İnşaat - mimari sektör dergimizde; son dönemlerde içmimarlığın hak edilen değere kavuşmasıyla hayatımızın her alanına dokunan içmimarlığın artık bir lüks değil, bir gereklilik olduğunu idrak etmiş bulunuyoruz. Bu noktadan yola çıkarak Kocaeli İçmimarlar Odası Başkanı Sevgili Hazel Pala Özcan ile gelişen ve değişen dünya üzerinde içmimarlığın önemi, odanın faaliyetleri hakkında çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Hazel Pala Özcan. 2007 Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İçmimarlık bölümü mezunuyum. Darıca’da alüminyum ve inşaat üzerine çalıştığımız aile firmamızda yöneticilik yapıyorum. 2 çocuk annesiyim. Şubenin kuruluşundan itibaren sekreterlik ve başkan yardımcısı olarak görev aldım. Şimdi 3.dönemde başkan olarak görev alıyorum.
İçmimarlar odasının tarihinden ve kısaca odanın faaliyetlerinden bahseder misiniz?
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) 21. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda alınan karar ile 7 - 8 Mayıs 1976 yılından itibaren TMMOB bünyesine 18. oda olarak katılmış ve dünyada “oda” statüsüne geçen ilk iç mimarlık meslek kuruluşlarından biridir. Bizler Kocaeli Şube 3. Dönem Yönetim Kurulu olarak görevimize devam etmekte, odamıza ve mesleğimize katkı sağlamaya çalışmaktayız.
Üyelerimiz için sergi, panel, eğitim, çalıştay, yarışmalar, geziler düzenliyor; üyelerimiz ile birlikte mesleğimizi bölgemizde, ülkemizde ve uluslararası arenada en üst noktaya taşımak için hukuki ve sosyal etki olarak rol alıyoruz.
İçmimarlar hayatımızın neresinde?
Kişiye özel tasarım ile özel yaşam alanları oluşturuyoruz. Alanların daha verimli kullanılması, kullanıcılara kullanım esnasında kazalara sebebiyet vermeyen doğru tasarım ve sarfiyatın önüne geçen doğru maliyet hesapları ile mekânlara uygun kaliteli ve çeşitli malzemeler kullanarak projelerin ortaya çıkarılmasını sağlıyoruz. Bu durumlar bizlerin kamusal alanlarda, hastanelerde, otellerde, restoranlarda vb. alanda olmamızı gerektiriyor.
Aslında her yerdeyiz denilebilir. İnsan ve tasarım bir bütündür. İnsanın var olduğu yerde bizler de varız.
Gelişen ve değişen dünya düzeninden içmimarlar nasıl etkilendi?
İçmimari tasarım elbette bulunduğu yüzyıla ve şartlara uygun olmalıdır. Yakın zamanda yaşadığımız pandemi buna güzel bir örnektir. Artık konutlar birçok faaliyeti bir arada sürdürdüğümüz yerler oldu. Örneğin evden çalışma sistemine başlanması ile çalışma odası ihtiyacı, egzersiz yapabilmek için spor salonu gibi geniş bir hacim ihtiyacı oluştu. Mekânlara yüklenilen işlev arttığı için de verimli kullanımın önemi arttı.
İçmimarların kamu kurumlarında veya özel sektörde istihdam durumu nedir ve bunun için neler yapıyorsunuz?
İçmimarların kamu kurum kuruluşlarındaki kadrolarda İçmimar istihdamı konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşadığımızı ve bununla ilgili olarak gerekli kurumlar ve bakanlıklar ile görüşmelerimizin devam ettiğini belirtmek isteriz. İçmimar kadrosunun bulunduğu kurumlarda “İçmimar” kadro unvanını, bulunmadığı kurumlarda ise “mimar” unvanı ile teknik hizmet sınıfına dâhil edilerek istihdam edilmektedir.
Mesleğimiz özel sektörde istihdam söz konusu olduğu gibi değişen ve gelişen bu yüzyılda hak ettiği değeri görmeye başlamış üyelerimizin, sektör paydaşlarımızın ve yönetim kurulu üyelerimizin katkılarıyla değişmeye de devam edecektir.
İçmimarlık mimarlığın bir alt dalı mıdır?
21.Yüzyıldan itibaren dünyamızda oluşan “branşlaşma” olgusuna dayalı olarak diğer birçok mesleki disiplinlerde olduğu gibi Mimarlık Mesleği içerisinde de “içmimarlık, şehir planlaması, peyzaj mimarı“ gibi meslek disiplinlerine ayrılmıştır.
Bugün ülkemizde 100‘e yakın üniversitede İçmimarlık eğitimi verilmekte ve bu üniversitelerden her yıl mezun 2.000 civarında iç mimar olduğu bilinmektedir. Kısaca bir alt dalı değil, farklı bir ihtisaslaşma ve uzmanlık alanıdır.
Kocaeli bölgesindeki deprem gerçeği ve bununda içmimarlık ne düzeyde etkilidir?
Kocaeli için deprem gerçeği çok açık olup kamusal, ticari veya özel mülklerin tadilat süreçleri acil olarak denetim altına alınmalı, bu konuda İçmimarlardan istifade edilme zorunluluğu getirilmelidir. Tadilat süreçleri ve bunun bilinçsiz ellerden denetimsiz bir şekilde geçtiğini unutmamalı tadilat veya renovasyon süreçlerinde işi ehil olmayan kişilere bırakılmamalıdır.
YÖNETİM KURULU
BAŞKAN: HAZEL PALA ÖZCAN
2. BAŞKAN: ÖZDEN ÖZYURT
SEKRETER: BEYZA HANEDAR
SAYMAN: BETÜL ÇEVİK
YK. ÜYESİ: MEHMET MURAT SEVİNDİK
YK. ÜYESİ: CİHAN MUTLU ALKAN
YK. Y. ÜYESİ: AYSEL KIVANÇ
YK. Y. ÜYESİ: ÖZGE NUR ALTINBAY
YK.Y. ÜYESİ: BABÜR EGE ERTÜRK
0 Yorum