Sevgili Grey okurları,

Bu sayıda size, adını Polonya’nın Karpat Dağlarından alan yapımı kolay, lezzetli ve hafif bir tatlı ile tanıştıracağım: “Karpatka”

Karpatka, Polonyalıların geleneksel bir kremalı pastası. Choux hamurunun arasına hazırladığınız kremayı koyup pastanızı kolayca tamamlayabilirsiniz. Servis esnasında üzerine döktünüz pudra şekeri ile de meşhur Karpat Dağlarının karlı görüntüsüne atıfta bulunabilirsiniz.

Aslında biraz tembel işi profiterol de diyebiliriz. Şimdi bu lezzetli, kendine has görüntüsü ile cezbedici tatlının tarifine geçelim.

KARPATKA

HAMURU İÇİN;

> 125 gr. Tereyağı

> 1 Su Bardağı Su ( 160 ml)

> 1 Su Bardağı Un (100 gr

> 1/2 Çay Kaşığı Tuz

> 4 Adet Yumurta

> 1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu

HAZIRLANIŞI;

> Bir çelik tencereye su ve yağı koyup yağ eriyene

kadar karıştırın.

> Ardından unu ekleyerek kavurmaya başlayın. Toparlanıp tencerenin dibi hafif hamur tutuncaya kadar kavurun.

> Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

> Soğuyan hamura tek tek yumurtaları ekleyin ve her yumurtadan sonra mikser yardımı ile çırpın.

> Kabartma tozunu da ekleyip hamur yapımını sonlandırın.

> Hamurunuzu ikiye bölerek 22 cm’lik bir kalıpta önce yarısını daha sonra da kalan hamuru pişirin ve soğumaya bırakın.

PASTACI KREMASI İÇİN;

MALZEMELER;

> 500 ml Süt

> 4 Yumurta Sarısı

> 3 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası

> 1 Su Bardağı Toz Şeker

> 1 Yemek Kaşığı Tereyağı

> 1 Paket Vanilya

> 1 Paket (200 ml) Krema veya 1 Paket Krem Şanti

HAZIRLANIŞI;

Sütten bir çay bardağı ayırarak ocağa alın. İçine vanilya ve şekerin yarısını koyup ara ara karıştırarak ısıtmaya bırakın. Başka bir kapta nişasta, yumurta sarıları, ayırdığınız bir çay bardağı sütü ve kalan şekeri karıştırıp pürüzsüz bir karışım elde edin. Isınan sütünüzden bir iki kepçe alıp yumurtalı karışıma ekleyerek hızlıca karıştırın. (Buna temperleme deniyor, yani iki karıştıracağımız sıvının ısılarını eşitliyoruz.) Hazırladığınız yumurtalı, nişastalı karışımı yavaş yavaş ocaktaki sütün içerisine ekleyin ve pişip göz göz olana kadar karıştırın. Ardından kremanızı ocaktan alın ve tereyağını ekleyin. Sonra kremanızın üstüne yapışacak şekilde streç film veya buzdolabı poşetini koyun ve soğumaya bırakın. Poşeti tamamen kremaya temas edecek şekilde yerleştirin ki kaymaklanma olmasın. Hazırladığınız kremanız tamamen soğuduktan sonra kremayı veya kremşantiyi ekleyerek mikser ile çırpıp buzdolabında dinlenmeye bırakın. Bir gece dinlendirirseniz tam kıvamında bir pastacı kreması elde etmiş olursunuz.

PASTANIN TOPLANMASI;

> Soğuyan hamurların arasına pastacı kremasını sürün ve dolaba kaldırın. En az 2 saat dinlendirdikten sonra pudra şekeri ile süsleyip servis edin. Afiyet olsun.

Instagram: seda_chef_

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *