Biberon çürüğü, özellikle geceleri beslenmeye alıştırılmış bebeklerde ortaya çıkan ve genellikle üst ön süt dişlerini etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. Biberon çürüğü olarak adlandırılan bu durum, erken çocukluk çağı çürükleri olarak bilinir. 6 yaş öncesinde, bebeklerin süt dişlerinden birinde ya da birden fazlasında çürük olmasıyla tanımlanabilir. Genellikle bu çürüklerin biberon kullanımından kaynaklandığı düşünülür ve bu nedenle toplumda bu isimle anılır.
Biberon çürüğü, uzun süreli biberon kullanımı nedeniyle bebeklerin ve küçük çocukların süt dişlerinde aşınma ve lekelenmelere sebep olan önemli bir problemdir. Şeker bazlı sıvılar, süt ve takviyeler gibi içeceklerin bebeklerin dişlerinde uzun süre kalması, bu sorunun ortaya çıkmasına neden olur ve dişlerin erken dönemde çekilmesine bile yol açabilir.
Biberon çürüğünden en çok etkilenen alan genellikle ön iki süt dişi olsa da herhangi bir diş de bu sorundan etkilenebilir. Süt dişleri, bebeklerin büyümesiyle beraber gelişimi için son derece önemlidir ve yetişkin dişlerinin sağlığıyla doğrudan ilişkilidir.
Bebeğinizin dişleri çıktığı anda dişlerini fırçalamaya başlayın. Ailede herkese yatmadan önce diş fırçalama alışkanlığı kazandırın.
Bebek çürükleri ciddi bir sorun olabilir. Bir çocuğun çiğnemesi, konuşması ve gülmesi için dişlere ihtiyacı vardır. Bebek dişleri ayrıca yetişkin dişleri için yer tutar. Bir diş çok erken kaybedilirse veya diş çürüğü tedavi edilmezse, ağrı ve enfeksiyon gibi problemler ortaya çıkabilir.
Ayrıca, bebek dişleri düzgün bir şekilde gelişmezse, bebeğiniz kötü yeme alışkanlıkları geliştirebilir veya konuşma problemleri yaşayabilir. Yetişkin dişleri de düzensiz şekilde büyüyebilir.
Bebeğinizi uyuturken, su veya süt dolu bir biberonla uyutmayın. Sıvıdaki şeker, saatlerce bebeğinizin dişlerinde kalabilir ve çürüklere yol açabilir.
Uzun süreli emzik kullanımından kaçının. Emziği hiçbir zaman bal veya şurupla ıslatmayın. Ayrıca balı, 12 aydan küçük bebeklere hiçbir nedenle vermeyin. Çocuğunuza verdiğiniz meyve suyu miktarını sınırlayın.
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik edin ve tatlı tüketimini sınırlayın. Bir öğünden sonra bebeğinizin diş etlerini silin. Yiyecek parçacıklarını veya plağı temizlemek için bir bez kullanabilirsiniz. Bebeğinizin dişleri çıktığı anda dişlerini fırçalamaya başlayın. Ailede herkese yatmadan önce diş fırçalama alışkanlığı kazandırın.
Çocuğunuz yutmadan diş macunu kullanabilecek duruma geldiğinde, florür içeren diş macunu kullanmaya başlayın. Florür, dişlerin asitlere karşı direncini artırır.
Biberon çürüklerinin tedavisi, çocuğun yaşının küçük olması nedeniyle zor olmakla birlikte, çocuk diş hekimliği uzmanları ve ailelerin yardımıyla gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle diş hekimi koltuğunda, anne ya da babanın kucağında tedavi edilen çocuk, kısa süren ve olabildiğince ağrısız geçen seanslar sayesinde sağlıklı dişlere kavuşabilir. Ancak çürükler ağızda yaygın ve çok sayıda ise ve çocuğun iş birliği sağlanamıyorsa, tedavinin bir anestezi uzmanı eşliğinde genel anestezi altında yapılması gerekebilir.
0 Yorum