BU AYKİ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZİN KONUĞU KARKAD (KARTEPE KADINELİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ) BAŞKANI ECE ÇİFTÇİ. KARTEPE BELEDİYESİ'NİN KADIN GİRİŞİMCİLERİ TEŞVİK ETMEK AMACIYLA DESTEK VERDİĞİ KOCAELİ'NİN İLK RESMÎ TESCİLLİ KADIN KOOPERATİFİNİN BAŞARILARI İLİMİZİN DIŞINA ÇIKIP BİRÇOK KOOPERATİFE ÖRNEK OLMAKTA. KADIN KOOPERATİFİ OLARAK KOCAELİ'NDE RESTORAN VE PERAKENDE SATIŞ YERİ OLAN İLK KOOPERATİF OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR.

KARTEPE KADINELİ KOOPERATİFİ’NİN HER GEÇEN GÜN BÜYÜMESİNİ VE BAŞARILARINI SEVGİLİ ECE ÇİFTÇİ İLE KONUŞTUK.

Ece Hanım kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Ece ÇİFTÇİ, 1975 İzmit doğumluyum. Kafkas kökenli bir ailenin iki kızından küçük olanıyım. 26 ve 18 yaşında iki erkek annesiyim. Sanat, yeşil ve toprak benim için hayatın en keyifli kısmı.

Kartepe kadın kooperatifi kurma fikri nasıl oluştu?
Kartepe kadınlarının ne kadar marifetli ne kadar mutfağa yatkın olduklarını çok iyi biliyordum. Buna başlarken amacım kadınları bir araya getirip üretip ekonomiye katkı sağlamak, onları ekonomiye katmak, hayatın içine katmak, aktif hale getirmekti. Onlara iş istihdamı sağlamak en büyük amacımdı. Bunları araştırırken kadın kooperatifinin biçilmiş kaftan olduğunu gördüm.

Kooperatif kurarken işin maddi boyutunu nasıl karşıladınız?
Kooperatif kurarken şirket kurar gibi kuruyorsunuz. Biz de aynı ödemeleri yapmak durumundaydık. İlk önce Kartepe muhtarına başvurduk ve onun yardımıyla bir grup kurduk. Kurucu ortakla beraber 8 kişi yola çıktık. Bütün prosedürleri yerine getirip kooperatifi kurduk. Bu süreçte İl Ticaret Müdürü ve Sultan Hanım Bize kol kanat gerdiler. Tabiri caizse ayağımıza kırmızı halılar serildi. Biz Kocaeli’nin Ticaret Bakanlığı ile tescillenmiş, Resmî Gazete’de yayınlanmış ilk ve tek kadın kooperatifiyiz. Bu anlamda da örnek teşkil etmiş olduk.

Sizin kooperatifiniz hangi alanda faaliyet göstermekte?
Biz hem üretiyoruz hem de ürettiklerimizi perakende satıyoruz. Kendi ürettiğimiz meyve sularımız, börekler, mantı, salça, dolma, reçel, turşu, baklava, tarhana en favori ürünlerimiz.

KARTEPE KADINLARININ NE KADAR MARİFETLİ NE KADAR MUTFAĞA YATKIN OLDUKLARINI ÇOK İYİ BİLİYORDUM. BUNA BAŞLARKEN AMACIM KADINLARI BİR ARAYA GETİRİP ÜRETİP EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAK, ONLARI EKONOMİYE KATMAK, HAYATIN İÇİNE KATMAK, AKTİF HALE GETİRMEKTİ. ONLARA İŞ İSTİHDAMI SAĞLAMAK EN BÜYÜK AMACIMDI.

Size destek olan kurum kuruluşlar kimdir?
Bize şu anda bulunduğumuz üretim alanını Kartepe Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Kocaman tahsis etti. Aynı zamanda Acısu’da hem restoran olarak işlettiğimiz hem de ürünlerimizi perakende sattığımız çok şık bir restoranımız var. Orasını da Kartepe Belediyesi bizim için yaptı. Kartepe Belediyesi’nin ve Sayın Mustafa Kocaman’ın bizim için verdiği emeklerin tarifi yok. Bu vesileyle sizin aracılığınızla kendilerine tekrar çok teşekkür ediyorum. Sanayi ve Ticaret Odası’nın ve KEDV ‘in (Kadın Eğitim Vakfı) katkılarını asla unutamam. Bir de Ticaret Bakanlığı’nın hibe desteği programı açıklandı. Bu hibe desteğine başvurduk. Projemiz 100 üzerinden 90 puan aldı. Kocaeli’nde ilk hibe alan kadın kooperatifiyiz.

Bu kooperatife destek almak için neler yapılabilir?
İzmit bir sanayi şehri. Birçok kurum ve kuruluşlar, sanayiciler, iş adamları bağış yapabilirler. Kadın kooperatiflerinin makbuz karşılığı bağış alma özelliği var. Bunun yanı sıra fabrikalara yemek yapabiliriz. Onlara çok güzel organik ürünlerden oluşan hediyelik sepetler hazırlayabiliriz. Bize bu şekilde destek olabilirler.

Gelecek hedefleriniz nelerdir?
Çok farklı projelere hazırlanıyoruz. Biz 3 yıl hisse payı dağıtmama kararı aldık. Bunun sebebi ABİGEM’in, Marmara Kalkınma Ajansı’nın, Ticaret Bakanlığı’nın, Kadın ve Çalışma Sosyal Bakanlığı’nın, KOSGEB’in projelerine katılmak için kâr payı dağıtmayan kuruluş olmamız gerekiyordu.
Bu projeler kadını destekleme, kooperatifleri destekleme adı altında oluşan projeler. En büyük hedefimiz de adımızın Kocaeli’nden çıkıp Türkiye’de duyulması. Acısu’daki restoranımızın kahvaltılarda, yemeklerde dolup taşması...

Kadın kooperatifi olarak Kocaeli’nin restoranı ve perakende satış yeri olan ilk kooperatifiyiz. Ekibimiz çok güzel. O kadar dili, gönlü, yüreği güzel insanlarla bir araya geldik ki... Hedefimiz daha da çoğalmak...

Pandemi sürecinde çalışmalarınızı nasıl yürüttünüz?
Pandemi başladığında 1 ay hiç açılmadık. Ne olduğunu, sürecin nasıl ilerleyeceğini bilemediğimizden kimseyi tehlikeye atmamak adına kapandık. Ondan sonra da ekip arkadaşlarımızla dönüşümlü olarak çalışmaya başladık. Zaten işimiz gereği hijyene çok dikkat ediyorduk. Birbirimizle temastan kaçınarak, daha da titiz çalışarak bu süreci atlatmaya gayret ettik. Restoranımızı da bu ay itibarıyla hizmete açıyoruz.

Son olarak Grey okurlarına ne söylemek istersiniz?
Öncelikle geldiğiniz için, bizlere bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Ülkemizde ve dünyada kadının artık eziyetle, psikolojik ve fiziksel şiddetle anılmasından çok rahatsızız. Biz istiyoruz ki kadın; ürettikleriyle, hayata kattıklarıyla, güçlü duruşuyla anılsın. Biz bunun için bir adım attık. İnşallah arkası gelir. Tüm okuyucularınıza sevgilerimizi iletiyoruz. Güzel bir bahar, yaz geçirelim. Birbirimize dokunacağımız günler de gelsin artık diyoruz.

Biz istiyoruz ki kadın; ürettikleriyle, hayata kattıklarıyla, güçlü duruşuyla anılsın. Biz bunun için bir adım attık. İnşallah arkası gelir.

Üretim Adresi: Derbent Mahallesi Türkeli Sokak No:3 Kartepe Kocaeli
Satış Restoranı: Acısu Mahallesi Sapanca Yolu Cad. No:424 Kartepe Kocaeli
İletişim: 0 549 510 40 41
Instagram: @karkad_koop
karkadkoop@gmail.com 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *