Bizler yaş aldıkça, hareketsiz kaldıkça ya da uzun süren bir sakatlık sürecinden çıktıktan sonra vücudumuzun işlevselliğini kaybettiğini daha önce rahatlıkla yaptığımız hareketleri yaparken biraz daha zorlandığımızı fark etmeye başlıyoruz. İşe bu görmek istemediğimiz tabloyu tersine çevirebileceğimiz en önde gelen seçeneklerden biri spor yapmak, spor yapmanın içindeki önemli bir seçenek ise fonksiyonel antrenman.

Fonksiyonel kelimesinin sözlük anlamı “İşlevsel” olarak geçiyor. Spor yaparken, tıpkı hareket ederken olduğu gibi birden fazla kas grubumuzu devreye almak ve bunun sürekliliğini sağlamak, sporun günlük hayatımızdaki işlevselliğimize olan katkısını da o kadar arttıracaktır.

Fonksiyonel antrenman genel tabiri ile;

Vücudumuzdaki tüm kaslarını çalıştırarak işlevselliğini artıran farklı yoğunluk ve süredeki hareketlerin bir bütünüdür.

Fonksiyonel antrenman egzersizleri çömelme, ağır bir nesneyi taşıma gibi günlük hareketleri de içerdiğinden kas gücünü ve yaşam kalitesini artırmaya da yardımcı olur.

Fonksiyonel antrenman bileşik hareketler yoluyla vücudu bir bütün olarak çalıştırır. Vücut ağırlığı veya serbest ağırlıklarla çalışmalar birden fazla kas grubunu devreye alınmasıyla yapılır. Fonksiyonel antrenman içeriğinde çoklu kas gruplarının devreye alınması dışında mobilite (Hareketlilik) ve stabilite (Kontrol) açısından bizlere önemli katkılar sağlar. Antrenman yaparken optimal eklem açıklığını sağlarken aynı zamanda eklem hareketlerimizin ve pozisyonumuzun kontrolünü de rahat bir şekilde sağlamamıza yardımcı olur.

Bilimsel konuları bir kenara bırakacak olursak fonksiyonel egzersizler bizleri rutinden de uzaklaştırarak daha keyifli bir şekilde antrenman yapmamızı bu sayede de spora olan devamlılığımızı arttırır.

Fonksiyonel antrenman, vücudunuzun tüm bölümlerini daha iyi verimlilikle meşgul ederek bileşik hareketlere odaklanır. Böylelikle,

> Günlük hayatta yapılan aktivitelerin daha kolay yapılmasını sağlar.

> Vücudu işlevsel olarak iyileştirir.

> Düşme ve bunun sonucunda yaralanma riskini azaltır.

> Dengeyi güçlendirir. Böylelikle antrenmanlar sırasında yaşayabileceğiniz sakatlık riski azalır.

> Daha esnek olmayı sağlar.

> Kişinin motor davranış becerisini artırır.

> Metabolizmayı hızlandırır ve daha fit olmanızı mümkün kılar.

> Vücudun duruşunu geliştirir ve daha estetik bir duruşa sahip olmanızı sağlar.

> Sırt ve boyun ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur.

Sonuç olarak vücudunuzdaki her kas grubunu aynı anda çalıştırıp daha işlevsel kılacak bir egzersiz rutinini uygulamak istiyorsanız fonksiyonel antrenmanı deneyebilirsiniz. Böylelikle vücudunuz günlük hayata daha kolay adapte olacak hıza, esnekliğe ve dengeye kavuşur.

Spor seviyenize ve genel durumunuza en uygun olan fonksiyonel antrenman programını uygulamak için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *