Temmuz ayı, özellikle yaz mevsiminin en sıcak ayıdır. Bizim için sıcak fakat vücutlarının her noktası tüyle kaplı dostlarımız için daha da sıcak... Evlerden çıkmayan kedi dostlarımız ve sadece ihtiyaçları için azıcık dışarı çıkan köpek dostlarımız içinse neredeyse çekilmez bir dönem. Bu sıcaklarla kendi kendilerine başa çıkabilmeleri neredeyse imkânsız. Onların bu sürecini rahatlatabilmek ve bu sıcaklarda sorun yaşamamaları için çok basit tüyolar mevcut. İşte sıcaklarla başa çıkmanın yolları:

Su Tüketimi:

Eğer bu sıcak aylarda tüylü dostunuza yeteri miktarda su tükettirmiyorsanız onları sıcak stresine sokabilirsiniz. Günde bir - iki mama kabı temiz su veya akarsudan gün boyu su tüketimi olmalı. Tüylü dostlarımızın terleme özelliği olmadığından suyu ya ağızlarından ya da idrarla atacaklardır. Bu yüzden solunum veya idrar yolları ile ilgili rahatsızlanma ihtimalleri çok yükselir. Solunum ile ilgili depresyona girebilir, farengitis olabilir veya hava yolları çok sık çalışacağından enfeksiyonlara açık hale gelebilir.
İdrar yolları, sistemde çok fazla su döndüreceği için böbreklerde ve idrar yollarında belirli bir süre sonra taş veya kum oluşumları şekillenebilir, yine enfeksiyona açık hale gelebilir. Sıcak aylarda bu sistemlerde bol bol su dönmesi gerekir.

Yeterli Egzersiz:

Bu aylarda uzun yürüyüşler, koşular veya ağır antrenman gerektiren uygulamalar yapmamak gerekir. Bu süreci-evet sınırlamadan-minimum hareketle geçirmek onların süreci atlatması için daha sağlıklı olacaktır.

Yeterli Beslenme:

Kalori olarak mama tüketimi yaz aylarında ayarlanabilir. Eğer normal kiloda bir evladınız varsa muhakkak hekimine danışarak sıcak aylarda mama tüketimi hakkında düzenleme yapmalı, kalori hesabına hekiminizi yönlendirmelisiniz. Bu süreç içerisinde yaş mama, ödül maması ve benzeri tüketim ürünlerini sınırlamalı ve bir beslenme programı içerisinde bunu ilerletmelisiniz. Normal kilonun üzerinde ve belirli kronik sağlık problemi yaşayan dostlarımız için bu durum geçerli değildir. Onların zaten kendi hekimleri tarafından bir yaşamsal beslenme programı bulunduğundan bu süreçte yine rutin kontrollerinizde hekiminize danışmalı ve pek bir değişim içerisine girmemelisiniz.

Deniz, Kum, Güneş:

Eğer bu sıcak aylarda temiz denizleri olan bölgelerde denize girme şansınız olursa muhakkak köpek dostlarımızın denize girmesini tavsiye ediyorum. Tuzlu su onları hem rahatlatacak hem de kışın yaşama ihtimali olan deri problemlerine karşı onları dirençli hale getirecek. Ayrıca bu çoğu köpek dostumuzun da çok hoşuna gidecektir.

Ilık Bir Duş:

Her ne kadar kedi dostlarımız için tavsiye etmesem de köpek dostlarımızın süreç içerisinde yıkanması onları rahatlatacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta suyun asla soğuk olmamasıdır. Normal sıcaklıklar içerisinde, vücut ısısını düşürmeden rahatlatmak burada önemlidir.

Gezdirme Saatleri:

İnsanlarda olduğu gibi onlar için de sabah serinlikleri ve gece ideal gezme dönemleridir. Sevimli dostlarımızın tüyleri onları kışın soğuktan, yazın da sıcaktan korumak için de olsa güneş ışınları yanıklara sebebiyet verebilir. Güneşlendiğiniz süreç içerisinde onun da gölgede ve bunalmadan oturuyor olduğuna emin olmalısınız. Güneş yanıkları yazın sevimli dostlarımızda büyük bir problem teşkil eder.

Uyku:

Sevimli dostlarımızın bizler gibi yetişmek zorunda olduğu yerler ve yapmaları gereken işler olmadığından sıcaklarla uyuyarak baş ederler. Özellikle kedi dostlarımız bu süreci çok başarılı bir şekilde yürütürler.

Onların bu süreçlerini bölmemeli ve kedi rüyalarına devam etmelerine izin vermeliyiz.

Cereyan Yapıyor Çocuğum:

Evlerde özellikle sıcak aylarda karşılıklı camlar açmak bizler ve tüylü dostlarımız için aynı tehlikededir. Sıcak zamanlarda hava akımı bronşitse ve akciğer rahatsızlıklarına sebep olabilir. Gözümüzden sakındığımız dostlarımızın hava akımından uzak durduğuna emin olmalıyız.

Yolculuk:

Tatile gittiğimiz zamanlarda en önemli nokta: Tüylü dostlarımızı uzun süre aracın içerisinde bırakmamaktır. Zaten sıcaklardan dolayı aşırı hızlı bir nefes alışverişi olduğundan araç içerisindeki oksijen düzeyi hızla tükenecek ve dostunuz nefessiz kalacaktır. Lütfen onları araç içerisinde tek bırakmamaya özen gösterin. Sakin bir dostsa uzun yolculuklarda mutlaka molalarda araçtan indirip, su içirip, yüzünü soğuk bir su ile yıkamanızı tavsiye ederim. Eğer çok huysuzlanıyor ve yola gitmekte sizi zorluyorsa hekiminize danışarak onu yol sürecinde rahatlatacaklar ilaçlar kullanabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz yerde güvendiğiniz bir yere bırakıyorsanız bunları hiç yaşamayacak ve strese girmeyecektir. Ama dostunuz o saf sevgisi ve bağıyla sizi çok özleyecektir.

Instagram: @vetmervedikici 

 

0 Yorum

Yorum Alanı

Lütfen gerekli Alanları Doldurunuz *