altyapılar kullanılarak gerçekleştirilir, ki bu altyapılarla ilgili ayrıntıları yukarıda açıkladık. Ancak iş sadece veri almakla sınırlı değildir; alınan verilerin anlamlandırılması, müşterinin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde düzenlenmesi ve sunulması gerekir. Bu anlamlandırma süreci, verilerin analiz edilmesi ve ardından yazılım algoritmaları, filtreler ve kural setleri ile biçimlendirilmesi gerektiği anlamına gelir. Tüm bu işlemler sonucunda müşteri, istediği veriyi görüntüleyebilir ve bu görünen veri, onun ilerlemesi gereken yön hakkında bilgilendirme sağlar.
Endüstriyel IoT ve yapay zeka uygulamaları enerji tüketimi ve kaynak yönetimi gibi sürdürülebilirlik hedeflerine nasıl katkı sağlar?
Son dönemde Türkiye'de artan enerji maliyetleri, enerji izleme modülümüze olan talebi büyük ölçüde artırmış durumda. Bu yılın başında, bir otomotiv ana sanayi müşterimiz için gerçekleştirdiğimiz enerji izleme ve verimlilik projesi sayesinde kaynak ve boyahane hatlarında elektrik tüketimini %28 oranında azaltmayı başardık. Şimdi aynı yaklaşımı, doğal gaz tüketimini azaltmak amacıyla uygulayacağız.
Bu projede Endüstriyel IoT platformumuz MES sistemi içindeki üretim izleme ve enerji izleme modüllerimizi kullandık. Böylece aşağıdaki konularda müşterilerin taleplerine odaklandık:
> Kaynak yönetim verimliliği,
> Makine kullanım verimliliği,
> Üretim takibi ve hedef-gerçekleşen analizi,
> Enerji tüketim izleme,
> Yapay zekâ destekli enerji tüketim azaltma,
> KPI takibi ve raporlama
Adres: Yeniköy Merkez Mah. Vatan Cad. Kocaeli Üni. Teknopark D Blok İç Kapı No:D107 41275 Başiskele
0 532 560 62 90
info@kreativiot.com
www.kreativiot.com
0 Yorum