Tumay Danışmanlık’ın kurucuları Psikolog Ülkücan Tumay ve Uzm. Dr. Nihat Tumay, psikoterapi ve danışmanlık alanındaki deneyimlerini felsefe ve bilimle harmanlayarak özgün bir yaklaşım sunuyor. Ruh sağlığını biyolojik ve çevresel faktörler ışığında ele alan ikili, danışanlarının kendiliğini keşfetmesi ve yaşamda dengeyi bulması için çaba gösteriyor. Bu söyleşide, klinikte sundukları hizmetlerin yanı sıra kendilerine ve evrene dair sorgulamalarını bizimle paylaştılar.
Ülkü Hanım merhaba, Grey okurları için sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Psikolog Ülkücan Tumay. 1980 Ağrı doğumluyum, evliyim ve 4 çocuk annesiyim. Felsefe ve tarihle bireysel olarak ilgileniyor; amatörce müzikle uğraşmak ve kalimba çalmaktan keyif alıyorum. Ayrıca, Nihat Bey ile çaylak bir ruhla evren ve işleyiş ilkelerini anlamaya yönelik fizik üzerine düşünce çalışmaları yapmaktan haz duyuyorum.
Psikolojiye ilginiz nasıl başladı?
Bilinç ve farkındalığı olan herhangi bir bireyin dünya üzerine düşünmeye kayıtsız kalması düşünülemez. Bir insan dil ile ifade etmese de gündelik yaşam uğraşları ya da davranış ve düşünüş biçimleri içinde eriterek ya fiziğe ya da matematiğe, sosyolojiye veya psikolojiye örtük de olsa ilgi duyar. Psikolojiye olan ilgimin bilinç düzeyine çıkması, lise yıllarımda felsefe ve psikoloji hocalarımın beni ayrıcalıklı hissettiren, öğretmenler odasına davetleriyle yürüttüğümüz tartışmalar süreciyle başladı.
Tumay Danışmanlık’ın oluşum sürecinden ve burada verilen hizmetlerden bahseder misiniz?
Tümay Psikiyatri ve Psikoterapi, uzun süredir arzuladığımız bir projeydi. Ayrı ayrı yürüdüğümüz bu yolculuğu tecrübe ve deneyimlerimiz ile birleştirerek birlikte yürümeye karar verdik. Kliniğimizde farmakolojik tedavi ve psikoterapinin farklı ekollerinin sentezlenmesi ile bireylerin ihtiyacına uygun terapiler uygulanmaktadır.
Uzmanlık alanınız nedir ve neden bu alanda çalışmayı tercih ettiniz?
Özellikle çocuk ve ergenlik dönemi problemleri, cinsel işlev bozuklukları, depresyon, kaygı bozuklukları, aile ve çift sorunları ve özgüven problemleri alanlarında çalışmaktayım. Bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, EMDR, çözüm odaklı terapi, gestalt terapisi, psikodinamik terapi yaklaşımlarını ağırlıklı olarak kullanıyorum. Tüm yaş grupları ile çalışıyorum. Ancak ergenliğin, psikolojik gelişimin bütün öğe ve evrelerini içermesi dolayısıyla tüm psikolojiyi derinlemesine inceleme olanağı verdiği için özel bir yeri olduğunu ve ergenlerle iletişimimin daha güçlü olduğunu düşünüyorum.
Çocuk ya da yetişkin bireyler hangi zaman ve durum koşulları oluştuğunda psikoterapi için psikoloğa başvurmalıdır?
Freud’a göre, hiçbir insan yavrusu gerçek anlamda ideal bir psikolojik temele sahip değildir. Aslında her insan ya oto-analiz (kendi kendine analiz) ya da bir psikoterapi eşliğinde analiz yoluyla kendiliğini keşfetmeli ve gerçekleştirmelidir. Bu bağlamda, kendiliğin keşfinde eksik kalındığında veya kendiliği gerçekleştirmede zorlanıldığında bir psikoloğa başvurmanın koşulları oluşmuş demektir.
Nihat Bey merhaba, Grey okurları için sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Uzm. Dr. Nihat Tumay. 1977 Adıyaman doğumluyum. Evliyim ve 4 çocuk babasıyım. Hekimlik dışında roman ve hikayeler yazıyor, fizik ve matematik alanlarında çalışmalar yapıyorum. Matematik dili aracılığıyla fizikten psikolojiye yansıyan iz düşümler üzerine çalışmalar sürdürmekteyim.
İnsan hayatı ve insanlık, evren ve yaşam hakkında en temel soruları sorma ve cevap arayışı yolculuğudur.
Tedavi yöntemleri arasında hangi yaklaşımları tercih ediyorsunuz?
Bir tıp doktoru olarak, danışanlarımın bireysel tedavisinde bilimsel psikiyatrik tıbbın temel bileşeni olan biyolojik psikiyatrinin sacayağı tedavi yöntemi yani farmakoterapi ile analitik terapi yaklaşımı olan psikodinamik terapi yöntemlerini uyguluyorum. Özellikle gerçek kendiliği çözümleme ve sentezleme odaklı kendilik psikolojisine ilgi duyuyorum.
İlaç tedavisi ile terapi arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?
Bu yerinde sorunuz, “kalıtım mı çevresel faktörler mi daha önemli ve belirleyici?” gibi kadim bir soruyu gündeme getirir. Görüşümüz, genetik ve çevresel faktörlerin hem birbirini doğurduğu hem de birbirinden ayrılamaz bir belirleyiciliğe sahip olduğudur. Dolayısıyla ruhsal sorunların tedavisinde genetik ve biyolojik etkilerin düzenlenmesinde farmakoterapi ve çevresel faktörlerin düzenlenmesinde psikoterapi eş zamanlı olarak el ele yürütülür.
Yazdığınız "Karga" isimli kitaptan bahseder misiniz? Bu kitap bizlere neler anlatıyor?
Bir okuyucunun kitaba dair yorumu ile ifade edilecek olursa, "Karga" hem hiçbir şey anlatmamakta hem de çok şey anlatmaktadır. Bir kitabın yazarının kitaptan bahsetmesi, okuyucunun neleri anlaması gerektiğini ve yaratıma dair sınırları belirlemek olur. Okuyucu, hayal gücü ve yaratıcı düşünme yetileriyle kendi anlamlarını kendisi tasarlamalı ve yaratmalıdır. "Karga," sınırsız sayıda elin tuttuğu bir kalemle yazıldı.
Gelecekte psikiyatrinin evrimi hakkında hangi öngörülerde bulunuyorsunuz?
İnsan hayatı ve insanlık, evren ve yaşam hakkında en temel soruları sorma ve cevap arayışı yolculuğudur. Bütün bilgi alanları aslında birbirleriyle aynı şeyleri, yalnızca farklı dillerle ifade ederler. Kendimizi iyi anlatmak adına sınırlama yapmak gerekirse, sosyolojinin toplumun psikolojisi ve fiziğin evrenin psikolojisi olduğu ileri sürülebilir. Sorunun net bir cevabı olmasa da psikoloji, sosyoloji ve diğer tüm bilgi alanları gibi fizikle paralel olarak evrimini sürdürecektir.
FREUD’A GÖRE, HİÇBİR İNSAN YAVRUSU GERÇEK ANLAMDA İDEAL BİR PSİKOLOJİK TEMELE SAHİP DEĞİLDİR. ASLINDA HER İNSAN YA OTO-ANALİZ (KENDİ KENDİNE ANALİZ) YA DA BİR PSİKOTERAPİ EŞLİĞİNDE ANALİZ YOLUYLA KENDİLİĞİNİ KEŞFETMELİ VE GERÇEKLEŞTİRMELİDİR.
Son olarak Tumay Danışmanlık için gelecek hedef ve hayallerinizden bahseder misiniz?
Temel görüşlerimizden biri, insanın somut ve soyut olmak üzere iki düzlemde yaşıyor olduğudur. Amaç, görünüşte somut hedeflere ulaşmak gibi görünse de aslında arka planda soyut gayelere varmaktır. Tumay Psikiyatri ve Psikoterapi olarak günümüzde ve gelecekte, zamandan bağımsız olarak çift yönlü bir ilişkide, danışanlarımızın da bizim de somut ve soyut hedeflerimizi uyumlu bir denge içinde keşfetmek ve gerçekleştirmek, kendimize ve dünyaya dair anlamlarımızı yeniden yaratmak temel motivasyonumuzdur.
Adres: Alikahya Fatih Mah. Seymen Cad. No:44 Kat:2 D:9 (TEM İş Merkezi) İzmit, Kocaeli
Telefon: 0 551 050 83 3
Instagram: tumayterapi
0 Yorum