GAYRİMENKUL DEYİNCE AKLA GELEN ÖNEMLİ FİRMALARDAN BİRİ OLAN ÇELEBİOĞLU GAYRİMENKUL’ÜN SAHİBİ BAŞARILI İŞ İNSANI CİHAN ÇELEBİOĞLU İLE SEKTÖRLE İLGİLİ KEYİFLİ BİR SOHBET GERÇEKLEŞTİRDİK. SİZLERE DE KEYİFLİ OKUMALAR DİLERİZ.

CİHAN ÇELEBİOĞLU

Gayrimenkul sektörünü kendi çerçevenizden değerlendirebilir misiniz?

Ülkemizde inşaat, önem taşıyan lokomotif bir sektör olma özelliğini sürdürüyor. Emlak sektörü aynı zamanda makro ekonominin lokomotif sektörü konumunda. Dolayısıyla sektörün büyümesi ve üretimin teşvik edilmesindeki ana kriter satış rakamları. Fiyatların sürekli yükselme eğilimi gösterdiği bir sektörde üreticinin ilk baktığı nokta arz talep oranları olacaktır. Artık ülkemizde birçok kurumsal ve güçlü firmanın bile özellikle arsa yatırımları ile ilgilenen özel birimleri ve personelleri bulunuyor. Bu durum ise bize ister kısa ister uzun vadede en büyük kazanç ve yatırım aracının arsa olduğunu gösteriyor. Zaten arsa ve imar çalışmaları söz konusu olmadan inşaat sektörünün gelişmesi ve büyümesi de mümkün değil. Bu nedenle, inşaat sektörünün hamuru arsadır. Dolayısıyla arsa yatırımı her daim ülkemizde, özellikle gelişmekte olan yeni bölgelerde revaçta olmaya devam edecek. Bütün bu bilgiler doğrultusunda üretim kapasitesinin devletin uygulayacağı teşvik paketleriyle desteklenmesinin üreticiyi, alıcıyı ve sektörü canlı tutacağını düşünüyorum

 

Şu son dönemde sizce gayrimenkul alım ve satım oranı ne durumda?

Türkiye ekonomisi büyüyor ve inşaat sektörü de bu büyümenin lokomotifidir diyorsak, kredi faizlerinin düşmesiyle tetiklenen sektörümüzün korunup kollanması gerektiğini düşünüyoruz. Alıcı ve yatırımcı eğer sektörü takip ediyor ve satın almayı düşündüğü konutu üreten şirketin önceki projelerini vaktinde teslim ettiğini görüyorsa inşaat aşamasında da talip olmaktan çekinmiyor. Başka bir deyişle güveniyor ve yatırım yapmakta tereddüt etmiyor.

Sizin gayrimenkul sektöründe farkınız nedir?

Faaliyet göstermiş olduğumuz sektörde tabuları yıkarak onlarla daima karşılıklı güven esasına dayalı ilişkiler geliştiriyoruz. Sattığımız arsaların en az iki yıl içerisinde müşterimize prim sağlayacağı taahhüdünü veriyoruz. Eğer öngördüğümüz süre içerisinde müşterimiz vaat etmiş olduğumuz geri dönüşümü alamazsa; iki yıl önce ödemiş olduğu arsa bedeline yasal faizlerini de ekleyerek müşterimize parasını geri veriyoruz.

 

Gayrimenkul sektörüne yönelik bir güven eksikliği mevcut. Bu güven eksikliğinin nedeni nedir ve nasıl giderilmelidir?

Temel sıkıntı, yaptığımız ticari faaliyetin bir meslek değil de iş olmasıdır. Bu konunun çözümünün ilk adımı ise gayrimenkul şirketinin hangi özellikleri taşıması gerektiği, franchising firmalarının ne şekilde kurulması gerektiği, temsilcilik verme kriterleri, kimlerin bu işi yapabileceği ya da yapamayacağı, bunlara dair ne gibi hukuki ve cezai sorumluluklarının olacağı konularına açıklık getiren bir mevzuatın olmasıdır. Ancak bu mevzuat yok diye sektörümüzü kuralsızlığa da terk etmemeliyiz. Biz kendi duruşumuzla ve ilişkilerimizle yakın çevremizde iyileştirmeler yapabiliriz. Çelebioğlu Gayrimenkul olarak temel prensibimiz maddi değerlerin, insani değerlerin ötesine geçmemesidir. İtibar ve marka yönetimi de üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardır.

Türkiye emlak konusunda güvenli bir liman mı?

Piyasaların kurdaki artışlar ve zaman zaman değişimlerle yorulduğunu gözlüyoruz. Bazı durumlarda çekimser kalıp beklemek bu tür dönemlerin doğal sonucudur. Ancak gayrimenkul alışveriş trafiği hiçbir zaman bitmez. İnsanlar, yaşayacakları alanlarını/evlerini ve ofislerini değiştirmek, yenilemek, başka bir semte taşınmak, evlenmek, kendi işini kurmak gibi pek çok nedenle sürekli hareket oluşturuyorlar. Bu gerçeklerle birlikte gayrimenkul, diğer yatırım araçlarına kıyasla kârlılığını kanıtlamış bir yatırımdır. Borsada, dövizde veya faizde aradığını bulamayanlar daima gayrimenkule yönelirler. Sektörde neredeyse her gün, yeni bir proje tanıtımı yapılıyor ve satışa çıkarılıyor. O nedenle uzmanların da dile getirdiği gibi Türkiye, emlak sektörü konusunda güvenli bir liman hâline geldi, diyebiliriz. Özellikle yabancı talebindeki artış, bu konuda bizi haklı çıkarıyor.

 

Ekonomik anlamda ülke olarak zor günler geçiriyoruz. Döviz ve altın kurunda yaşanan dalgalanmalar halen devam ediyor. Dalgalanmalar yaşanırken Merkez Bankası’nın üst üste faiz düşürme politikasını nasıl yorumluyorsunuz? Türkiye’nin düşük faize yönelik politikaları sektörü nasıl etkiliyor? Bu durum sizi nasıl etkiledi?

Öncelikle gayrimenkul ve sağlıklı ekonomi aynı doğrultuda giden kavramlardır. Birbirlerini besler ve büyütürler. Ekonomi için gayrimenkul sektörü çok büyük öneme sahiptir. Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararı almasıyla birlikte telefonlarımız susmadı. Arayanlar müşteri değil, gayrimenkul sahipleri oluyor. Faiz indirimi ile konuta olan talep ani bir yükselişe geçti. Bu ani talep artışı da konut satıcılarını fiyat artışına yöneltti. Gayrimenkul sahipleri düşen faiz oranlarına göre ortalama yüzde 20 - 30 fiyat yükseltmeye gidiyorlar. Halk tabiriyle bunun adı açıkçası fırsatçılık. Bu durumdan kesinlikle hiç memnun değiliz. Hükümetin bir an önce faiz ve döviz kurunu sabitlemesi gerekmektedir. Aksi takdirde döviz kurlarındaki yükselişin beraberinde getirdiği konut maliyetlerinin yükselişi ve maliyet artışının da satış fiyatlarında tekrar bir yükselme oluşturması kaçınılmaz olacak.

 

Ekonomideki belirsizlik en çok da sizin sektörünüzü etkiliyor. Ekonominin son durumunu nasıl görüyorsunuz?

Döviz kuru bütün ürünlerin fiyatının belirlenmesi noktasında çok önemli bir konuma sahip.  Maalesef ülke olarak her alanda dövize bağlıyız. Dövizdeki dalgalanmalar da ekonomimizi çok fazla yıpratıyor. Özellikle son günlerde yaşadıklarımızla neredeyse tüm sektörlerde fahiş fiyat artırımları görüyoruz. Bu durumdan en çok inşaat sektörü etkilenmiş durumda. Demir fiyatları olsun, beton fiyatları olsun geçen yıla göre üç kat artmış durumda. Buna bağlı olarak gayrimenkul fiyatlarının da iki- üç katı artması kaçınılmaz oluyor. İnsanlar her gün artan fiyatlar yüzünden bir an önce satıcıyla anlaşıp gayrimenkulü ucuza alma peşinde. Bugünün fiyatıyla yarınki fiyat bir olmuyor. Son bir ayda sadece Kocaeli’nde dönen dosya sayısı 500’ün üstünde. Biz gayrimenkul şirketleri olarak mal sahiplerini aramaya korkar hale geldik. Aradığımızda ya fiyatlar yükseliyor ya da gayrimenkulünü satmaktan vazgeçiyorlar. İnsanlar artık fiyat artırmayı bile az buluyor, beklemek istiyorlar veya yazın 7’nci ya da 8’inci ayda tekrar ilana koyalım diyorlar. Bunun temel sebebi de durmak bilmeyen artan fiyatlardır. Umarım her şey rayına oturur ve bu karamsar düşüncelerden bir an önce kurtuluruz.

Çok sık karşılaşıyoruz; ev almak isteyen kişiler satılık ev olmadığını, bütün evlerin kiralık olduğunu söylüyor. Bu durumun sebebi sizce nedir? Ülkemizde bir dar boğazlık mı var?

Geçmişten fiyatlar aslında uygunken satıcı vardı, alıcı yoktu. Şu an fiyatlar yüksek ama alıcı var, satıcı yok. Geride bıraktığımız yaz aylarında özellikle düğün sezonuyla birlikte insanların konut ihtiyaçları oluştu. İnsanların konutlara yönelmesiyle her şey tadında ilerliyordu. Alan da satan da memnundu. Ta ki döviz kurundaki artışla birlikte durmak bilmeyen inşaat maliyetleri piyasayı yıktı geçti. Artık alan memnun, satan hüzünlü durumuna geldik. Sattığımız mülkü geri almak mümkün değil ve gayrimenkul sahipleri faiz zamlarını az buluyor. Gayrimenkullerini satıştan geri çekmek durumunda kalıyor. Artan ve artmaya devam eden inşaat maliyetleri bizi ve tüm insanları sıkıntıya sokuyor.

 

Sizce herkes satış danışmanı olabilir mi?         

Riski seven gerçekten çalışıp kazanmak isteyen herkes olabilir. Ancak sabit maaş olsun diyorsa, çalışmadan kazanayım diyorsa çok zor tabii ki. Girişimci ruhu olan, az da olsa sektöre ilgi duyan, ben yaparım diyen herkes yapabilir. En önemlisi hedefi olması lazım. Yıllarca aynı tempoda çalışıp, aynı geliri isteyen biri bu işi yapamaz. Hedefi, misyonu, vizyonu olan, hep bir adım ötesini isteyen herkesi ofisimize bekleriz.

 

Ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?

Türk insanı son anda karar verme veya fikir değiştirme gibi özelliklere sahip. Çok planlı ve programlı değiller. Kiracı adaylarının sürekli karar değiştirmesi bizleri oldukça zorluyor. Ev sahipleri ise aynı evi 50 farklı gayrimenkul danışmanına vermekten vazgeçmiyor. Bu hem verimsizlik hem de kalitesiz bir rekabet yaratıyor. Yabancı müşteriler ise çok daha kararlı ve sistemliler. Ev kiralamadan önce ellerine metre alıp ölçüm yapanlar bile var. Ne istediğini bilmek böyle bir şey… Tabii emeğe saygı göstermek de oldukça önemli…

 

Bu dönem gayrimenkul yatırımı yapmak mantıklı mı?

Sadece yatırım olarak bakmamalıyız. İnsanlık tarihin en temel ihtiyaçlarından biri barınma ihtiyacıdır. Barınmak, yaşamak, aile kurmak ve kendi konfor alanımızı genişletmek için de gayrimenkul alırız. Değişip gelişen dünyamızda gayrimenkul yatırımı her zaman kazandıran bir yatırım olmuştur. Yatırımın boyutuna, beklentisine, ihtiyacına göre yatırımcıyı yönlendiririz. Bizler yer gösteren kişiler değiliz. İnsanların yaşamları boyunca kazancını bir gayrimenkul yatırıma ya da hayalindeki bir eve dönüştürmek için varız.

 

Mesleğiniz özelinde ya da başka bir hayaliniz var mı?

Hayal yerine ulaşılır hedefi tercih ederim. Step by step hedeflerime doğru ilerliyorum. Türkiye’de daha önce sektörümde olmayan bir işe imza atmak istiyorum takipte kalın. 

Mottom “Dünyada iz bırakmak için buradayım, insanları ev sahibi yaparak!”

 

Hedefiniz nedir?

Hedeflerimiz sürekli güncellenerek devam etmekte, ekibimiz sürekli kendini geliştiriyor, vizyonumuz genişliyor, dünya gelişiyor yatırımlar şekilleniyor. Biz de buna ayak uyduruyoruz. Doğrumuzdan taviz vermeden, eğitimler seminerler teknolojinin de desteği ile daha da gelişip, sektörümüzü gayrimenkul ve inşaat sektörünü daha da ileriye tanışmak istiyoruz.

 

Niçin Başiskele?

Başiskele bölgenin yeni kurulan ve en hızlı gelişmekte olan ilçesi. Yatırımcıların beklentisini karşılamaya yönelik çalışmalar yaparak bölgenin kalkınması yatırım yapılması için bizler de gerekeni yapıyoruz. 2 şube 18 danışman ile şehrimize hizmet veriyoruz. Hedeflerimiz, gayemiz uzun.

Bölgedeki halkın yanı sıra yabancı yatırımcıları da doğru tercih, doğru yönlendirme ve doğru yatırım yapmaları konusunda danışmanlık vermek için alanında uzman insanlarla beraberiz…

 

GEBZE: Mevlana Mahallesi Soma Maden Şehitleri Bulvarı No:4/1 Ofis:5 Gebze Adalet Sarayı Yanı Elmas Plaza, Gebze Kocaeli

BAŞİSKELE: Serdar Mah. Gazneli Mahmut Cad. No:5A Yuvacık, Başiskele, Kocaeli

T: 0532 133 22 23      W: celebioglugayrimenkul    Instagram: celebioglugayrimenkul - celebioglugayrimenkulbasiskele

 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *