BÜYÜK BİR İYİLİK HAREKETİ... "SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPARSANIZ BİR GÜN BİLE ÇALIŞMIŞ SAYILMAZSINIZ" CÜMLESİNİN HAKKINI VERECEK KADAR SEVGİ İLE YÜRÜTÜLEN BİR PROJE; "GÖNLÜMÜZBİR DERNEĞİ" KİMLER TARAFINDAN KURULDU, NASIL İYİLİK HAREKETLERİNDE BULUNUYORLAR VE BİZLER BU PROJEYE NE ŞARTLARDA DAHİL OLABİLİRİZ GELİN BERABER ÖĞRENELİM.
Yaptığımız bu gönüllük işimizden hiçbir maddi gelirimiz yok. Bu işi o kadar seviyoruz ki manevi anlamda da bize neler kattığını görüyoruz.
Gönlümüzbir Derneği’ni bize kısaca tanır mısınız?
Biz toplamda 16 asil, 52 gönüllü üye kadından oluşan bir yardım derneğiyiz. İlk etapta kendi arkadaşlarımızdan oluşan minik bir gruptuk. Aile tespiti için gerekli resmî kurumlara başvuru yapmıştık ve onlardan bizlere verilen listelerdeki ailelere gidip ziyaretlerde bulunduk, o ailelerin ihtiyaçlarını tespit ettik. İhtiyaç sahibi ailelerle yaşadığımız deneyimler bize gerçekten hayatımız boyunca bu işi yapmamız gerektiğini öğretti. İnsanların ihtiyaçlarını öğrenip hiçbir karşılık beklemeden onların yanında olabilmek, yüzlerinde tebessüm oluşturabilmek bizim için en büyük mutluluk oldu.
2 yıl boyunca kendi grubumuzla bu şekilde aktiflik gösterdik. Sonrasında daha fazla insana ulaşabilmek için arkadaşlarımızla bir karar aldık ve resmiyete imza attık. Şimdi 52 gönüllümüzle bu mutluluk yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Takdire şayan çalışmalarınızın olduğu Gönlümüzbir Derneği’nden bahsedelim istiyoruz. Bu fikir ne zaman ve nasıl oluştu?
Öncelikle çok teşekkür ederiz. Grubumuz 2019 Ramazan ayında faaliyet göstermeye başladı. Grubumuzda bulunan çoğu kişi İzmitli ve İzmit küçük bir yer. Eğer aktif bir insansanız küçük bir şehirde de yaşıyorsanız çevreniz mutlaka geniş oluyor ve bu çevrenizi olumlu anlamda kullanmak istiyorsanız aynı zamanda içinizde biraz olsun insanlara faydalı olabilme duygusu varsa mutlaka bu tarz gönüllülük projelerinde yer almak istiyorsunuz. Bizim çıkış duygumuz da tam olarak buydu.
Dernek olarak faaliyetleriniz nelerdir?
Tespit ettiğimiz ailelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda bir planlama oluşturuyoruz. Genel olarak kira yardımı, erzak yardımı, fatura desteği, fitre ve zekât yardımı, çocukları sevindirme projeleri, sağlık desteği, Afrika yardımları, su kuyusu projeleri gibi birçok faaliyetimiz mevcut.
Çalışmalarınızdaki kampanyaları neye göre belirliyorsunuz?
Tamamen ihtiyaç doğrultusunda hareket ediyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında dil, din, ırk, cinsiyet gibi hiçbir ayrım gözetmeden yardıma muhtaç insanları tespit etmemiz yeterli oluyor.
Bu derneğin arka yüzünde gönlü iyilik dolu insanların olduğu aşikâr. Eminiz ki çokça emek vererek yapıyorsunuz. Bu denli hassas bir konuda en çok dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?
“Sevdiğiniz işi yaparsanız bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.” Konfüçyüs’ün bu sözü insana her şeyi anlatıyor aslında. Yaptığımız bu gönüllük işimizden hiçbir maddi gelirimiz yok. Bu işi o kadar seviyoruz ki manevi anlamda da bize neler kattığını görüyoruz. Bu da bizim için en önemli husus oluyor.
52 kişiden oluşan derneğimizde, görev ekipleri kurduk. Bu işteki en hassas nokta; aile tespiti ve gelen yardımların niyetleridir. Örnek verecek olursak bize bir aile geldi diyelim. Öncelikle aile tespitinde görevli ekip arkadaşlarımızdan bir kişi aileyi arar. Belli kurallarımız vardır. Örneğin gelir seviyesinin 2000 TL’nin altında olması, kira veren, çocuk sayısı gibi birçok nokta var. Bu süzgeçten geçtiği zaman aileyi ziyarete gideriz. Ziyarete gittiğimizde aile formumuzu doldurmak adına belli başlı sorularımız olur. Sonrasında ise ihtiyaç sahibi olup olmadığına dair gerekli belgeleri isteriz. Bu belgeler nelerdir? Ailenin kimlik görüntüsünün ön ve arka yüzü, SGK gelir dökümü, taşınmaz kaydı, kira sözleşmesi, ikametgâh, nüfus kayıt örneği, fakirlik kâğıdı ve dilekçe. Ek olarak bazı durumlarda konu sağlıksa sağlık raporu, engelli raporu ya da öğrenciyse öğrenci belgesi veya bir yangın varsa yangın raporu vs. şeklindedir.
Diğer en önemli hassas noktamız ise yardımların neye niyet ederek verildiğidir. Siz bir yardımı kira için gönderiyorsanız bu mutlaka kiraya gitmeli, erzak için gönderiyorsanız mutlaka erzaka kullanılmalı. Her işin başında niyet çok önemlidir. Niyetleri yerine ulaştırabilmek de öyle.
Yardımlarınızı her geçen gün biraz daha ilerleterek Afrika’ya kadar ulaştığınızı biliyoruz. Afrika’daki yardımlarınız ne doğrultuda, devamı gelecek mi?
İlk grubumuzu kurduğumuzda bu işi yıllardır yapan, deneyim sağlayan derneklerin tecrübelerinden faydalanmak adına onlarla tanıştık. İstişare ettik. Ek olarak Sosyal Yardımlaşma ile görüştük, aileler ile ilgili deneyimlerini öğrendik. Kaymakamlık ve STK gruplarının yaptığı çalışmaları yakından takip ettik. Bu deneyimler bizim için çok önemliydi. Afrika’ya ulaşmak konusunda da bize bu konuda tecrübe sahibi, kendisi de dernek işlerinde koşturan, hayatını buna adayan bir tanıdığımız yardımcı oldu. Şu an için Kurban Bayramı’na hazırlıklarımız devam ediyor.
Yaptığınız yardımlar öylesine kıymetli ki hemen herkes çorbada benim de tuzum olsun deyip size danışabilir. Peki Gönlümüzbir Derneği, yeni ekip arkadaşları kabul ediyor mu?
Destek veren herkese gönülden teşekkür ederiz. Yeni gönüllü ekip arkadaşları kabul ediyoruz ancak sadece kadın gönüllüleri kabul edebiliyoruz. Direkt tanıdığımız bir kişiyse form almadan da ekibimize dahil edebiliyoruz ancak tanımıyorsak gönüllülük formumuz var. Kişi bu formu doldurduktan sonra ekibimiz formu değerlendirmeye alıyor. Bu değerlendirmeyi de şundan dolayı yapıyoruz: Kişi kaç yaşında, görev olarak hangi görevleri alabilir, daha önce bu şekilde bir projede yer almış mı? Değerlendirmenin sonucunda o kişi derneğimizde aktif görev alabiliyorlar.
Hepimiz pandemi sürecinde zorlu zamanlar geçirdik. Bazıları manevi boyutta bazıları ise maddi boyutta sıkıntı yaşadı. Bu süreçte dernek olarak sizler ne gibi çalışmalar yaptınız? Bu durum sizi ne derece etkiledi?
Pandemi süreci çoğu kişinin işsiz kalmasına sebep oldu. Biz aile tespitlerimizi yaptıktan sonra yalnızca maddi değil aynı zamanda işsiz kalan, işini kaybeden kişilere iş bulma konusunda da destek olmaya çalıştık. Bizim insanımızın ruhunda merhamet var. Birlikte olduğumuz zaman el ele verdiğimiz zaman aşamayacağımız bir şey olmuyor. Bu süreçte de gerçekten ihtiyacı görüp destek gönderen o kadar kişi oldu ki bu süreci bir olmanın duygusunu yaşayarak atlatıyoruz.
Son olarak okuyucularımıza Gönlümüzbir Derneği adına neler söylemek istersiniz?
Bu yolda gerçekten iyi niyetinizi kullanarak sizden yararlanmak isteyen kişiler oluyor ancak doğru tespit hayat kurtarıyor. Her zaman ilk duamız Allah bizi iyi insanlarla, gerçek ihtiyaç sahipleriyle buluştursun.
Biz aile tespitlerimizi en doğru, en gerçek şekilde yaptıktan sonra iyi niyetimizi kullanan kişiler yaptığımız tespitte mutlaka ortaya çıkıyor. Biz de bu durumu belediyeye, Sosyal Yardımlaşma’ya ve diğer derneklere bildiriyoruz. “Bir günü bir gününe eşit olan ziyandadır.” hadisi ile her gün kesemize iyiliklerimizi eklemeye çalışıyoruz. Gayret bizden takdir Allah’tan. Yazımızı okuyan herkese ve Grey ailesine çok teşekkür ederiz.
Adres: Yenişehir Mah. Deniz Sok. No:18 İzmit Kocaeli
İletişim: 0544 790 86 67
Instagram & Facebook: @gonlumuzbironline
Twitter: gonlumuzbir
0 Yorum