Montessori Eğitim Metodu yaklaşımını önemseyip, çocukların bağımsız olmasına büyük önem veren ve bu yöntem ile çocukların etkinlikleri yaşayarak öğrenmesini temel alan eğitim sistemi ile Kocaeli’de bir ilki gerçekleştiren Nar Montessori Okulu’nu mart sayfalarımızda ağırladık. Keyifli okumalar…
Merhaba Seda Hanım, Grey okurları için sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1985 İzmit doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültürü Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Pedagojik Formasyonumu tamamladım. Eğitim sektörü bünyesinde anaokulu ve kreşte bulunan bir eğitim kurumunda İngilizce öğretmenliği yaparak başladım. Aynı kurumda birlikte çalıştığım arkadaşlarım Selin Aydın ve Neslihan Altınsoy ile 2013-2014 eğitim öğretim yılında Nar Montessori Kreş ve Anaokulu’nu Kocaeli ebeveynleri ile buluşturduk. İlk şubesi Bağçeşme Orhan Mahallesi’nde olan okulumuzun bu yıl Başiskele’de 2. şubesini hizmete açtık.
Öncelikle hepimiz anneyiz ve bu bakış açısı ile yaklaşabiliyor olmamızın önemli bir ayrıcalık olduğunu ve bunun ebeveynlere güven verdiğini düşünüyorum.
Nar Montessori okulları Kocaeli’de ilk olarak bu metodu deneyen ve başarılı olan bir kurum. Eğitim felsefenizden ve Montessori Metodundan bahseder misiniz?
Montessori ismini İtalyan’ın ilk kadın doktoru olan Maria Montessori’den almaktadır. Montessori eğitim felsefesi çocuklarımızın ilgi duydukları alanlara yönelik bireysel becerilerine ve en önemlisi her çocuğun farklı öğrenme hızına sahip olduğunu kabul eden bir eğitim metodudur. Bu doğrultuda Nar Montessori olarak hedefimiz çocuklarımıza eğitim hayatları boyunca yaratıcı düşünmeleri adına gerekli olan davranış biçimi, yetenek ve özgün fikirlere sahip olmaları yolunda gerekli ortamı sağlamaktır. Öğrencilerimizin okul hayatına ve öğrenmeye karşı pozitif bir yaklaşım geliştirmeleri, içsel bir disipline sahip olmaları, kendilerine güvenen bireyler olmaları, odaklanma alışkanlıklarını, duyusal ve motor becerilerini geliştirmeleri öncelikli hedeflerimiz arasında.
Montessori okulu olabilmek için nasıl bir altyapı oluşturdunuz?
9 yıl önce bir Montessori Okulu olmaya karar verdiğimizde Montessori eğitim felsefesi Türkiye’de henüz yeni yeni adını duyuran ve sayılı Montessori eğitmeninin olduğu bir dönemdi. Yaklaşık iki yıllık bir araştırma ve çalışma üzerine hayata geçirdiğimiz okulumuzun eğitim danışmanlığını Emel Çakıroğlu Willbrandt üstlendi.
Tüm kurucu ve öğretmenler olarak kendisinin verdiği eğitimlere kat ılarak en önemli altyapıyı oluşturduğumuzu düşünüyorum. Eğitim aşamasından sonra en önemli süreç materyal temini, yine o y ıllarda Montessori materyallerinin Türkiye’de satışı yoktu. Bu yüzden tüm materyallerimizi Hollanda’da bulunan Nienhuis firmasından getirttik.
Yeni açılan Başiskele şubenizden bahsedelim istiyoruz. Bizlere fiziki yapısından ve ayrıcalıklarından bahseder misiniz?
Öncelikle Bağçeşme hepimizin ilk göz ağrısı (gülüyor). Projesinde Çapa Mimarlık ile çalıştığımız Başiskele şubemiz 700 m2 kapal ı alan ve 550 m2 bahçesiyle giriş katındaki tüm sınıflarımızdan bahçeye açılan kapı sistemi ile çocuklara çok daha özgür alan şansı sağlıyor. Metrekareleri 30 ile 60 arasında değişen toplam 6 sınıf ve 1 uyku odası bulunan okulumuzda bir de 70 m2’lik bir atölyemiz var. Konum olarak sadece Başiskele değil birçok bölgeye hitap edebiliyor olmamız da bizim için büyük bir şans. 24 ay itibari ile çocuk kabulü yaptığımız okulumuzun bünyesinde Atelier Nar olarak 9 aydan başlayan gruplara 40 dakika ile 1 saat süren ebeveyn katılımlı oyun atölyeleri düzenliyoruz.
Ebeveynler çocukları için neden sizin okullarınızı tercih etmeli? Onlara ne söylemek istersiniz?
Öncelikle Nar’a sadece ticari bir göz ile bakmadığımızı gönül rahatlığı ile ifade edebilirim. Önceliğimiz çocuklar. Her konuda işbirlikçi ve şeffaf bir okuluz. Sınıflarda çocuklarımız ile birebir vakit geçiriyoruz, her birini yakinen takip ediyoruz. Öncelikle hepimiz anneyiz ve bu bakış açısı ile yaklaşabiliyor olmamızın önemli bir ayrıcalık olduğunu ve bunun ebeveynlere güven verdiğini düşünüyorum. Çocukların ilk sosyal ortamı olan okul öncesi dönemde sağlıklı alıştırma programları ile çocukların okula alışma hızına uyum sağlıyoruz. Çocukların ve ailelerin okula uyum sağlama öneminde güvenli bağlar kurabilmeleri adına okul içi klinik psikologlarımızla işbirliği içinde bulunuyoruz. Bunun yanı sıra Nar’ ın mutfağından çocuklarımız için çıkan her öğün bizim için çok önemli. Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıklarının öneminin farkındayız ve bu bağlamda organik sebze ve meyveleri okulumuzun mutfağı için Farge Organik'ten temin ediyoruz. Hazır süt ve yoğurt, paketlenmiş atıştırmalıklar Nar’ ın menüsünde kesinlikle bulunmuyor. İçinde şeker içeren hiç bir ürün çocuklara verilmiyor. Kışın meyve suyu olmak üzere organik meyveler yaz aylarından donduruculara koyuluyor. Biz 3 ortak ve 3 anne olarak kendi çocuğumuz için ne istiyorsak Nar çocukları için de bu imkânları sunmayı hedefledik.
Eğitimin ilk basamağı ve kritik bir öneme sahip olan okul öncesi eğitim konusunda düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Okul öncesi eğitim tüm hayat boyu sürecek yolculuğun temelini oluşturacak en önemli dönemdir. Anaokulları ve kreşler çocuğun aile bireylerinden sonra ilk güven bağını kuracağı yerlerdir ve çok özeldir. Bu sürecin verimli geçirilmesi sonucunda çocuğun ilk sosyal yolculuğu çok daha sağlıklı temeller üzerine inşa edilmiş olacaktır. Duyguları ve istekleri okul öncesi dönemde anlaşılmış çocukların, ilkokul dönemlerinde de ne istediğini bilen duygularını ve düşüncelerini özgürce ifade edebilen bireyler haline geldiklerini 9 yıldır gözlemliyoruz. Nar’ın en güçlü özelliği çocuk merkezinden düşünebilen, anlayabilen ve ebeveynlerin anlaması için yol gösteren bir okul yapısının olması.
Sokak ve mahalle kültürünün kalmadığı bir dönemdeyiz ve bu sebeple artık tüm çocuklarımız için uygun yaş döneminde okul öncesi eğitim mutlaka desteklenmelidir.
Çocuklar Nar’da bir gününü nasıl geçirir?
Sabah 08.00 itibari öğretmenlerimiz tarafından, çocuklarımız ailelerden teslim alınır. Çocuklarla ilgili o gün için bilmemiz gereken bilgileri mutlaka öğreniriz. Sabah toplanmasının ardından 09.00 itibari ile kahvaltı saati başlar. Önceki gecelerinin nasıl geçtiği ile ilgili sohbetler eşliğinde kahvaltı süresi tamamlanır. Ardından sabah selamlaşması için bir çember oluşturur duygularımız, hava durumu, günlük planlarımız üzerine sohbet ederiz. Öğlen yemeğine kadar olan süreçte çocukların bireysel gelişim planlarına göre hazırlanan çalışmalara yer veririz. Bunlar; günlük yaşam becerileri, duyu çalışmaları, dil çalışmaları, matematik çalışmaları ve kozmik eğitim çalışmalarından oluşur. 12.00’da öğle yemeği için bir araya geliriz. Öğle yemeğinin ardından uyumaya ihtiyaç duyan çocuklar öğretmenleri eşliğinde uyku odasına ayrılırken, uyumaya ihtiyaç duymayan çocuklarla sosyal iletişim becerilerini ve sorun çözme becerilerini gözlemlediğimiz serbest oyun saatlerine başlarız. (Okulumuzda öğle uykusu zorunluluğu yoktur.) Çocukların bireysel olarak güçlenmeleri gereken duygusal yönlerini keşfeder buna yönelik çalışma planlarını klinik psikologlarımıza iletiriz. 15.00’da uyku sürecini tamamlayan çocuklarında gruba katılması ile ikindi kahvaltısı saatinde toplanırız. Okulumuzun eğitim programının tamamlandığı 17.00’a kadar deney çalışmaları, grup çalışmaları ve eğlenceli oyunlar eşliğinde haftalık planladığımız planlara göre çocukların akademik ve motor gelişimlerini desteklemeye devam ederiz. 17.00 - 18.00 saatleri arasında öğretmenlerimiz çocukların günlük akışı hakkında bilgiler vererek ailelerine teslim eder. Okulumuzda haftalık program dâhilinde İngilizce, müzik, beden eğitimi dalları ile de çocukların gelişimleri desteklenir.
BAĞÇEŞME
Adres: Orhan Mah. Şeref Sok. No. 4 Bağçeşme İzmit/Kocaeli Türkiye
İletişim: 0262 250 00 41
Instagram: narmontessori
BAŞİSKELE
Adres: Yeşilyurt Mah. Çalışkan Sok. No9/B Başiskele Kocaeli
İletişim: 0549 170 00 41
Instagram: narmontessoribasiskele
0 Yorum