Yeni konumuz renkler! Sadece mimaride değil yaşamın her alanında etkili ve yönlendirici olduğunu çoğumuz biliyoruz. Fakat renkleri nasıl kullanmamız gerektiği ile ilgili temel prensipleri pek azımız biliyor. Birkaç püf nokta ile bu konuya bir açıklık getirelim.

İşe sıcak ve soğuk renkleri tanıyarak başlayalım. Sıcak renkler sarı, kırmızı, turuncu ve bu renklerin tonlarından oluşur. Soğuk renkler ise mavi, yeşil, mor ve tonlarını kapsar. Sıcak renkler; tutkulu, enerji veren, pozitif etki uyandıran tonlarken, soğuk renkler; hafif, sakin, durgun hisler barındırır ve yayar. Bu renklerin doğada büründüğü örneklere bakacak olursak, gün batımı tonlarının sıcak renklerden oluştuğunu, ateşi, etkileyiciliği ve heyecanı uyandırdığını, denizin, gecenin ya da doğanın renklerinin ise soğuk renkler olduğunu ve rahatlatıcı bir etki taşıdığını söyleyebiliriz. Şimdi bu sıcak ve soğuk renklerin ana tonlarını biraz daha yakından tanıyalım.

Yeşil; şu hayatta en sevdiğim renk olur kendisi, o yüzden listenin başına geçmeye hak kazandı. Yeşil büyümeyi ve başlamayı temsil eder. Bir nevi doğuşun simgesidir. Bu sebeple hem gerçekliği hem de çoğalmayı simgeler. Bolluk ve bereket enerjisi yayar.

Mor; tahmin ediyorum ilk aklınıza gelen asaleti temsil ediyor olmasıdır. Aslında bunun sebebi rengin kendi enerjisinden kaynaklanmaz. Antik dönemde mor rengi elde edebilmek için salyangozlar kullanılırdı ve bu oldukça pahalı bir tercihti. Günümüzdeki lüks marka kıyafet ya da gereçlerin, o dönemdeki sınıfsal ayrım ögesi idi. Bu pahalı tonu yalnızca zenginler kullanabildiği için asaleti temsil eden bir renk olarak zihinlerimize kazındı. Aslında morun içinde sıcak renklerden kırmızı da var fakat mavi ile kırmızının birleşiminden elde edilen ve soğuk renkler kategorisinde sınıflandırılan bir renk. Asıl taşıdığı ve yaydığı enerji ise yaratıcılıktır.

Mavi; suyun, denizin, barışın, huzurun temsilcisidir. Sorumluluk hissi enerjisi taşır. Açık ve koyu tonları birbirine zıt çağrışımlara sahiptir. Örneğin; açık tonlar daha hareketli ve canlı hisler yayarken koyu tonlar sakinliği ve güveni simgeler. Koyu mavi aynı zamanda gücün de temsilcisidir.

Kırmızı; aşk ve tutkunun rengi… Savaşı da çağrıştırır. İnsanlar üzerinde kan basıncı ve solunum hızını yükseltici bir etkisi olduğu bilinmektedir.

Sarı; güneştir. Parlak, enerji dolu, aydınlatan, umut ve mutluluk veren bir renktir.

Turuncu; enerji ve kıpırtının rengidir. Canlıdır, gerçek anlamda hareket edebilecekmişçesine capcanlı bir renk… değişimi ve dönüşümü simgeler. Sonbaharda dökülen yapraklar turuncunun pastel tonlarıyla bu değişimin en bilinen örneklerini oluşturmaktadır.

Peki bu sıcak ve soğuk renkleri nasıl kullanacağız? Öncelikle mekânın enerjisinden ne beklediğimizi bilmeliyiz. Canlı, sakin, tutkulu, üretken, dingin nasıl bir enerji gerek bize? Buna göre sıcak ve soğuk renklerden ana kararlarımız oluşacaktır. Fakat bir mekân tek bir renk tonu ya da sadece sıcak ya da sadece soğuk renklerden tasarlanamaz, tasarlanmamalı. Mekânda benim en sık başvurduğum method; 10-30-60 methodudur. Ana renk (örneğin beyaz ya da krem tonları) mekânın yaklaşık %60’ını sararken, dengeleyici renk %30 oranında ve daha baskın olan son renk %10 oranında kullanılabilir. Tabi ki mekânın işlevine, kullanıcıya, ihtiyaca göre bu oranlar değişir, sadece genel bir yaklaşım bu anlattığım.

Mekânda dengeli ve uyumlu bir renk algısı üretmekten bahsettik fakat işin bir de mekân algısı boyutu var. Kullandığımız renkler kadar bu renkleri nerede ve nasıl kullandığımız da önemlidir. Odanızı daha yüksek, daha basık, daha uzun, daha geniş ya da dar göstermek mümkün. Tavanda diğer duvarlardan daha açık bir renk kullanılırsa mekân daha yüksek, koyu bir ton kullanılırsa daha basık algılanacaktır. Tavan ve bir duvarda diğer duvarlardan daha koyu bir ton kullanılırsa mekân olduğundan daha uzun, karşılıklı iki duvarda koyu bir ton kullanılırsa da olduğundan daha dar algılanacaktır.

Bonus: Saçlarını boyatmak isteyen ama düşündüğü rengin kendisine yakışıp yakışmayacağından emin olamayanlara gelsin!

El bileğinize bakın. Damarlarınızı hangi renkte görüyorsunuz?

Eğer yeşil damarlar görüyorsanız sıcak renkler (sarı tonları), eğer mavi-mor damarlar görüyorsanız soğuk renkler (küllü ve koyu tonları) kullanmalısınız. Bir de hem yeşil hem mor damarlara sahip olan şanslı bir kesim var. Onlar nötr tenlerdir ve her ton kendilerine yakışır.

Renkli günler…

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *