Evet, maalesef sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam, hormon yapımızın bozulması gibi şeyler vücut yağ oranımızın artmasına neden oluyor. Bununla birlikte artmasına neden olan bir başka etken de “Kortizol Hormonu”dur. Kısaca kortizol hormonunun ne olduğuna ve kortizol hormonunun artış nedenine bir bakalım.

Kortizol hormonu, stres anında böbreküstü bezlerinden salgılanan bir hormon türüdür. Kortizol kan şekerinin yükselmesine yol açan glukokortikoid hormonları ile aynı sınıftadır. Vücut stres altındayken ya da hayati bir durum söz konusu ise vücut kortizol salgılamaya başlar. Bu sayede vücudu oluşabilecek tehlikelere karşı savaşmak için hazırlamış olur.

Kortizol hormonunun yüksek olduğu durumlarda ise; kan şekerinin yüksek olması, kan şekerinin düzensiz seyretmesi, bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi olumsuz parametrelerin yanı sıra karın bölgesinde belirgin bir yağlanma görülür. Bu yazının içeriğini oluşturan ve temel olarak ilgilendiğimiz nokta ise tam olarak yağ oranının artıyor olması, hem de en çok şikâyet ettiğimiz yer olan bel bölgemizde.

Pekâlâ, ortada gerçekten bir savaş yoksa sanırım stresin bize fazla gelen kısmını biraz törpülemek bizlere iyi gelecektir.

STRESİ YÖNETMEK İÇİN HAREKET EDİN; AEROBİKTEN YOGAYA, DİRENÇ EGZERSİZLERİNDEN FONKSİYONEL EGZERSİZLERE KADAR HEMEN HEMEN HER TÜRLÜ EGZERSİZ STRES GİDERİCİ GÖREVİ GÖREBİLİR. AKTİF OLMAK, İYİ HİSSETTİREN ENDORFİN HORMONUNUZU ARTIRABİLİR VE SİZİ GÜNLÜK ENDİŞELERDEN UZAKLAŞTIRABİLIİR.

Egzersiz sadece vücudumuza değil ruhumuza da iyi geliyor. Sporcu değilseniz veya formda değilseniz bile, biraz egzersiz yaparak stres yönetimine yönelik efektif bir yol kat edebilirsiniz. İlk olarak egzersiz ve stresten kurtulma arasındaki bağlantıyı ve egzersizin neden stres yönetimi planınızın bir parçası olması gerektiğini keşfedin ve içselleştirin. Beliniz inceldikçe, gücünüz ve dayanıklılığınız arttıkça, öz imajınız iyileşir. Bir ustalık, kontrol, gurur ve özgüven duygusu kazanırsınız. Yenilenen gücünüz ve enerjiniz birçok görevde başarılı olmanıza yardımcı olacak ve düzenli egzersiz disiplini diğer önemli yaşam tarzı hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Egzersizin bu faydaları, stres seviyenizi azaltarak size vücudunuz ve yaşamınız üzerinde bir kontrol duygusu verebilir.

Stres seviyemizi optimal düzeyde tutmak için egzersiz yapmak dışında var olan stresimizle yaşamayı öğrenip olumlu yönlerinden beslenmek için psikolog Kelly McGonigal’ın “Stresle Nasıl Arkadaş Olunur?” isimli TED konuşmasını izlemenizi öneririm.

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *