"BİR İŞ YAPIYORSAN EN İYİSİNİ YAPMALISIN" SLOGANIYLA PANDEMİ DÖNEMİNDE, HAYALLERİNİN ERTELENMESİNE İZİN VERMEYEREK FITGLOW PİLATES STÜDYOSUNU KURAN, SEVGİLİ FATMANUR ÖZTÜRK VE GÜLŞAH ÇELİKAĞ İLE ÇIKTIKLARI BU YOLDA, ALDIKLARI ÜST DÜZEY EĞİTİMLERDEN, PİLATESİN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ÖNEMİNE KADAR PEK ÇOK KONUDA BİLGİ EDİNDİĞİMİZ ÇOK KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ GERÇEKLEŞTİRDİK.
Merhabalar Grey okurları için kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Ben, Fatmanur Öztürk. 31 yaşındayım. Küçük yaşlardan beri farklı spor branşları, hayatımın hep merkezinde olmuştur. 15 yaşında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor voleybol kulübünde başlayan aktif spor hayatımı sağlık sorunları nedeni ile sonlandırdım. Spor yaparken aldığım haz, beni antrenör olmam için tetikledi. Lisans eğitimimi Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde tamamladıktan sonra yine spor bilimleri alanında yüksek lisansımı ve ardından doktora eğitimimi tamamladım. Akademik kariyerim süresince eş zamanlı olarak, pilates branşı alanından önce Cimnastik Federasyonundan eğitimlerimi tamamlayarak 2. Kademe pilates antrenörü belgemi aldım. Uluslararası alanda en iyi ekollerden birisi olan Balanced Body Üniversite’nin Türkiye distribütörlüğünü yapan Baps Akademi’de pilates modül eğitimlerime devam ettim. Doktora bitirme tezimi pilates üzerine yazarak birçok ülkedeki pilates metotlarına daha da hâkim oldum. Kısacası bir iş yapıyorsan en iyisini yapmalısın düşüncesiyle tüm hayatımı spor ve pilates üzerine inşa ettim diyebiliriz.
Ben Gülşah Çelikağ. 30 yaşındayım. Lisans eğitimimi Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde tamamladım. Şu anda ise Kocaeli Üniversitesi'nde Spor Bilimleri alanında yüksek lisansımı tamamlamak üzereyim. 13 yaşında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor kulübü ile profesyonel spor hayatım başladı. Yaklaşık on sene elit düzeyde voleybol geçmişim oldu. Yaşadığım bir sakatlık sonucunda tedavi sürecimde pilates ile tanıştım. Kendimi, bu branşta o kadar iyi hissettim ki bunu herkese sevdirmeliyim diye düşündüm. Bu şekilde 2016 yılında pilates eğitmenliğine başlamış oldum. Önce Türkiye Jimnastik Federasyonu'ndan eğitimlerimi tamamlayarak 2. Kademe pilates antrenörlüğü belgemi aldım. Aynı zamanda uluslararası alanda en iyi ekollerden birisi olan Balanced Body Üniversitesi’nin Türkiye distribütörlüğünü yapan Baps Akademi’de pilates modül eğitimlerime devam ediyorum. Çocukluk çağlarımdan itibaren spora âşıktım. Bunun sonucu olarak hem sporculuk hem de akademik olarak hayatımı spora adadım. Pilates ise bambaşka bir hikâye.
Pandemi döneminde herkes işletmelerini kapatırken siz FitGlow Pilatesi kurmaya nasıl karar verdiniz?
15 yaşlarında spor kulübünde başlayan arkadaşlığımız bizi bu noktaya getirdi aslında. Üniversite yıllarında ileride ortak bir iş yapma hayalimiz vardı. Dolayısıyla da ani alınmış bir karar değildi. Süreç çok eskiye dayanıyor. Gerekli belgelerimizi tamamladıktan ve farklı stüdyolarda yeterli deneyime ulaştığımızı hissettikten sonra artık kendi yerimiz için hazırdık. Pandemi sürecinin bizim hayallerimizi ertelemesine izin vermek istemedik. Kaldı ki pandemi nedeniyle ülke olarak daha da hareketsiz bir yaşama doğru ilerlediğimizi öngördük. Az da olsa kişileri doğru egzersizle aktif yaşama sevk etmek istedik. Böyle bir süreçte, tercih edilir bir stüdyo olmak bizim çalışma motivasyonumuzu daha da arttırdı.
FitGlow son zamanlarda çok fazla duyulur ve tercih edilir hale geldi. Bundaki en büyük etken sizce nedir?
Bizim stüdyomuza gelen her birey çok değerli ve kıymetlidir. Bir kere kendilerini bize emanet ediyorlar. Baştan ayak tırnağına kadar tüm bedenini, sağlığını bize bırakıyorlar. Biz bunun bilincindeyiz ve işimizi en iyi şekilde yapmak için daima kendimizi geliştiriyoruz. Yaptığımız iş antrenörlük ve kesinlikle basit bir iş değil. Sporun hem bilim ve akademik tarafı ile ilgilenmemiz hem de spor altyapımızın olması sanırım bizi farklı kılıyor.
Bilinçsiz şekilde yapılan pilatesin faydadan çok zarar sağladığını biliyoruz. Bununla ilgili dikkat edilmesi gerekenler neler?
Kişiler bilinçsiz şekilde pilates yapmıyor, yaptırılıyor. Bununla ilgili dikkat çekmemiz gereken en önemli şey kişilerin çalışacağı eğitmenini çok iyi seçmesi olacaktır. Sonrası aslında eğitmende bitiyor. İyi bir yeterliliğe ve deneyime sahip eğitmen, bilinçsizce hareketlerin yapılmasına zaten müsaade etmiyor. Pilates öyle bir metot ki ufacık bir hizalama ve eklem açı hatası kişilerde sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Bu noktalara dikkat edildiğinde pilatesin faydadan çok zararının olması zaten mümkün olmuyor.
Forma girmenin dışında pilates sağlık açısından ne gibi rahatsızlıklara iyi geliyor?
Pilates, insan vücudu için özenle dizayn edilmiş mükemmel bir sistem. Kişilerin tüm vücut sağlığı ve dengeli kas gelişimi için rahatlıkla tercih edebileceği bir egzersizdir. Özellikle aletli pilates, içinde bulundurduğu direnç yayları ve destekleyici kayışlar ile birçok kişi için egzersiz yapmayı daha da destekleyici hale getiriyor. Günümüzde her ne kadar forma girmek için tercih edilse de özellikle başta bel, boyun problemleri, sırt ağrısı, duruş bozuklukları, skolyoz, multiple skleroz, osteoporoz, osteoartrit gibi birçok rahatsızlıklara iyi geldiğine dair araştırmalar ve gözlemler vardır.
Son olarak gelecek plan ve projelerinizden bahseder misiniz?
Fitglow Pilates Stüdyo bizim için daha yolun çok başı. Şu an stüdyo olarak sadece kadınlara hizmet veriyoruz. Öğrencilerimizden farklı antrenman çeşitleri ile ilgili bir talep var. Bunun yanında artık pilates yapmak isteyen erkek sayısı da giderek artıyor. Biz bu talepleri tabi ki değerlendiriyoruz. İlerleyen dönemlerde hem kadınların hem erkeklerin hizmet alabileceği, diyetisyen destekli ve pilatesin yanında farklı egzersiz türlerini de birlikte yürütebileceği bir yaşam merkezi oluşturmayı planlıyoruz.
Adres: Yenişehir, Demokrasi Caddesi, No:58, 41050 İzmit, Kocaeli
Instagram: fitglowpilates
0 Yorum