GREY’İN BU AY Kİ SOSYAL SORUMLULUK KISMINDA SAR ARAMA KURTARMA VE ACİL YARDIM DERNEĞİ VAR. KOCAELİ MERKEZLİ OLAN DERNEĞİN ÜLKEMİZİN 4 İLİNDE DE TEMSİLCİLİKLERİ VAR. BU DERNEĞE ÜYE OLDUKTAN SONRA ARAMA KURTARMA ANLAMINDA BÜTÜN EĞİTİMLERİ ALAN GÖNÜLLÜLER TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA GİDİP AFETZEDELERE YARDIMCI OLUYOR. GELİN HEP BİRLİKTE SAR ARAMA KURTARMA VE ACİL YARDIM DERNEĞİ’Nİ TANIYALIM.

SAR Arama Kurtarma Acil Yardım Derneği'nin amacını anlatır mısınız?
SAR Arama ve Kurtarma Acil Yardım Derneğinin merkezi Kocaeli olup, İstanbul, İzmir, Bingöl ve Adana’da temsilcilikleri bulunmaktadır. Derneğimiz kurulduğu günden bu yana acil durum ve afetlerde yurt içi ve yurt dışında tamamen gönüllü olmak koşuluyla arama ve kurtarma hizmeti vermektedir.

Amacımız; doğal afetler konusunda risklerle dolu bir coğrafyada yaşadığımız gerçeğini bilerek, her yanımızı kuşatan riskler karşısında etkili ve ileri düzeyde arama kurtarma konularındaki bilgi birikimimizi paylaşmak ve birlikte yaşamış olduğumuz toplumun ‘Temel Afet Bilincine’ sahip olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda derneğimize gönüllü olan arkadaşlarımızla birlikte olası acil durum ve afetlere her zaman hazır olup, hızlı ve profesyonel arama kurtarma hizmeti sunmaktır.

Dernek olarak hangi eğitimleri veriyorsunuz? Bu eğitimlerle birlikte sertifikalar veriyor musunuz?
Derneğimizde temel afet bilinci eğitimi, yüksekte çalışma eğitimi, kapalı ve dar alan eğitimi, ip teknikleri eğitimi, malzeme kullanımı eğitimi, yangın eğitimi, hasta yaralı taşıma teknikleri eğitimi gibi birçok eğitimi alanında uzman eğitmenler tarafından verilmektedir. Eğitim sonrası gönüllülerimize katılımcı belgesi/sertifika verilmektedir.

Doğal afet sonucu yardıma gittiğiniz bölgelerde nasıl koordine olup çalışıyorsunuz?
Öncelikli olarak acil durum veya afet olmadan gerekli eğitimlerimizi alıyoruz, düzenli tekrarlar yapıp, defalarca da olay gerçekmiş gibi tatbikatlar yaparak olası duruma hem kendimizi hem de ekibimizi hazır bulunduruyoruz. Bu sebeple olay yerine ulaştıktan sonra acil durumun veya afetin sınıf ve büyüklüğüne göre gerekli ekipman ve personelle birlikte AFAD Koordinasyonunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Derneğinizin kuruluşundan itibaren hayata geçirdiğiniz projelerden kısaca bahseder misiniz?
Derneğimiz kurulduğu yıldan günümüze, ana amaçlarından biri olan yaşadığımız toplumun afet bilincine sahip olabilmesi için okullarda öğrencilere düzenli olarak afet bilinci eğitimleri veriyor. Bunun yanı sıra derneğimizin Adana’da SAR-Kapıkaya Doğa Okulu isimli bir de doğa okulu bulunuyor. Bu okulda haftanın belirli günleri İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından gönderilen öğrencilerimize önce yüksek çevre mühendislerimiz tarafından ‘Temel Çevre Eğitimi’ ardından afet eğitmenlerimiz tarafından ‘Temel Afet Bilinci’ eğitimleri veriliyor. Okulumuza ziyarete gelen öğrenciler eğitici ve eğlenceli, ekip ruhunu aşılayan oyunlar oynayıp, taş ve kütük boyuyorlar. Doğanın ortasında eğitici ve eğlenceli günün ardından öğrencilerimiz evlerine dönüyorlar. Bir diğer yandan derneğimize arama kurtarma gönüllüsü olarak başvuran gönüllülerimize “Birlikte Daha Güçlüyüz!” diyerek afet ve acil durum, malzeme kullanımı, koordineli çalışabilme gibi birçok  konuda eğitimler vererek afete hazır hale getiriyoruz. Sonrasında oluşan acil durum ve afetlerde omuz omuza çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Son zamanlarda ülkemizin ormanlarında çıkan yangınlarda nasıl çalışmalar gerçekleştirdiniz? Orada yaşadığınız ve gözlemlediğiniz olayları bizimle paylaşır mısınız?
Orman yangınları ne yazık ki hepimizi derinden etkileyen bir afetti. Adana'da başlayan orman yangınlarına müdahale etme sürecimiz hemen ardından Marmaris’le devam etmiş olup, SAR Arama ve Kurtarma Acil Yardım Derneği olarak 59 gönüllümüz ile birlikte 17 gün boyunca başta güvenli tahliye ve kurtarma olmak üzere, söndürme ve soğutma çalışmalarında aktif rol oynadık. 17 günün sonunda her iki bölge operasyon raporlarına baktığımızda, birbirinden bağımsız 147 operasyona katılmış olduk.

Ülke olarak yaşadığımız yangın felaketi sonrasında gerçekleşen Batı Karadeniz Sel Felaketi için neler yaptınız?
Tam orman yangınlarını yeni bitirdik derken hemen ardından gerçekleşen Batı Karadeniz Sel Felaketi de hepimizi derinden etkiledi. Olayın gerçekleşmesinin hemen ardından merkezimiz Kocaeli, temsilciliklerimizden Adana, Bingöl, İzmir ve İstanbul olmak üzere 64 personel bölgede ilk gün kurtarma ve güvenli tahliye, seyreden günlerde arama operasyonları gerçekleştirerek 14 gün boyunca bölgede aktif olarak çalışmalarımızı sürdürdük. 14 günün sonunda AFAD koordinesinde yapılan toplantı sonucu arama faaliyetlerinin durdurulmasıyla birlikte biz de ekiplerimizi illerine tahliye çalışmalarını başlattık. Boğazımızın düğümlendiği o acı günleri bir daha yaşamamak dileğiyle...

Birlikte daha güçlüyüz!

Adres: Yeni Mahalle, İnkılap Caddesi, Hüdaverdi Apt. No:4 İzmit Kocaeli
İlertişim: 0262 226 40 35 / 0531 925 04 10
Instagram: @sararamakurtarma
mail: info@sararamakurtarma.com.tr
www.sararamakurtarma.com.tr

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *