Merhaba sevgili Grey okurları, bu sayının reçetesi en sevilen tariflerimden Pastel de Nata yani namı değer Belem Turtası olacak.

Son yıllarda ünlü kahve zincirlerinde olmak üzere, birçok Patissere’nin menülerinde görmeye başladığımız Pastel De Nata, çıtır hamuru ve alışılagelmişin dışında olan dolgusu ile farklı lezzet arayışında olanlar ve karamelize tat sevenlerin gözdesi haline gelmiş durumda.

Peki nedir bu turtanın tarihçesi? Nereden geliyor bu havalı isim? Dilerseniz reçeteden önce biraz size tarihçesinden bahsedeyim.

Orijinal adı Pasties De Belem bir Portekiz tatlısı. Reçetesi 1837’den beri bir sır olarak saklanan turtanın rivayete göre günümüzde tarifini sadece dört kişi biliyor ve bu dört kişi aynı uçakta yolculuk bile edemiyor. Ama artık siz de bileceksiniz.

 

Anlatılanlara göre Belem’in içinde bulunan “Mosteiro dos Jeronimos” adlı büyük bir manastırın rahipleri giysilerini beyazlaştırmak, şarabı berraklaştırmak için bolca yumurta akı kullanıyorlarmış. Ellerinde o kadar çok yumurta sarısı arta kalıyormuş ki bunları değerlendirmek için özellikle bol yumurta sarısıyla yapılan birçok tatlı ve krema tarifi yaratmak zorunda kalmışlar. 19. Yüzyıl’ın başındaki devrim sırasında işsiz kalan rahiplerden biri, geçimini sağlamak için yaptığı kremalı milföylü tatlısını küçük bir dükkânda satmaya başlamış. Günümüzde halen hizmet veren bu dükkânın önünde, uzun kuyrukları görmeniz mümkündür. Şimdi bu ilginç hikâyeli tatlımızın reçetesine göz atalım.

Aslında yapımı oldukça basit, tabanında hazır milföy hamuru kullanılan bu tatlının dolgu kreması bugüne kadar denediğiniz kremaların yapımından oldukça farklı.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

İşte o gizli reçete: Belem Turtası

Malzemeler:

> 1 paket milföy hamuru (10 adet dikdörtgen şeklinde)

> 500 gram toz şeker

> 250 mililitre su

> 1 adet portakal kabuğu

> 1 adet limon kabuğu

> 1 adet çubuk tarçın

> 500 mililitre süt

> 3 yemek kaşığı un

> 7 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Su, şeker, kabuklar ve tarçın çubuğunu birlikte ocağa alın kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve 7-8 dk. koyulaşana kadar devam edin. Ocağın altını kapatın ve ılımaya bırakın.

Un ve sütü muhallebi kıvamına getirene kadar çırparak pişirin. Pişen muhallebiye şerbeti azar azar ekleyerek yedirin. Şerbetli muhallebiyi hafifçe oda sıcaklığında ılıttıktan sonra yumurta sarılarını ekleyip çırpın. Karışımı süzerek başka bir kaba alın böylelikle kabuklardan ve varsa topaklardan kurtulun.

Milföy hamurları yumuşayınca hepsini üst üste koyup bastırın ve merdane yardımı ile tek ve büyük bir dikdörtgen şeklinde açın. Açma esnasında hafifçe un serpebilirsiniz sonrasında fazla unu fırça yardımı ile mutlaka temizleyin. Dikdörtgenin uzun kenarından başlayarak sıkı şekilde hamuru rulo haline getirin ve 2 cm kalınlığında yaklaşık 20 parça kesin. Metal muffin kalıbını tereyağı ile yağlayın hamurları içerisine ortasında kenarlara doğru bastırarak yerleştirin.

Hamurların ortalarına fazla boşluk kalmayacak şekilde yumurtalı kremadan doldurun ve 250 derecelik fırında 15 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. ( Burada fırınız tanımak çok önemli, kremanızı fokurdatıp hamurların dışına taşırmaması gerekiyor, kontrollü pişirmenizi öneririm.)

Oda sıcaklığına gelen ılık turtalarınızı hafifçe servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *