Son dönemde nereye gitsem Sum Ceramic markasıyla karşılaşmam sanırım tesadüf değil. Bitmek bilmeyen heyecanını hünerli elleriyle birleştirerek harikalar yaratan Sümeyye hanımla hayallerinin peşinden giderek kurduğu Sum Ceramic markası üzerine çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sümeyye Hanım merhaba, Grey okurları için kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba ben Sümeyye, 1994 Kocaeli doğumluyum. Öğretmen bir babanın, ev hanımı bir annenin kızıyım. Babam gibi öğretmen olmak istesem de eğitim hayatımda hep bir arayış içinde oldum; Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Kocaeli Üniversitesi Seramik bölümleri mezunuyum. Bu arayış beni seramikle tanıştırdı ve kariyerime bu şekilde yön verdim. Sum Ceramic adında kendi markamı ve sanat atölyemi kurdum.

Lisans hayatınıza Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ile başlayıp daha sonra Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümüne başlayarak hayatınıza farklı bir yön vermişsiniz. Bu radikal değişikliğin nedeni nedir?

Aslında hayatımın hiçbir evresinde sosyal bilimler insanı olamadım. Hep kendi ellerimden çıkan bir şeylerin beni daha mutlu edeceğine inandım; kendi kıyafetlerimi kendim diktim, elime aldığım fırçayla, kalemle her zaman bir şeyler ürettim. İlk lisansımı bitirdikten hemen sonra tam da hayatımın gidişatını sorgulamaya başladığım noktada bir karar verdim, kendim ve hayalim için yaşamak. Böylelikle yolum seramikle kesişti. O günden bu yana da üretmeye devam ediyorum.

Sum Ceramic markası bir bodrum katında doğmuş. Bu hikâye nasıl başladı?

Seramik Bölümü’nde okurken ikinci yılımda Portekiz’de altı aylık bir seramik eğitimi aldım. Dönüş uçağında aslında tüm Sum Ceramic hikâyemin hayalini kurmuştum. Döndüğümde evimin bodrum katında bir masada hayal ettiğim her şeyi üretmeye başladım. Ürettiğim her parçanın altına imzamı attım ve böylece Sum Ceramic doğmuş oldu. Lisans hayatımın üçüncü yılındayken şirketimi kurdum. Daha sonra daha büyük hayalleri gerçekleştirebilmek için şimdiki atölyeme taşındım.

Birçok sanat dalı arasından neden seramik, onu özel kılan şey nedir?

Bence toprak her alandan, her yaştan insanı bazen bir sohbet arasında bazen bir masa etrafında toplayabilecek kadar güçlü bir malzeme… Hem ellerinizle istediğiniz şekle girebilecek kadar naif hem de kendi karakterinden ödün vermeyecek kadar inatçı. Mesela porselenin bir hafızası vardır; çamurken eğip büküp düzeltirseniz fırından eğip büktüğünüz yerden yeniden yamulup deforme olarak çıkar. Bu özelliklerinin içinde her zaman dinamik, her fırın kapağını açtığınızda size “sırlı” kapılarını aralar. Bunların hepsi de seramik için “iyi ki” dememe yetiyor.

Çalışmalarınızla renklerle dans ediyorsunuz, sizi besleyen, ilham kaynağınız nedir?

Üretirken tek başına hayal gücü ya da teknik yeterli olmuyor. Tasarımı, tekniği bir arada doğru ögelerle kullanmanız gerekiyor. Seramikte renklendirmek için kullandığımız “sır” zaten yapısal olarak çok gizemli bir malzeme. Farklı reçetelerle, kombinasyonlarla defalarca deneyerek çıkan sonuçları heyecanla beklemek, bu işin en sevdiğim kısımlarından biri. Bu konudaki ilham kaynağım da her fırın kapağını açtığımdaki heyecanım diyebilirim.

Workshoplar düzenleyerek seramik dünyasına bizleri de dâhil ediyorsunuz, gelecekle ilgili bu konuda farklı planlarınız var mı?

Hayallerimden biri seramikle tanışmak isteyenlerin bir arada olduğu bir seramik atölyesi kurmaktı. Bu gerçekleşti. Şimdi seramiğin yanında sulu boya gibi farklı sanat dallarının da olduğu bir sanat-tasarım atölyesi olma yolundayız. Burada deneyimleyip öğrendiği alanı, meslek haline getirebilecek kadınlara da ilham olmak istiyorum. Kocaeli’nin de bu dokunuşa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

 

Adres: Sum Ceramic Sanat Atölyesi Gündoğdu Mah. Boğazova Cad. No:5L İzmit Kocaeli

Tel: 0533 652 12 19      

Instagram: sumceramic    

Instagram: sum.sanatatolyesi

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *