Profesyonel koçluk ile sosyal sorumluluğu birleştirmeyi hayat felsefesi haline getiren, yapmış olduğu grup koçluğu çalışmaları, canlı yayınlar ve kitap buluşmalarıyla fark yaratan, hayallerini hedeflere, hedeflerini gerçeklere dönüştüren Profesyonel Koç BURCU UZGUÇ YALGIN ile yapmış olduğu projelerden, gelecek hayallerine uzanan çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Keyifli okumalar!
Burcu Hanım kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Öncelikle bana yer verdiğiniz için şehrimizin Grey dergisine çok teşekkür ediyorum. Ben Burcu Uzguç Yalgın. İzmit doğumluyum. Bursa Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünden mezunum. Evli ve iki çocuk annesiyim.
BRC Koçluğun oluşum hikâyesinden bahseder misiniz?
Özel bir kurumda 4 sene süren bir öğretmenlik hayatım oldu. Çocuklarım dünyaya geldikten sonra ise onları kendim yetiştirmek istedim ve bu doğrultuda öğretmenlik mesleğime özel ders vererek devam ettim. Zaten öğretmenlik hayatımda öğrencilerimle olan ilişkilerim, çocuklarımı büyütürken onların eğitim ve öğretim hayatında birlikte aldığımız kararlar, onların potansiyellerini keşfetmem, onların hedeflerine nasıl gidecekleri konusunda yaptığım çalışmalar aslında beni koçluğa hazırlıyormuş... Bunu fark etmemle Türkiye'nin önde gelen okullarından “House of Human” adlı koçluk okulunda ICF onaylı eğitimimi tamamladım. Ardından ülkemizin önde gelen üniversitelerinden birinde eğitim ve öğrenci koçluğu eğitimimi aldım. Ayrıca yine ICF onaylı mindfullness eğitimim var. Tüm bunlardan sonra ise profesyonel koçluk hikâyem başladı.
Peki, neden koçluk desem?
Koçluk demek eşittir yol arkadaşlığı demek... Gördüm ki öğrencilerimden başlayıp, çocuklarımla devam eden süreçte, üstüne ciddi bir sosyal hayat ve birçok derneklerde, STK’larda yaptığım çalışmalarda birçok gence, kadına, öğrenciye yol arkadaşlığı yapmışım. Onların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmuşum. En önemlisi; hayallerimi hedeflere, hedeflerimi gerçeklere dönüştürmek benim hayat felsefem! Tam da bu noktada profesyonel koçluk mesleğiyle hayallerini gerçekleştirmek isteyen insanlara yol arkadaşlığı yapmak, yönelttiğim güçlü sorularla, kullandığım koçluk araçları ve çalışmaları ile seanslarda onların nasıl ilerlediğini görmek, kendi planlarını yapıp hedeflere ulaşmalarını izlemek ve bu yolda onlarla beraber yürümek benim için çok kıymetli ve keyifli.
Grup koçluğu çalışmalarınız ilimizde çok konuşuluyor... Biraz bunlardan bahseder misiniz?
Koçluk eğitimimi alırken bu benim hayalimdi. Hocalarıma “bir gün gelecek grup koçluğu seansları yapacağım” diye hep söylerdim. Neden derseniz? İnsanların bir araya gelip ortak bir konuda kendi fikirlerini hem anlatabilmeleri hem de kendi hedeflerini belirleyebilmeleri, her bireyin o konu odağında potansiyelini ortaya çıkarmasını ve çözümlere ulaşmaya çalışmasını izlemek inanın beni çok mutlu ediyor. Ayrıca Mindfullness temelli nefes egzersizleri yapıyoruz. Herkes yazıyor, paylaşımlarda bulunuyor. Sonuç olarak herkes kendinin farkına varıp mutlu ayrılıyor. Grup koçluğu çalışmalarımın en anlamlı yanı ise katılımcıların “ilk defa kendim için birkaç saat ayırdım” demeleri.
Yaptığınız canlı yayınlar ve kitap buluşmaları ilimizde fark yarattı ve çok sevildi. Bunlar hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Canlı yayınlar ve kitap buluşmaları benim için çok özel ve çok kıymetli. Daha önce de bahsettiğim gibi hayatımın büyük bir kısmını sosyal yardım kuruluşlarında çalışarak geçirdiğimden dolayı koçluk mesleği ile sosyal sorumluluğu birleştirmeliydim ve bu hayalimi yaptığım canlı yayınlarla ve kitap buluşmalarıyla gerçekleştirdim. Farklı meslek gruplarından, sektöründe iyi isimlerle, farklı konularda söyleşiler yapıyoruz. Takipçilerimden çok güzel geri dönüşler alıyorum. Toplandığımızda herkes hayatında iz bırakan okuduğu bir kitabı paylaşıyor ve üzerine konuşuyoruz. Ayrıca her cuma BRC Koçluk Instagram sayfasında bir kitap önerisinde bulunuyorum. Kitap önerisinden sonra takipçilerim okudukları kitapları #brckoçlukkütüphanesi hashtagiyle paylaşıyorlar. Bu doğrultuda zamanla sanal BRC koçluk kütüphanesi oluşturdum. Kitap buluşmalarında da amaç yine sosyal farkındalık yaratmaktı. Buradan gelen gelirin tümünü çeşitli derneklere bağışlıyorum. Yani yine koçluk + sosyal sorumluluğu birlikte yürütüyorum. Sosyal sorumluluk ile koçluk mesleğini birleştirmek benim hayat felsefem haline geldi. Bunun doğrultusunda birçok derneklere, STK’lara gönüllü koçluk yapıyorum. Bunlardan birisi TEV Kocaeli bursiyerleriyle yaptığımız çalışmalar. Onların hayatlarına bir nebze dokunabiliyorsam ne mutlu bana.
Son olarak Grey okurlarına ne söylemek istersiniz?
Kendi değerlerinin güzelliğini yaşamak için “Profesyonel Koçluk” diyorum. Değerlerinizi keşfetmek hayatınızı daha anlamlı ve güzel hale getirecektir. Ön görüşme ve kimya seansı için Instagram @brckocluk hesabımdan bana ulaşabilirsiniz. Sizlere ve okuyucularınıza sevgilerimle...
0 Yorum