Hepimizin hayalidir sağlıklı ve fit bir vücut. Peki bunun için ne yapıyoruz? Bir sürü bahane üretebiliriz bu anlamda. Oysaki istediğimiz gibi bir vücuda sahip olmanın yolu düzenli egzersizler yapmaktan geçiyor. Bu egzersizlerin temel taşlarından biri olan pilatesi sevgili Tülay Çelikkan’la birlikte inceledik. Keyifle okumalar...
Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhaba Ben Tülay Çelikkan. Kısaca kendimden bahsetmem gerekirse Sakarya’da doğdum ve burada yaşamaya devam ediyorum. Sakarya Üniversitesi muhasebe mezunuyum. Tahsil hayatıma Londra'da devam edip sonrasında Türkiye’de kurumsal hayata adım attım. 8 yıllık kurumsal çalışma hayatından sonra hobi olarak başladığım bu yolculuğa profesyonel olarak devam etmekteyim.
Kaç yıldır sporun içindesiniz?
Lise döneminde atletizm ile spor hayatına başladım daha sonra yüzme ve tenisle devam ettim yani spor hep hayatımdaydı.
Pilates yapmaya ne zaman başladınız ve eğitmen olmaya nasıl karar verdiniz?
7 yıl önce doktorumun tavsiyesi üzerine pilates yolculuğum başladı. Kendimdeki iyileşmeyi ve ilerlemeyi fark ettim.
Zihinsel ve mental açıdan yükseldiğimi gördükçe pilatese olan tutkum günden güne artmaya başladı. Bu tutku beni daha fazla öğrenmeye ve öğrendiklerimi herkese aktarmaya itti. Böylece eğitmenlik serüvenim başlamış oldu. Uluslararası balance body eğitimi veren Türkiye’deki lisans sahibi tek yer olan "Babp Academy”de eğitimlerimi tamamladım fakat kıymetli hocalarımın da yaptığı gibi bu eğitim yolculuğu her zaman devam edecek. En iyisi olmak için her zaman kendimi geliştirmeye devam edeceğim.
Pilatesi kimler yapmamalı ya da yapanlar nelere dikkat etmeli?
Tüm yaş grupları, ihtiyaçlarına göre pilates yapabilirler. Öncelikle kişiler bedenlerini iyi tanımalı eğer fiziksel rahatsızlıkları varsa bu rahatsızlığı mutlaka eğitmenleriyle paylaşmalılar ve ona yönelik dersler almalılar. Bu konuda her bir rahatsızlık üzerine eğitim almış uzman eğitmenlerle çalışabilirler. Aksi taktirde fayda yerine vücudunuza zarar verebilirsiniz. Kısacası doğru eğitim almış, belgeli eğitmenlerle herkes pilates yapabilir.
Zihinsel ve mental açıdan yükseldiğimi gördükçe pilatese olan tutkum günden güne artmaya başladı.
Her pilates dersi alan, eğitimini alan kişi eğitmen olabilir mi?
Tabii ki olamaz çünkü eğitmen olmak demek konuyu bilmek ve hareketleri mükemmel yapmak değildir. Önemli olan iyi bir şekilde karşı tarata bunu verebilmektir. Sevecen olmak, işini aşkla ve tutkuyla yapmak bence bu işin ilk kuralıdır.
Bir pilates eğitiminde karşı tarafın nelere dikkat gerekiyor?
Öncelikle ilk dikkat edilmesi gereken şey dersi verecek eğitmenin belgelerinin olup olmadığına bakmak olmadır.
Zamanla kendinizde olan hem fiziksel hem de mental değişiklikleri gördükçe doğru ellerde olduğunuzu fark edeceksiniz.
Pilates yaparak zayıflanabilir mi?
Eğer pilatesle beraber doğru beslenme takvimi takip edilir ve düzenli olarak yapılırsa kişinin görünümünde ciddi manada bir incelme ve sıkılaşma kaçınılmaz olur.
Röportajıma pilatesin kurucusu olan Joseph Pilatesin en sevdiğim sözleriyle son vermek istiyorum.
“Haklı olmalıyım, hiç aspirin almadım. Hiçbir gün bir yerimi incitip, sakatlamadım. Bütün ülke, bütün dünya benim egzersizlerimi yapmalı. Böylece insanlar daha mutlu olurlar." J.H.PİLATES
Adres: Arabacıalanı Mah. 541. Sk No: 15 Payitaht İş Merkezi Kat:2 (Cadde 54 Karşısı) Serdivan, SAKARYA
Instagram: @pilatestulifestudio
0 Yorum